Forum

Natečaj za najboljšo kritiko Mlada kritika

Festival Pranger že četrto leto zapored prireja posebno kritiško razpravo, ki je namenjena mladim, še ne uveljavljenim kritikom in kritičarkam poezije. Mlada kritika, ki ste jo poznali pod imenom Študentska kritiška razprava, je bila sprva namenjena predvsem študentom literarnih ved. Z letošnjim natečajem pa možnost sodelovanja ponujamo vsem, ki se želijo preizkusiti v kritičnem pretresu poezije. Sodelujoči kritiki bodo imeli možnost svoje ugotovitve predstaviti na razpravi ter se ob tem soočiti s pripombami in z vprašanji iz publike ter svoje kritiške zapise tudi argumentirano zagovarjati.

 

Pogoji sodelovanja:

Na natečaj se lahko prijavijo vsi kritiki, ki svojih kritik ne objavljajo redno v večjih literarnih revijah ali dnevnem časopisju. Sodelovanje ni pogojeno z leti ali s statusom.

 

Izbira pesniških zbirk za sodelovanje na natečaju Mlada kritika je omejena z izbranimi pesniškimi zbirkami na festivalu Pranger:

  1. Milan Vincetič: Pristave (Franc-Franc, Murska Sobota)

  2. Barbara Korun: Čečíca, motnjena od ljubezni (Circolo di cultura Ivan Trinko ; Grimacco : Associazione Topolò = : Kulturno društvo [Ivan Trinko] Čedad / Cividale del Friuli)

  3. Stanislava Repar: Obešanje na zvon (KUD Apokalipsa, Ljubljana)

  4. Jana Putrle: To noč bodo hrošči prilezli iz zemlje (Center za slovensko književnost, Ljubljana)

  5. Ciril Bergles: Lazar se odpravlja domov (Mladinska knjiga, Ljubljana)

  6. Nataša Velikonja: Ostani (Škuc, Vizibilija, Ljubljana)

  7. Petra Kolmančič: P(l)ast za p(l)astjo (Pivec, Maribor)

  8. David Bedrač: Tvoj nakupovalni voziček (Beletrina, Ljubljana)

  9. Peter Kolšek: Dekleta pojejo (Litera, Maribor)

 

 

Sodelujoči naj si za literarno kritiko iz seznama izberejo eno pesniško zbirko. Prispevki naj bodo dolgi do 5000 znakov (brez presledkov). Kritike je potrebno poslati na naslov [email protected] do 9. maja 2015. E-pošta naj poleg kritiškega prispevka vsebuje pod zadevo »Za natečaj 2015«, v besedilu pa ime in priimek, kontaktne podatke ter kratko predstavitev avtorja kritike.

 

Prispele kritike bo pregledala tričlanska komisija, ki jo sestavljajo: Maja Šučur (Festival Pranger), Veronika Dintinjana (Mlade rime) in Andrej Hočevar (LUD Literatura). Komisija bo izbrala tri najboljše kritike. Izbrani kritiki oziroma kritičarke bodo sodelovali na kritiški debati Mlada kritika, ki se bo odvila 1. julija 2015 v Menzi pri koritu na Metelkovi, v okviru večera Mlade rime. Izbrane kritike bodo objavljene na spletni strani LUD Literatura in spletni strani festivala Pranger.

 

Več o Festivalu Pranger si lahko preberete na spletnem naslovu http://www.pranger.si/ ter http://www.pranger.si/mlada-kritika/, spremljate pa nas lahko tudi na Facebooku https://www.facebook.com/kudpranger.

 

Vabljeni k sodelovanju!

Festival Pranger

 

Komentiranje je zaprto!