Pesnika hočem!

Vedno je pil samo iz polnega kozarca. Obračal je steklenico z grlom navzdol in vedel, da bo črno ostalo barvasto. Z valovitim vzorcem na robu. Ker je prst lažje zalepil na umazan kozarec, ki že dolgo ni svetil. Megla ni bila pomembna, če je lahko gledal v grlo brez oči.

 

Srajco je menjal vsak ponedeljek in sredo. Včasih tudi v petek, če je bil vikend preblizu. Črtaste je vrgel v brezno z najdenimi predmeti in nastavil roki za enobarvno. Ramena je pustil za kasneje. Če ga je vmes nekdo vprašal po sivih stvareh, je skomignil z glavo. Ali z naročjem, ko je bilo prazno.

 

Rad je hodil po tleh. Le če se je zmotil, je zabredel v višine, iz katerih se je komaj izmozgal. Takrat so hiše rastle na sveže kuhani juhi, jedli smo jo počasi in svečano. Najbolj je napredoval po travi, verjetno mu je dišal beton, ki se je igral ob njej. Med zdrsi je najel preprogo za umetni pristanek.

 

Tiste gibe je začenjal  v temi, končal jih raje ni, zato je v njegovi sobi vsak dan dišalo po nebesednih pogovorih. Pred znanci se je postavljal, našli so logično napako in ga spraševali po razliki med njim in njegovim. Povedal je, da ima rad svoj ljubljeni počitek z imenom po.

 

Nekoč je brez pomisleka prestopil z ene mize na drugo in uprizoril pravi bojni trenutek, ko se je razpotegnil. Dlan je imel še vedno obrnjeno navzgor, lahko smo sledili njegovi življenjski nogi, ko je odkorakala. Šepajoč. Do zadnje bergle. Trda kot pesem v krivini.

Vesna Šare

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
25. 12. 2013 ob 20:15
Spremenjeno:
25. 12. 2013 ob 20:20

Tole pa je prava pesem v prozi. S kateregakoli konca jo "zagrabimo", nas "prime nazaj" na poseben, nežen, a vendar direkten in nemencajoč način. Zgodbo MORAMO prebrati večkrat, pa ne zato, ker nam že prvič ne bi dala rdeče niti, ampak zato, ker nam jo (to nit namreč) vsakično novo branje odebeli! Ali pa pesmi doda nove smisle in perspektive.

Jezik pesmi teče gladko in nekako neprizadeto (v izogib patetiki seveda). Če je pesem brana kot konkretnost in slika, je nadrealistično nabita, če je prispodoba, so simboli originalni in tako zanimivi, da nam spet vsak posebej, tudi neodvisno od osnovne, ponuja nove in nove zgodbe.

Bravo.

LP, lidija

Zastavica

Vesna Šare

Poslano:
25. 12. 2013 ob 20:59

Hvala, Lidija!

:-)

Še naprej prijeten večer in lp,

Vesna.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

Vesna Šare
Napisal/a: Vesna Šare

Pesmi

  • 24. 12. 2013 ob 18:11
  • Prebrano 1017 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 733.32
  • Število ocen: 21

Zastavica