zakaj

Zakaj si prišla nazaj k meni
moja mala?

Prišla si, a tvoj korak
ni več lahek,
težijo ga črne misli
grozot,
prišla si, a tvoj nasmeh
ni več sladak,
v sebi skriva grenkobo
trpljenja otrok,
prišla si, a tvoji lasje
nimajo več vonja cvetočih trav,
v sebi nosijo pepel
trpečih duš,
prišla si, a tvoje oči
se ne bleščijo v temi,
v soncu nosijo
temo življenja.


Zakaj si se vrnila k meni,
moja mala?

mirna v

Ana Porenta

urednica

Poslano:
10. 02. 2014 ob 18:35
Spremenjeno:
10. 02. 2014 ob 18:37

Pozdravljena, mirna v, to je pesem, ki se zelo dotakne. Mislim, da je zelo umestno, da je deklica nekoč imela lahke korake in sladek nasmeh. Da pa bi bilo sporočilo pesmi še bolj učinkovito, bi  premislila o temnih plateh (ki so ji odvzele svetlobo) in jih poskusila izraziti konkretneje, pazljiveje, z detajli (kaj zares pomeni pepel trpečih duš?). Glej na tole moje pisanje kot na izziv - če se ti zdi zanimivo poskusiti, boš morda odkrila nove plasti te pesmi.

Lp, Ana


Zastavica

mirna v

Poslano:
15. 02. 2014 ob 18:22

Pozdravljena, hvala za tvoje sporočilo (iz komentarja sklepam, da je na tej strani dovoljeno tikanje, tako, da upam, da ga lahko tudi jaz uporabljam). Ko sem malce razmislila o komentarju - ja res je, lahko bi povedala več in bolje - verjetno sem malce lena, pesmi pišem občasno in morda zato, ker tudi pesmi drugih zelo rada prebiram, pa bi še sama kaj povedala. Morda pa se tudi bojim preveč odkriti o sebi in o svojih izkušnjah (pepel trpečih duš npr je nastal kot posledica obiskov v koncentracijskih taboriščih  - kar pravzaprav omenjam v večih mojih pesmih - pa nekatere se mi ne zdijo preveč primerne za objavo). Lp, Mirna

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
16. 02. 2014 ob 10:01

Res je, da se tu vsi tikamo - nagovarjamo se kot pesniška duša drugo pesniško dušo, ne glede na starost in vse ostalo ...

Ko pišemo o bolečini in stvareh, ki so nas ohromile, moramo najprej sprostiti tisti krč in pazljivo odstirati notranja občutja, ki so se oblikovala ob dogodkih. Pisanje pomeni odkrivanje, tudi če pišemo o nekom tretjem, ga dostikrat ustvarimo po svoji podobi ali podobah lastnih izkušenj (ker te so nam najbolj blizu). Tudi to, kar si povsem na novo izmislimo, je na nek način omejeno z našo zmožnostjo samo.

S konkretnostjo pa sem mislila - s primerom - takole: Pepel trpečih duš na laseh bi se  mi zdel bolj sporočilen, ker bi se fokus iz splošnega trpljenja zožil -  npr. tako: "drži se jih pepel koncentracijskega taborišča".

Lepo, da si z nami,

Ana


Zastavica

Komentiranje je zaprto!

mirna v
Napisal/a: mirna v

Pesmi

  • 09. 02. 2014 ob 08:15
  • Prebrano 578 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 323.98
  • Število ocen: 10

Zastavica