Crveni javor (haiku pentlja)

kraj gole trešnje

iza mokre zavjese

crveni se javor

 

crveni se javor

u lokvi ispod breze

maze se patke

 

maze se patke

javorov list liježe                      

kraj gole trešnje

vida

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
08. 11. 2013 ob 07:55
Spremenjeno:
09. 11. 2013 ob 23:27

krasna haiku pentlja, lepa slika jeseni, pravzaprav tri, ki prehajajo ena v drugo in se na koncu sklenejo v svoj začetek, tako kot je to pri pentlji treba.

  LP, lidija

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
08. 11. 2013 ob 08:37

Vida, tudi meni je zelo všeč tvoja haiku pentlja o javorju.

Čudovita je.

hope

Zastavica

vida

Poslano:
08. 11. 2013 ob 09:27
Spremenjeno:
08. 11. 2013 ob 14:34

baš sam radosna zbog ove jučer iskreno doživljene slike i  jutrošnje haiku pentlje koja je izrasla iz nje... 

hvala lidija i hope,

lp, vida

Zastavica

modricvet

Poslano:
08. 11. 2013 ob 11:28
Spremenjeno:
08. 11. 2013 ob 14:34

Simpatična pesem, Vida.

Lidija, glede na tvoje nedavne komentarje pri nekaj haikujih, npr.:

"preveč dogajanja za eno samo sliko trenutka, kar naj bi haiku bil ... Na kaj naj se osredotočimo?" ne razumem presežnosti te haiku pentlje.

crveni se javor

u lokvi ispod breze

maze se patke --> razločni dve ali več slik: javor in mlaka pod brezo z racami

 

maze se patke

javorov list liježe                      

kraj gole trešnje --> kar tri različne podobe: race, javorov list in gola češnja, morda lahko zadnji dve združimo, ampak race so čisto posebej in nimajo s češnjo nobene zveze.

Verjetno obstaja za to kakšno (objektivno) pojasnilo?

To pišem zato, ker bi rada dopolnila svoje pomanjkljivo znanje o pisanju haikuja.

LP, mcv

Zastavica

Andrejka

Poslano:
08. 11. 2013 ob 15:27
Spremenjeno:
09. 11. 2013 ob 09:20

Sama ne pišem haikujev, rada pa jih berem in nekateri res pustijo globok vtis. Vem, da Vida zmore napisati res dobre, toda ta, o katerem se sprašuje Mcv, po moje res ni presežek. Pustila me je nekam indiferentno. Ampak to je moje osebno občutenje. Pa brez zamere. 

Lp Andrejka

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
09. 11. 2013 ob 16:33
Spremenjeno:
12. 11. 2013 ob 18:27

treba je ločiti  med dvema različnima stvarema: in sicer ko ne vemo,  ali gre za več različnih hkratnih slik v haikuju, tako da se težko osredotočimo mna pravo ali pa gre, kot je to v Vidinem primeru za to, da je lepo določen okvir, v njem pa osnovna slika. In ne mešat haikuja kot takega  s haiku pentljo, ki je  seveda nadgradnja - v pentlji seveda nujno nizamo slike!


Vsak ima seveda lahko svoje mnenje in vsak je kompetenten ocenjevalec. Malo težje seveda tisti, ki haikujev ne piše sam, pa vedarle ... sama pa ostajam pri tem, da je to krasna haiku pentlja. :)


MCV: tukajle zraven moraš pa nujno prilepit, na katere haikuje se moj komentar ("preveč dogajanja za eno samo sliko trenutka, kar naj bi haiku bil ... Na kaj naj se osredotočimo?") nanaša. Res sem tonapisala in še kako resno mislila. Ti pa prosim poišči ta haiku in sicer prvotno verzijo, na katero je moj očitek letel - ker popravljena je najbrž kritiko upoštevala ...


Zastavica

modricvet

Poslano:
09. 11. 2013 ob 20:17

Lidija, tvoj nasvet je bil pri Talithinem haikuju (ker ga je popravila, besedila, na katerega se nanaša, ni več). Napisala si še: "Imamo 3 slike (pršenje samostana, spanje jutranjih meglic in odpiranje dneva ..."

Nasvet seveda ni bil za enkratno uporabo, ampak je splošen ("kar naj bi haiku bil").

Iz mojega komentarja pa dobro vidiš, da ni šlo za mešanje haikuja s pentljo, saj sem ob vsakem od dveh haikujev posebej napisala komentar o več slikah v vsakem od njiju. Tudi pri pentlji (ali haikuju kot delu tanke) je pravilo, da mora vsak haiku stati tudi sam zase, z vsemi svojimi značilnostmi. In, po moje, za krasno pentljo morajo biti tudi vsebinsko trije krasni haikuji, ne le to, da je zadnja vrstica prejšnjega hkrati prva vrstica naslednjega.

Za ocenjevanje nisem kompetentna (ne vem, zakaj to omenjaš), napisala sem samo, da bi se rada naučila več o haikuju in ker tu vidim pri vsakem več slik namesto priporočene ene, mi ni bilo jasno, zakaj je tu več slik dobra stvar, tam pa ni bila (čeprav jaz zlahka strnem v en jutranji okvir pršenje megle po strehi samostana - moje dojemanje "pršenja samostana").

