VČERAJ

 

sem začel brskati po sebi

s prav posebnim namenom.

Poiskati občutke,

katerih izvora ne poznam.

Spominjam se, da sem se nekoč ujel v občutku nerazložljivega nelagodja, strahu, ali vzhičenosti. Temu nisem posvečal kaj prida pozornosti, misleč da je to nekakšen učinek kolektivne zavesti, ali morda izkušnje iz prejšnjih življenj.

A misel, ki se mi je utrnila včeraj, mi ne da miru.

Toplina v objemu

tako znana

a vendarle nova.

To ni občutek v naročju matere,

ni še vedno živ

ali morda že malo oddaljen

Ne, to je posebej drag dotik

ljubljene osebe

tako domač,

tako poznan,

nezmotljivo isti.

Kaj naj bi to pomenilo?

Kaj je torej čas? In njegova linearnost?

Ali je življenje res le potovanje od točke do točke v časovnem obdobju?

Kako to, da nekatere vzroke

doživim šele (ali znova) dolgo potem?

Milan Novak

Peter Rezman Perorez

Poslano:
13. 05. 2014 ob 00:16
Spremenjeno:
14. 05. 2014 ob 06:46

Pesnice in pesniki,

to je moje zadnje podčrtavanje pesmi, ker se poslavljam z mesta urednika. Odločitev je vezana predvsem na časovno stisko, ki me je vse bolj ovirala, da bi lahko še nekako "sistematsko" sledil objavam na portalu pesem.si.

Pesem Milana Novaka pa sem izjemoma izbral zaradi pesnika, (čeprav si tudi ta pesem, kot večina Milanovih, zasluži pozornost s podčrtanjem.)

Pesniško izkustvo in ravnanje Milana Novaka se mi namreč zdi primeren zgled, kako naj bi se avtor in njegova poetika razvijala (in napredovala), od portala, h knjižni izdaji ali vsaj pripravi pesniške zbirke. Menim, da je zgolj objavljanje na portalu premalo ambiciozno za pričakovani razvoj vsakega, ki se čuti poklicanega h pisanju poezije. Je dober korak na začetku poti, a potem je treba stremeti naprej.

Lahko, da se motim, vendar se mi zdi, da mnogi avtorji nekako obtičijo v tem sistemu "napredovanja", za kar seveda niso krivi sami, na drugi strani pa "sistem" sam, če se omejimo na pesem.si, kaj več niti ni sposoben ponuditi... in to je po moje itak edina slaba stran tega medija za poezijo. (Gre pa za objektivno težavo, ne za koncept, ali voljo drugih urednikov, da se razumemo, saj bi takšen sistem terjal finančno podporo... Pa smo tam, ko ni muh!)


 V tem pa se poleg stiske s časom, skriva še drugi razlog za končanje urejanja, saj sem sčasoma dobil občutek, da tudi kot urednik nimam več enakega zanosa, kot sem ga imel prej in sem tudi sam, kot urednik "obtičal" na neki točki, na kateri nisem bil več tako iskreno motiviran. To pa se mi zdi po svoje nepošteno do mnogih pesnic in pesnikov, ki jemljejo svoje pisanje zelo resno.


Zahvaljujem se vsem za potrpljenje z mano,

meni je bilo z vami (skoraj) vedno lepo.


Zastavica

Milan Novak

Poslano:
13. 05. 2014 ob 08:34
Spremenjeno:
14. 05. 2014 ob 06:46

Peter, hvala za podčrtanko in tvoje mnenje. Verjamem, da niso potrebne besede slovesa. Se beremo naprej. Življenje pa vsak dan obrne kak novi list. Če ne zaradi drugega, zaradi tega, da malo "zašumi".

Zastavica

Lea199

Poslano:
13. 05. 2014 ob 10:25
Spremenjeno:
14. 05. 2014 ob 06:46

Čestitke, Milan!

Tu bi se rada, res na kratko, zahvalila tebi Peter. Tvoji, na momente nekoliko pikri komentarji, so me veliko naučili. Upam si trditi, da sem znala iz njih izluščiti tisto, ki mi je pomenilo, birglo za nadaljnje ustvarjanje. Seveda nisem naenkrat postala pesnica, a za drobec boljša sem tudi po tvoji zaslugi.

Morda še to, pesem.si nam lahko pomaga. Veliko nam lahko da. Seveda moremo tudi sami iskati pot, želeti naprej. Trudim se, iščem jo, nekaj sigurno najdem, žal, tudi zaradi svoje starosti, bom obtičala nekje v medprostoru. Pa naj bo v poeziji, prozi ali haikuju.

Torej, Peter, iskrena hvala za vse. Ko boš kaj novega izdal, pa nam le sporoči :)

Lp, Lea

(se opravičujem za vse slovnične in pravopisne napake, v ta komentar sem izlila svoje iskrene misli in pri tem nisem obremenjevala z jezikom, ki ga spoštujem)

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
13. 05. 2014 ob 21:18
Spremenjeno:
19. 05. 2014 ob 15:53

Peter, tvoje druženje z nami je bilo za vse dragoceno. Vesela sem, da so se naše poti križale, nekaj stezic smo prehodili skupaj in vem, da se bomo še videvali, brali in razglabljali - če ne tu, pa kje drugje. Hvala ti za vse in naj pero reže,

Ana

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

Milan Novak
Napisal/a: Milan Novak

Pesmi

  • 09. 05. 2014 ob 10:29
  • Prebrano 760 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 204.72
  • Število ocen: 6

Zastavica