Izbrani pesmi poletja

Danes, ko smo se poslovili od poletja, sta bili izbrani pesmi poletja, ki nas bosta spremljali na vstopni strani naslednje tri mesece.
Bralci in ocenjevalci ste izbrali pesem Poljub avtorice Zalke, kliktično oko pa je pritegnil Urok, ki ga je napisala Kerstin (obrazložitev v nadaljevanju članka).
Obema avtoricama iskreno čestitam!


Pesem avtorice Kerstin Urok s prepletanjem pravljične in rahlo arhaične govorice slika večno ponavljanje, pripoved od zdavnaj, ki se dogaja zdaj in se bo po jutrišnjem koncu znova začela.

Mala čarovnica, uročena, s kositrovim srcem, izginjajoča z zoro, mala čarovnica, za katero so boleče svetloba, sončevina in mavrica, se z vsako nočjo vseeno uspe zbrati v spomin in sanje. Avtoričino rahločutno pripoved lahko doživljamo tudi kot metaforo. Vsak naš notranji svet nosi čarovnice, ki se z belimi očesi pričakovanj na gladini zavednega spreminjajo v peno. Obred – urok pa ne izgine povsem, iz zvočnosti pesmi, v njenih čvrstih rimah in ritmu, ki ustvarja valovanje in brezčasje, zaslutimo, da se zaton in zlitje spreminjata v ponovno zbiranje. In pesem zato preberemo lahko znova in znova.

Gregor Grešak

Komentiranje je zaprto!