Izjava "To je ena krasna pentlja" me ničesar ne nauči. En sam haiku avtorice Lea199 meni pove več kakot tale pentlja, in ima na stotine takih. Tudi ti jih imaš veliko. V opažanju narave in opisu tega opažanja je za dober haiku potrebna tudi izvirnost.

LP, mcv

P. s.: se opravičujem, če sklanjam besedo haiku, čeprav naj je ne bi.

Zastavica

modricvet

Poslano:
09. 11. 2013 ob 20:24

Glede Talithinega haikuja mislim, da sedaj razumem, da je imela preveč glagolov ("dogajanja"). S tega stališča je tu ista napaka: v istem haikuju se crveni javor in maze se patke, dve povsem neodvisni dogajanji.

LP, mcv

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
09. 11. 2013 ob 23:26
Spremenjeno:
11. 11. 2013 ob 20:02

 ne napaka, pač pa malo šibkejša izvedba enega od haikujev), kar pa se potem popravi z lepo izpeljavo nadaljevanja. ... ampak ta celota - to je vendarle haiku pentlja in ne samostojen haiku;)

Res je, da je moja utemeljitev tokrat skromnejša, sem pač upala, da bodo vsi videli, da je pentlja odlična, seveda pa ni nujno, da se vsi (ali kdorkoli) strinjajo z mano.

In -  besedo haiku na tem portalu vsi sklanjamo, ne vem, zakaj je ne bi, posvojili smo jo in si jo dovolimo uporabljati v vseh oblikah, ki nam jih ponuja slovensko sklanjanje.


LP, lidija

Zastavica

vida

Poslano:
11. 11. 2013 ob 13:22
Spremenjeno:
11. 11. 2013 ob 20:42

što se tiče ovih čudnih  komentara, bez ikakve prijateljski  pozitivne sugestije za eventualnu ispravku uočenih manjkavosti podcrtane haiku pentlje, dovoljno samokritična  podvlačim Lidijin komentar, ne zato što je u pitanju moja pjesma... napravila bih to da je u pitanju bilo čija druga koja mi se sviđa! 

Vsak ima seveda lahko svoje mnenje in vsak je kompetenten ocenjevalec. Malo težje seveda tisti, ki haikujev ne piše sam, pa vedarle ... sama pa ostajam pri tem, da je to krasna haiku pentlja. :)

lp, vida

Zastavica

vida

Poslano:
11. 11. 2013 ob 20:52

Hvala na dobroj volji vesela Talitha Jaguar - osmjeh je upalio!

lp, vida

Zastavica

Andrejka

Poslano:
11. 11. 2013 ob 23:08
Spremenjeno:
12. 11. 2013 ob 18:25

Draga Vida, moj komentar res ni bil napisan iz zlobe (Morda res malo neprijazno). Če sem te prizadela, se ti na tem mestu opravičujem. Zelo dobro pišeš, to ti vsi priznavamo. Včasih nam pač kakšna pesem ne sede in tudi ni nujno, da se strinjamo z avtorjem ali uredniško odločitvijo. Toliko prostih rok pa že moramo imeti. Sploh v rubriki komentar pogrešam več pripomb, predlogov, kritike. Vse prevečkrat drug drugega samo hvalimo. Mene npr. povečini pozna vsa 'stara' garnitura pesnikov in urednikov tega portala in ve, da sem direktna. Znam pa tudi pohvaliti. In prav nič drugačna ne morem biti dokler sem tu.  Vedno poudarjam, da rastem s Pesem.si. Pa srečno!


Lep pozdrav

Andrejka

 


Zastavica

vida

Poslano:
12. 11. 2013 ob 11:55
Spremenjeno:
20. 11. 2013 ob 01:46

Andrejka, nisam niti stekla dojam da je u pitanju zloba,  nego nepotreban pjesnički cirkus od kojeg mi se ponekad povraća  - je li slovo t trebalo biti na početku ili na kraju riječi...   i tako ganjajući slovo t izgubimo cijelu riječ i njenu sliku - i još rastužimo jedan drugoga!? Vjeruj da nije vrijedno. Tu sam, kao i ti,  od postanka Pesem.si i smatram je svojom pjesničkom majkom. Sve ove godine nikada nisam imala potrebu javno omalovažiti bilo čije djelo, posebno odluku uredništva. Pa sam ipak dosta naučila.  Lijepo je da sugeriramo, odnosno kreativno pomažemo jedan drugoga, ako baš hoćemo biti od koristi. Ako nećemo, nikom ništa. Naša stara narodna izreka kaže: Ako ne možeš pomoći, nemoj ni odmoći.

Možda iskrene pjesničke duše ne bi trebale nikada zaboraviti da je  pjesma svakog pjesnika njegovo dijete i da napadom na tuđe dijete neće nikada obogatiti svoje! 

Andrejka, još jednom podvlačim da  u ovome svemu  nisam osjetila nikakvu zlobnost, samo kako si sama napisala - nepotrebnu neprijaznost. Moj  komentar je dao to naslutiti. Zato ništa ne brini. Kao da se nije dogodilo!

Lijepo te pozdravljam i budi mi u miru,

vida



Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

vida
Napisal/a: vida

Pesmi

  • 08. 11. 2013 ob 07:34
  • Prebrano 1467 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 482.15
  • Število ocen: 14

Zastavica