KNJIŽEVNI KRITIČAR, PESNIK I BOLESNIK

 

Žalile su mi se moje pesme

Kad god izađu da se prošetaju

Spopada ih nekakva spodoba

Koja se izdaje za velikog učenjaka

Književnog kritičara i pesnika

Ruži ih i grdi, ne mogu mirno da prođu gradom

Od tog napasnika

 

Odvela sam pesme kod lekara

Doktor ih je saslušao

Na osnovu opisa manijaka koji ih spopada

Dao psihološki portret dotičnog

Vrlog gospodina

(lekari moraju uvek da znaju uzrok)

 

U želji da ih što bolje zaštitim

(pesme su mi pune bola)

Unajmila sam detektiva

Ovaj je odmah doveo stručnjaka

Pa je napravljen foto-robot

Izdata je poternica

Za odbeglim stanovnikom

Ustanove zatvorenog tipa

Ispostavilo se da je lik

Odavno policiji poznat

Kao prevarant i izdajnik

(izdaje se odlično za nešto što nije)

Niko nikada nije video

Ni jednu diplomu

Niti bilo kakav dokument

O stručnosti dotičnog

 

Pesme mi se oporavljaju

Sada znaju da su kriterijumi

Gospodina iz gore navedenih stihova

Itekako dovedeni pod sumnju.

Još samo ulizice i naivčine

Željne komada slave

Aplaudiraju

I tek su puka publika

Dotičnog nam lika.

Milena Vučković

tomi

Poslano:
03. 10. 2015 ob 10:14

Povsod med nami so ti tvoji omenjeni zasledovalci, ki s svojo kritiko uničujejo duhovno stanje literatov, čeprav se v svoji pozitivni globini sramujejo svojih na zunaj izrečenih načel. Tako je od nekdaj in tako bo vnaprej.Vedno so bile in bodo barijere med človeštvom, ker nosimo v sebi vsak svoj negativni, nevoščljivi nos, ki se vtika v vsa še tako čustvena razpoloženja, na vseh poljih od genijalnih stvaritev, pa do navadnega sosedskega prerekanja. Biti sam svoj v razmišljanju in delovanju in ne pasti v podrejen položaj je edini našin ohranjevanja identitete sebe kot posameznika, posebno če čutiš v sebi tisto energijo, ki te oživlja in osrečuje.Zato je ljubezen tako važna substanca, ki povezuje in nagrajuje vse, ki doživijo to toplo občutje v obliki povezanosti dveh živih bitij , pa do literata, ki je v svojem pojmovanju napisal remek delo. Za njega je to izliv ljubezni preko poezije do sveta.

Ne bodi v svojih pesniških izletih v odstopanju, ker si s svojo zakladnico besed in hkrati svojevrstnim razmišljanjem prava na pravem mestu kot predstavnica močne , čustvene prave romantične žene poželenja.Tomi

Zastavica

mirkopopovic

Poslano:
03. 10. 2015 ob 12:48

Lijepo rečeno:   "...progonitelji /neke vrste/ uništavaju duhovno stanje  pisca..."

Slobodan sam dodati da se pri tom korisno sjetiti da istina ne može biti uništena, te da i vrijednost ostaje vrijednost!


Lp,

Mirko



Zastavica

saraivor

Poslano:
03. 10. 2015 ob 23:13

Odlično! :) Bravo! A da ih ima - ima.

lp, slavica

Zastavica

Milena Vučković

Poslano:
04. 10. 2015 ob 14:12

Tomi,

meni nedostaju reči da ti se zahvalim na svakoj tvojoj pohvali i na ogromnoj podršci...Moje duhovno stanje ne mogu uništiti, jer jednostavno ne postoje u mom svetu, niti ih se moje pesme plaše... Vreme i čitaoci jedini su književni sud koji priznajem! I kome se do zemlje klanjam! Jednom je neko pametniji od mene u šali rekao da su književni kritičari zapravo propali pesnici... i naravno, kao u svakoj šali u ovom zaključku mnogo je istine... Ali, ovde se ne radi o objektivnoj književnoj kritici, jer objektivna književna kritika je kritika onog koji sam ne piše i ne objavljuje svoja dela... Ovde je reč o vrlo subjektivnom napadu na moje pesme, tj. na mene, jer verovatno pogađam nečiju sujetu koja je enormna i bolesna... Izdržaćemo i pesme i ja :)

Lp Milena

Zastavica

Milena Vučković

Poslano:
04. 10. 2015 ob 14:18

Mirko,

ako sam u životu naučila nešto - to je da istina kad tad ispliva na površinu, kad -tad na videlo dana izroni prava vrednost... to je jednostavno prirodni zakon... Do tada, ostaje mi da se borim, oružjem koje sada već pristojno koristim, a koje jedino imam - rečju!!! Od sveg srca ti se zahvaljujem na svakoj lepoj reči, na svakom ohrabrenju koje si mi dao, jer... koliko god me ovakvi postupci pogađaju u smislu razočarenja u ljudsko, ono ljudsko koje bi trebalo postojati u svakom od nas, toliko (i još više) me tvoje divne reči podignu i daju mi nadu da još ima dobrih ljudi na ovom svetu!!! Zato, Čoveče, Pesniče - od sveg ti srca hvala!!!

Lp Milena

Zastavica

Milena Vučković

Poslano:
04. 10. 2015 ob 15:45

Slavice, uvek se setim Vaše rečenice - da se potpiše jer ne ujedate... Ni ja! I smatram da bi trebalo potpisivati iz više razloga : potpisivanjem bi taj neko stao iza svojih reči, ja bih dobila mogućnost da se zahvalim i (možda) uočim greške koje pravim, a kritika bi se smatrala DOBRONAMERNOM i DOBRODOŠLOM... Ovako, to je samo nečija zavist, ljubomora i iznad svega verovatno ambicija da se pošto-poto bude VELIKI...

Od srca Vam hvala na komentaru!!

Lp Milena

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Milena Vučković
Napisal/a: Milena Vučković

Pesmi

  • 03. 10. 2015 ob 01:02
  • Prebrano 790 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 224.2
  • Število ocen: 12

Zastavica