High-tech Lenka

Lenka se šeta --
roomba pometa
Lenka počiva --
singerca šiva
Lenka pred bloki --
pečka se vklopi

da kokotiček
stlačen v lončiček,
vstavljen v pečico
tvitne novico
:
"Lenčica, Lenka,
kikiriki!
sem že pečenka,
jest se mudi!"

bp

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
05. 01. 2015 ob 23:47
Spremenjeno:
06. 01. 2015 ob 05:14

Luštna je moderno napihnjena Lenka. Najprej sem pomislila, da je mišljena kot pesmica za odrasle, a gre preprosto za aktualizacijo družbenega konteksta. In se tako celo želi približati otrokovi stopnji socializacije ali pa približati postopke socializacije predšolskemu otroku. Sicer pa  "v modernih časih" prevladujejo mešani otroško-odrasli žanri animiranih filmov, kot je  I Sage, ki z dokaj odraslo retoriko in dovtipi cilja bolj na odraslo kot otroško publiko, sicer pa je že Perrault ljudske motive prebiral in predeloval za zabavo tvitanja željne salonskega občinstva.

Branje Grimmovih pravljic pa se splača zaradi testiranja predšolskih otrok. Prvorojencu smo pred nočnim počitkom redno brali, vendar med berili ni bilo Pepelke. Naredili smo dvakratno škodo. Na testiranju je namreč naredil dve zanimivi napaki pri preverjanju bojda intelektualnih sposobnosti na osnovi povezovanja smiselnih parov. V nizu sličic so bile narisane npr. FINA KOČIJA, STOL, KRAVA, CVETLICA, KONJ. Sin je povezal kravo in konja kot predstavnika razreda domačih živali. Narobe. Edino pravilno je bilo kočija in konj (funkcija). V drugem nizu pa so bili recimo STOL, FINA KOČIJA, KNJIGA, CVETLICA, POSTELJA.  Povezal je posteljo in knjigo (funkcija; ker smo mu vsak večer brali pred spanjem), v tem primeru pa je bilo edino pravilni odgovor predstavnika iz razreda pohištva: stol in postelja. Občutek sem imela, da gre bolj za kviz poznavanja življenja iz prve polovice 20. stoletja. Mogoče so sličice v zadnjih letih kaj modernizirali.

Bi popravil še metriko v vrstici "položen v pečico"?

LP UP

Zastavica

bp

bp

Poslano:
06. 01. 2015 ob 01:41
Spremenjeno:
06. 01. 2015 ob 01:52

Res me trenutno zaposlujejo otroške pesmice, hišna tehnika in hišna avtomatizacija, v različnih kombinacijah skupaj s kakšno pobožno željo po minuti počitka, tako me niti ne čudi, da se mi je od nekod vzela tale hi-tech varianta Župančičeve Lenke z roombo.

Pesem sem želel opremiti še s par povezavami, pa temu urejevalnik ni več naklonjen

Lenka se šeta --
roomba pometa (http://www.irobot.si/proizvodi.html)
Lenka počiva --
singerca šiva (http://www.singerco.com/products/2270/seqs-6700-futura-quartet)
Lenka pred bloki --
pečka se vklopi (https://www.tado.com/gb/)
da kokotiček
vstavljen v lončiček,
vložen v pečico (http://www.engadget.com/2013/01/08/dacor-android-oven-hands-on/)
tvitne novico:
"Lenčica, Lenka,
kikiriki!
sem že pečenka,
jest se mudi!"

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
06. 01. 2015 ob 16:46

Pomena pridevnika "vlóžen" in popridevljenega deležnika "vložèn" se razlikujeta. Mogoče je v kakšnem narečju možen naglas tudi na prvem zlogu?

Variante:

da kokotiček
(vstavljen) vržen/strpan v lončiček,

vložen vstavljen v pečico

tvitne novico:


PS. Poišči še aplikacijo za pošten odklop.

Zastavica

bp

bp

Poslano:
07. 01. 2015 ob 09:21

No, popravke in povezave sem po par ovinkih uspel stlačiti v tekst in zdaj, ko sem jih, pa razmišljam o tem, da bi bil to lahko čisti ready-made, da bi lahko vzel nespremenjen original opremljen s povezavami, prvi del bi bil verjetno sprejet brez težav, drugi del s ponvico in glavico pa se mi zdi bolj oddaljen od raznih tehnoloških čudes, ki nam lahko prihranijo kakšno minuto za recimo surfanje po netu. 

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
07. 01. 2015 ob 12:21
Spremenjeno:
07. 01. 2015 ob 12:26

Dobra tlačenka. High-tech ready-made Lenchicka bi bila zanimiva posodobitev za eksperimentalno  kuhinjo; od praktične kuharice iDoit do androidne iDiot.  Za drugi del boš že kaj pogruntal, saj si odfoha, za glavico mi  zdaj v glavo pade kakšen Facebook, ponvica pa mogoče POT Point of ex-Termination. hehe.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

bp
Napisal/a: bp

Pesmi

  • 03. 01. 2015 ob 23:07
  • Prebrano 1649 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 123.1
  • Število ocen: 4

Zastavica