Forum

V katerih sklonih so poudarjeni samostalniki

Pozdravljeni!

Absolutno pogledano je moje znanje slovenščine slabo, zato sem tudi objavil tole vprašanje. Relativno pa je stvar seveda čisto drugačna, ker če se npr. primerjam z zelo šetvilnimi vsiljivini posamezniki, ki zelo veliko javno nastopajo, lahko mirno rečem, da sem v primerjavi z njimi univerzitetni profesor slovenščine. Vsaj uporaba 2. sklona, rodilnika ali genitiva mi navadno res ne dela nikakršnih problemov.

Sedaj pa k bistvu. Rad bi izvedel ali dobil potrditev, če sem prav določil sklone posameznim samostalnikom, dodatna razlaga pa bi tudi bila zelo dobrodošla. Napisal sem, kako si razlagam posamezne primere, in če se motim, me, prosim, popravite.

Knjigo sem odložil NA MIZO.  - 4. sklon, ker se drugače, kot koga ali kaj, niti ne morem vprašati.

NA MEJI smo morali čakati.   -   to je 3. sklon, zato ker bi 5. obvezno moral imeti predlog "pri". Po tem samostalniku se ne morem vprašati pri kom ali čem, in zato ni v 5. sklonu, čeprav mi je vprašanje pri čem zelo zelo podobno vprašanju na čem.

V CERKVI je bilo veliko ljudi.   - ista razlaga kot za "NA MEJI"

Prijel je kolebnico NA enem KONCU. - ista razlaga kot za "NA MEJI". Po tem samostalniku se vprašam komu ali čemu, zato lahko ugotovim, da je v 3. sklonu, čeprav so mu na nekem drugem forumu določili kar 5. sklon in mislim, da napačno.

Lep pozdrav!

 

ficra_zom

Poslano:
26. 02. 2015 ob 14:55

To je vse 5. sklon, mestnik oz. lokativ, saj že tujka pove, da gre za lokacijo, ki ni nujno opredeljena z besedo PRI. Lahko je tudi NA, V, OB.

Tretji sklon bi bil v primerih:

Meji smo spremenili potek. Cerkvi smo namenili dodatna sredstva. Koncu lahko rečemo tudi nov začetek.

Zastavica

bine

Poslano:
27. 02. 2015 ob 21:42
Spremenjeno:
28. 02. 2015 ob 00:39

Hvala za vaše odgovore, vendar mi predsem pri zapisu "na mizo" 5. sklon ne gre v račun. Ne glede na predlog mi ni nikakor razumljivo, kako bi "mizo" - če ima končnica o, lahko našel kjerkoli drugje kot samo v 4. ali samo v 6. sklonu.

Če ne drži, da so pravilne sklanjateve samostalnika miza lahko samo:

miza, mize, mizi, mizo, ... mizi, ... mizo

potem ne vem ničesar več.

Predloge pri 5. in 6. sklonu sem izpustil, ker je očitno možnih več.

Čudno je tudi to, da so vprašalnice po posameznih sklonih povsod ene in iste, kakršne so tudi bile v šolah pred mnogimi leti, in zato je npr. za 5. sklon vprašalnica vedno in povsod samo pri kom ali čem. Če je res tako kot pišete, potem bi bilo potrebno vedno pripisati še več predlogov oz. vprašalnic, pa jih nisem videl še nikjer.

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
27. 02. 2015 ob 22:50

Matjaž je verjetno mislil ostale primere, ne pa prvega.

Prvi je edini, ki si ga pravilno prepoznal - je res tožilnik. Na koga ali kaj sem odložil knjigo?

V preostalih primerih gre, ponavljam za Matjažem, za mestnik, vprašamo se: na kom ali čem, v kom ali čem ... Predlogov, ki se vežejo z mestnikom, je še več, kot je povedal že Matjaž.

Ravno pri nepoznavanju razlike med dajalnikom in mestnikom se dogajajo zelo pogoste napake: pri njemu, na očetovemu avtomobilu, v otrokovemu interesu ... PRAVILNO: pri njem, na očetovem avtomobilu, v otrokovem interesu.

Vprašalnice so enake, kot so bile, medtem ko je predlog pri mestniku in orodniku poljuben in je lahko tudi izpuščen (dodamo ga predvsem zaradi lažje zapomnitve). 

Vedno in povsod? Previdno s takimi besedami! ;) Mi smo se v OŠ učili pri kom ali čem, v SŠ ob kom ali čem, moj sin pa se uči o kom ali čem. 

Dober učitelj slovenščine opozori učence na to, da se mestnik in orodnik vežeta z več predlogi. 

Tudi orodnik se ne veže le s predlogom S/Z, ampak tudi - na primer - s predlogi pod (kom ali čim), nad (kom ali čim), za (kom ali čim), pred (kom ali čim) ... 

Seveda se našteti predlogi lahko vežejo tudi s tožilnikom, pri tem pa se rahlo spremeni pomen in je potrebna tudi zamenjava glagola. Recimo:

Ležim pod njim. (KJE; pod kom ali čim ležim?; orodnik)

Ležem pod njega (podenj). (KAM; pod koga ali kaj ležem?; tožilnik)

Hodim za njo. (KOD; za kom ali čim hodim?; orodnik)

Delam zanjo. (Za koga ali kaj delam?; tožilnik)


Če bi tvoja logika držala, Bine (da je v mestniku le predlog PRI, verjetno pa po tej logiki tudi v orodniku le predlog S/Z), potem kopice predlogov sploh ne bi mogli uporabiti z nobenim sklonom. :)


Lp,

Kerstin

Zastavica

bine

Poslano:
28. 02. 2015 ob 00:56
Spremenjeno:
28. 02. 2015 ob 16:39

Kerstin, hvala za zelo izčrpno razlago - zabeležil si bom vse predloge, ki si jih navedla, saj pisanja na to temo, mislim, da še nisem srečal, imam pa že kar migreno in ne samo glavobola zaradi prepogostih razprav v zvezi s tožilnikom in njegovo istočasno ignoranco. Na slov. nacionalnem radiu so razpravljali o tožilniku in glej ga zlomka, že v prvih dveh ali treh stavkih so ga nadomestili z nekim drugim sklonom in to ne gostje oddaje, pač pa voditeljica sama.

Upal sem, da so stvari kot so sklanjatve sedaj res dokončno za menoj, pa sem se na žalost po mnogih letih spet začel ukvarjati z njimi samo zato, ker se učim nemščino, ki pa pozna menda samo štiri sklone in pri njih je "v cerkvi" dajalnik, v slovenščini pa mestnik in to dvoje nehote primerjam.

Lep pozdrav!

Miha

Zastavica

Komentiranje je zaprto!