Vpliv mesa na človeško dostojnost
je precej velik; piščančja bedrca,
perutničke, svinjske glave in polno tistih
nedefiniranih kosov trpkega poželenja.
Leta dobrikanja rodijo zgolj novo
dobrikanje, izgublja pa se pristna
telesna krvoločnost (brez osladnih
besed ali jeklene kletke iz sline
moralno-etičnega aparata). Pravijo,
da je to essentia magna, izvorni
bit človeške dediščine. A kako vendar?
Zgodovinski učbeniki pod ovitkom
skrivajo opombe – na obrobje potisnjene
živalske sence, ki lahko vehementno
kapitulirajo kulturno prerokbo.
In potem imamo še razne sinove,
bogove, device in orkester pijavk;
je morebiti potrebno iskati resnico
v razumevanju nagona, gona, na-gona?
Črke na papirusu niso nič več kot
zgolj in le č-r-k-e. Stisnjena pest
besednega zaklada je brutalna,
a njene kosti ovijajo kite vesolja –
domišljije. Bela podlaga prenese vse.
In zdaj? Pravkar sem na malici;
na nepopisanem svetlečem krožniku
pred mano pa meso – bedrca in perutničke.
Komentiranje je zaprto!
Napisal/a: Aleš Jelenko
Uredniško pregledano.
Ocenjevanje je zaključeno!