Slovenski lonec? Specialiteta,
ki ni za vsak želodec; hitro zgaga
iz njega vzpne kot pirova se zmaga,
nato pa žge, skeli še dolga leta.
Uvožene so drage sestavine,
zato jih plačajo vsi prebivalci;
mastijo kajpak se samo izbranci,
plebejci pa le naj cedijo sline.
A ni je enolončnice brez kanca
Balkana; to pač vedeti je treba,
da k njej najbolje gre komadić hleba,
in je poceni – tudi za Balkanca.
Medtem ko v loncu brbota, ropoče,
za pest soli ovčice se lasajo
in ljubi mir vsi kuharji imajo,
da scmarijo lahko, kar se jim hoče.
Zato slovenski lonec priporoča
se tistim le z jeklenimi želodci;
če kruh lahko jedo celo otroci,
pa čorba marsikomu bo prevroča.
In mnogim njim, ki bi jo že prenesli,
je v kuhinjo žal prepovedan vstop;
dovolj je že napačno ime – in hop! –
izvrgli vas bodo ali odnesli.
Slovenska kuhinja prav nič ni blaga.
Kdor nepoklican vanjo kdaj zaide,
ima še srečo, če iz nje uide
in ga ne muči drugo kakor – zgaga.
urednica
Poslano:
04. 09. 2013 ob 19:51
Spremenjeno:
05. 09. 2013 ob 01:35
Čestitke, Kerstin, za tole protestno pesem, ki lepo predoči trenutnega duha v domovinici, političnega in vsesplošnega. Poleg tega, da je družbenokritično močna, pesem teče tudi v popolni formi - enakomernem ritmu, izbrani rimi in v stopici, ki ji ne moremo nikjer oporekati (narejeno v tvoji maniri!).
Lp, lidija
Komentiranje je zaprto!
Napisal/a: Aleksandra Kocmut - Kerstin
Uredniško pregledano.
Ocenjevanje je zaključeno!