Forum

PESEM SI 2015, izid zbornika in srečanje pri Trubarju

Zjutraj  je bil deževen dan, a se je do večera osončil:  s svetlobo, poezijo, druženjem na vseslovenskem srečanju na Trubarjevi domačiji na Rašici.

Program ob izidu zbornika se je v soboto, 16. maja 2015, pričel ob 17. uri v Trubarjevi spominski sobi. KUD Primoža Turbarja iz Velikih Lašč in ZRU (ki je zbornik tudi izdal) sta pripravila razgiban bralni sprehod skozi pesmi, izbranke letnih časov preteklega pesniškega leta. Nastopili so interpreti Matej Polzelnik, Gregor Grešak in Ana Porenta, preplet poezije je z avtorsko glasbo rahločutno opremil Dan

Grešak, tehnično pa je za prireditev poskrbel Urban Gruden.

Kot glasbena gostja je med branjem poezije nastopila Sara Špelec, podiplomska študentka ruščine in tudi sama ustvarjalka v KGD Reciklaža Sveta Trojica. Občinstvo je navdušila z občuteno, vživeto in izjemno glasovno interpretacijo ruskih pesmi (npr. Gruzinjskaja, Konj, Dorogoj dinnoju … Katjuša).

Zbornik so uredile urednice, ki so vse leto delovale na www.pesem.si kot prostovoljke: Lidija Brezavšček iz Radovljice, Aleksandra Kocmut s Prevalj, Silvana Orel Kos iz Begunj pri Cerknici, Tea Plesničar iz Nove Gorice in Ana Porenta iz Velikih Lašč ter Senada Smajić iz Železnikov. Knjigo je oblikoval Franci Novak. Izid knjige so sofinancirale Občina Ribnica, Občina Sodražica, Občina Velike Lašče, Tiskarna Medium d. o. o. Žirovnica ter Zavod za razvijanje ustvarjalnosti.

Po prireditvi so se obiskovalci in člani portala iz vseh koncev Slovenije preselili v Galerijo Skedenj, ker je po pogovoru in pogostitvi potekalo avtorsko branje poezije, objavljene v zborniku Pesem si 2015.Z branjem svojih pesmi so se predstavili Jure Drljepan, Vida Herga, Matjaž Hladnik, Milena Hladnik, Jasna Janež, Andrejka Jereb, Branka Kamenšek, Majda Kočar, Jana Kolarič, Kristian Koželj, Samo Kreutz, Murka Kristan, Alenka Mihorič, Silvana Orel Kos, Martina Pavlin, Marko Skok Mezopotamsky, Vesna Šare, Dimitrij Škrk, Evelina Žefran, Milan Žniderič ter najmlajša, enajstletna avtorica Ernestina Lea.

Da se poezije nismo nikoli nasitili, sta poskrbela izvrstna violinistka Nina Pečar ter kitarist Kristian Koželj. Večer je bil prijeten in neverjetno sproščen pesniški dogodek, na katerem smo slišali najrazličnejše poetike in pesniške oblike: od sonetov, haikujev do pesmi v prostem verzu in prozi, a so nas vse prepričale, navdušile s sporočilnostjo, iskrenostjo, tudi humorjem in angažiranostjo.

Pesem si avtorji se bomo še večkrat predstavili v različnih zasedbah po različnih krajih v Sloveniji. Pesem si druži ustvarjalce in ljubitelje poezije. Vabljeni k soorganizaciji predstavitev po Sloveniji. Z idejami na plan (lahko nam pišete tudi na ZS).

Nekaj vaših čudovitih odzivov smo prebrali tudi pri tej temi: http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/103458/pesem_si_-_vseslovensko_srecanje_avtorjev_in_izid_zbornika

 

In še fotogaleriji, nastali na dogodku:

Skozi oko kamere Francija Novaka

Skozi oko kamere Tineta Dolžana

Hvala za lepe vtise in ohranjanje pred pozabo tudi vama, Tine in Franci.

 

vida

Poslano:
25. 05. 2015 ob 10:24

Vremeplov mlinskih kotača

 

Trubar pomaže

Šopu preko gore,

zasijane kiticama cvijeća,

doći natrag na početak!*

 

Šesnaesti dan maja 2015.  me ponovo dovodi u kolijevku Trubarjeve domačije, u vremeplov mlinskih kotača i poetične šapate rječice Rašice. Zagledana u blještavilo raspršenih vodenih perli koje pokreću mlin, uplovih u sam početak šesnaestog stoljeća; točnije u dan šestog lipnja, 1508 godine kada je ovim prostorima odjeknuo prvi plač vremenskog putnika Primoža Trubara, koji postavši otac slovenske književnosti još uvijek, ovdje, u svome domu, okuplja ljubitelje pisane riječi u svakom obliku.

Kao Venerina zraka promatram kmete kako konjskim zapregama dovoze žito i odvoze brašno, razdragane djevojčice i dječake kako grabe tople komade kruha tek izvađenog ispod peke… promatram sebe kako mažem mast po tom istom kruhu i osjećam snagu krvi kako žari obraze, kada ću stati ispred drugih i kao oni, otvorenog srca, ponuditi sebe; devetogodišnju Primožovu djevojčicu, u tijelu zrele žene.

 

 (* Putnici kroz vrijeme - Francka Premk. Slovenska akademija znanosti in umetnosti)

 

 (Posvećeno devetom izdanju i objavljivanju u zborniku Pesem.si)

  

Zastavica

vida

Poslano:
25. 05. 2015 ob 10:37

Ana, željela bih za uspomenu na ovaj krasan dan učiniti pristupačnim video snimak koji sam objavila na fejsu - kako da to učinim? 

Budući smo mnogi s ovog portala na fejsu, bilo bi ga lijepo malo više aktivirati kao mjesto gdje bi mogli malo jednostavnije predstavljati svoje fotografije i neke objave...  poslala sam prošnju za prijateljstvo, upravo radi  objave video snimka, ali još nemam potvrdni odgovor.

Srdačan pozdrav za sve članove portala,


Vida


Zastavica

Komentiranje je zaprto!