Haiku 750*

zametki jutra
vrabci preigravajo
Mozartov koncert

Lea199

Poslano:
19. 08. 2013 ob 19:27

Pozdravljena, Lea.

Ne spoznam se na haikuje tako kot Lidija, a vendar pomislek glede Mozartovega opusa. Ne bi bilo boljše, če bi se usmerila na eno Mozartovo delo? Da se slika skristalizira in se zasliši točno določeno melodijo? :)

http://www.youtube.com/watch?v=JcUh-ggBfzI

lepo jutrišnje jutro ;)

 

Zastavica

Poslano:
19. 08. 2013 ob 19:41

Zastavica

Lea199

Poslano:
19. 08. 2013 ob 21:20
Spremenjeno:
20. 08. 2013 ob 06:17

Pozdravljena Tea :)

Hvala za komentar. Res bi bil opus preveč za eno jutro. Popravila sem v Čarobno piščal (ker se zlogi ujemajo).

Naj ti napišem kako je do asociacije prišlo. Ležala sem v postelji in poslušala vrabčji koncert (živ žav). Rada imam te ptice in in z veseljem jim prisluhnem. Ob tem se spomnim filma o Mozartu, gledala sem ga v dvorani in glasba mi je najbolj mi je ostala v spominu. Bila je burna in glasno je kipela v zaprtem prostoru. Nisem je samo slišala, čutila sem jo. Bila sem očarana, tako da sem na trenutke pozabila na dogajanje na platnu in vpijala te izbrane zvoke.

Upam, da s svojo primerjavo nisem užalila poznavalcev klasične glasbe. Mislim, da ne, ker ptice so čudež stvarstva (tudi če so samo vrabčki).

Hvala!

Lp, Lea 

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
20. 08. 2013 ob 11:11

Bravo lea, in bravo, Tea za prispevek, ki je pripomogel dodelavi.

Haiku, ki prikliče videno in hkrati obarva sliko z avtoričinim videnjem. lepo.

  Lp, lidija

Zastavica

Poslano:
20. 08. 2013 ob 11:45

Lea, seveda nisi užalila. :)

Konec koncev snovna glasba prihaja iz narave. Človek je začel posnemati zvoke, začel sam izdelovati instrumente. Tudi recimo klasična (zahodna) glasba se razlikuje od vzhodne npr. indijske glasbe. Oni uporabljajo tudi četrt tone, kar se pri nas tretira že kot fouš ton. Mozart je fenomen tudi zato, ker on nikoli ni popravljal tistega, kar je napisal. In vse zveni tako ... odlično. :) Njegov opus je res velik, zato se mi zdi boljše, da si se posvetila enem delu. In Čarobna piščal je prav tako obsežno delo, da zapolni to sliko jutra. :)

lep deževen dan

Tea

Zastavica

Lea199

Poslano:
20. 08. 2013 ob 14:16

Hvala, Lidija :)

In hvala tebi, Tea :) Ja, Mozart je nekaj posebnega. Rada ga imam :) Čeprav ne vem veliko niti o klasični, niti lahki glasbi (poslušam tisto, kar se me dotakne). 

Glede popravljanja, je bil Mozart moje pravo nasprotje. Sama napišem brez prevelikega razmišljanja in potem popravljam v nedogled. Morda se bo zdelo komu čudno, a ob popravljanju uživam. Pa naj me kdo razume, če more ;) sama se ne ;))

Včeraj sem imela v mislih tudi koncert, a mi je bila "tvoja" Čarobna piščal, bolj všeč. :) Res je boljša. Hvala!

Lp, Lea

Sedaj, pa grem še malo piliti Spočetje :)

Zastavica

Lea199

Poslano:
23. 08. 2013 ob 09:18

Se opravičujem, Tea :)

a s popravkom v Čarobno piščal sem se prenaglila. Všeč mi je bila le par ur, žal.:)

Glagol, ki ga uporabljam v haikuju "preigravajo" ne "štima" z opero, in kar je še bolj pomembno ni "to", kar se "videla" zaznala. V filmu me je "zadela" instrumentalna glasba. 

Kako, da nisem mogla drugače, kot da haiku popravim in mu dovolim, da je spet moj. Zame je tako veliko boljši. Za vaju z Lidijo je verjetno katastrofa. Obema se opravičujem. Seveda mi bodo namigi tudi za naprej dobrodošli, zanje bom hvaležna, sprejela, pa jih bom, kadar bom prepričana, da je to to.

Hvala!

Lp, Lea

Zastavica

Poslano:
23. 08. 2013 ob 11:09

Ni problema, Lea.

Poezija je tvoja in lahko narediš z njo karkoli ti paše in kar čutiš, seveda.

Hotela sem samo izraziti mnenje, dvomček, ker sama Mozarta izvajam in poznam in najbrž drugače gledam na ta haiku kot it. Skozi druge perspektive čutenja. Ampak to je samo fajn, da si izmenjujemo mnenja. Sto ljudi, sto čudi, ane. :)

lp

Zastavica

Lea199

Poslano:
23. 08. 2013 ob 14:52

Hvala Tea,

za te čudovite besede, razumevanje. Res sem vesela, da razumeš.:)

Seveda je lepo, da si izmenjavamo mnenja in si povemo dvome, poglede, zelo rada imam take  komentarje. Zato ni prav nič narobe, da si mi napisala svoj pogled. Priznam tudi, da sem včasih celo sebi čudna, a pri določenih haikujih preprosto ne morem drugače.

Bili so trije ali štirje haikuji, pri katerih sem ob popravljanju doživljala pravo travmo.

Lp, Lea

:)

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
23. 08. 2013 ob 16:44

Lea, meni se ne zdi katastrora, le zakaj? Tea je stvari dodala samo strokovno gledišče, meni, ki ga ne poznam, se pa ne zdi tako bistveno.  Prav tako ne ostalemo bralstvu (kakšnih 90%), ki se v detajle v klasični glasbi ne morejo spuščati, ker jo prepovršno poznajo. Haiku sam po sebi je že v osnovi dober.

LP, lidija

Zastavica

Lea199

Poslano:
23. 08. 2013 ob 20:47

Lidija hvala tudi tebi za lepe besede.:)

Problem je v tem, ker nimam pojma o klasični glasbi. Sama v jutrih, ob živ žavu, čutim nekaj takega, kot sem takrat v kinodvorani. Ta trivrstičnica je ena tistih redkih, ki so me ukleščile vase. Saj veš, da sem včasih napisala, kako da mi nek hajku veliko pomeni. (saj ne znam napisati zakaj, preprosto čutim ga in zame je več kot poezija). Vem, da se butasto obnašam, najprej popravek sprejmem, potem ugotovim, da to ni to.
Glede na Tein komentar in če ti praviš, da je haiku v osnovi dober, je vse ok. 

Še enkrat hvala obema!

Lp, Lea

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Lea199
Napisal/a: Lea199

Pesmi

  • 19. 08. 2013 ob 09:25
  • Prebrano 1227 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 347.1
  • Število ocen: 12

Zastavica