Slovenski lonec iz slovenske kuhinje

   Slovenski lonec? Specialiteta,

ki ni za vsak želodec; hitro zgaga

iz njega vzpne kot pirova se zmaga,

nato pa žge, skeli še dolga leta.

 

Uvožene so drage sestavine,

zato jih plačajo vsi prebivalci;

mastijo kajpak se samo izbranci,

plebejci pa le naj cedijo sline.

 

A ni je enolončnice brez kanca

Balkana; to pač vedeti je treba,

da k njej najbolje gre komadić hleba,

in je poceni – tudi za Balkanca.

 

Medtem ko v loncu brbota, ropoče,

za pest soli ovčice se lasajo

in ljubi mir vsi kuharji imajo,

da scmarijo lahko, kar se jim hoče.

 

Zato slovenski lonec priporoča

se tistim le z jeklenimi želodci;

če kruh lahko jedo celo otroci,

pa čorba marsikomu bo prevroča.

 

In mnogim njim, ki bi jo že prenesli,

je v kuhinjo žal prepovedan vstop;

dovolj je že napačno ime – in hop! –

izvrgli vas bodo ali odnesli.

 

Slovenska kuhinja prav nič ni blaga.

Kdor nepoklican vanjo kdaj zaide,

ima še srečo, če iz nje uide

in ga ne muči drugo kakor – zgaga.


Aleksandra Kocmut - Kerstin

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
04. 09. 2013 ob 19:51
Spremenjeno:
05. 09. 2013 ob 01:35

Čestitke, Kerstin, za tole protestno pesem, ki lepo predoči trenutnega duha v domovinici, političnega in vsesplošnega. Poleg tega, da je družbenokritično močna, pesem teče tudi v popolni formi - enakomernem ritmu, izbrani rimi in v stopici, ki ji ne moremo nikjer oporekati (narejeno v tvoji maniri!).

Lp, lidija

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

Aleksandra Kocmut - Kerstin
Napisal/a: Aleksandra Kocmut - Kerstin

Pesmi

  • 03. 09. 2013 ob 16:43
  • Prebrano 1036 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 471.2
  • Število ocen: 13

Zastavica