Dobra vila in ptice

Danes je prišla k meni:

Dobra vila

se me je dotaknila

s svojo čarobno paličico

in mi rekla:

Vse jokerje si že uporabila.

 

Kaj pa zdaj?

sem strmela v svoje karte.

Ja, nič, Ne trapi se s takimi vprašanji.

Igra se nadaljuje,

vse dokler ne izpade še zadnji igralec, a ne?

 

Jata ptic je prhnila v nebo,

ki je bilo,

mlečno bele barve,

ah,

kot bi ga nekdo prelil s sladko smetano.

Bele ptice z razprtimi perutmi

so se razblinjale v njem-

Dobra vila pa tudi.

Vanja Čibej

Peter Rezman Perorez

Poslano:
25. 05. 2013 ob 11:26

Komentar sledi.

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
25. 05. 2013 ob 16:07
Spremenjeno:
25. 05. 2013 ob 16:56

Ko sem pred časom "ujel" na portalu tole pesmico: // La la la la le / pesmice blebeče le / srce si hladi. //, sem malo zastrigle z ušesi zaradi igrivosti, ki se jo v "začetniški" (če lahko tako rečem...?) poeziji, ne sreča pogosto. Kako se do nje pride (z branjem ali lastnim raziskovanjem) niti ni toliko važno, kot korajža, da se jo zapiše in podeli vedrost skozi pesem z bralci. (kolikor jih pač še prebira poezijo.)

Ta konkretna pesem Dobra vila in ptice pa nosi s sabo še eno lastnost, ki najbrž izvira iz te vedrine in igrivosti (kakršne sem se v slovenski poeziji prvič razveselil ob prebiranju Marka Kravosa) in ki v spreobrnjenem karakterju dobre vile, kar sama vleče na smeh, pa če je to pesnica hotela, ali ne. Na zdrav smeh, da se razumemo. In ko je na koncu dobra vila "za kazen" svojega neobičajnega obnašanja kaznovana z razblinjanjem v sladki smetani, je to... smetana na torti, kakopak.

 

Kar tako naprej, "mlada pesnica", bi za konec hudomušno potrepljal "vanjo" po ramenu s klišejsko izjavo (in tako mimogrede ponagajal še uredniški kolegici Tei ..., ki se v forumu ukvarja s "problemom" klišeja.)

 

Zastavica

Vanja Čibej

Poslano:
26. 05. 2013 ob 10:05

Peter, hvala za mnenje. Zelo sem se ga razveselila, še bolj, ker si v pesmih zaznal (saj se lahko tikava?) igrivost, kar pomeni, da je »šola kreativnega pisanja Gregorja Hrovatina«, skozi katero sem šla pri svojih začetnih korakih pisanja, na nek način vplivala na moje pisanje. On je igrivost pri pisanju toplo priporočal. Pesmi sem pisala le v svojih najstniških letih in se k njim vrnila v svoji drugi adolescenci :). Pišem, bolj ali manj intenzivno že od leta 2008. Ali sem še vedno mlada pesnica, ne vem, vsekakor pa mi je všeč biti »mlada« in še bolj »pesnica«. Sem pa res, kljub svojim letom, kjer bi se spodobila zrelost, še vedno otrok, haha.

Za objavo pesmi sem pa dolgo odlašala in zbirala pogum, sprva sem jih in jih še objavljam na facebooku, zdaj pa sem se odločila, da jih dam še vam, na pesem.si , »zmeriti«. Portal je res dober in vse čestitke uredništvu. Morda malo pogrešam komentiranje ostalih pesnikov.

O klišejih ste na pesem.si veliko pisali. Tudi sama sem imela na začetku odpor do klišejev, ampak ja, kaj je lepšega kot to, da nek izrek, ali citat ali karkoli postane kliše, ker pomeni, da ga je večina sprejela za svojo. Slednje naj bi bila tudi pobožna želja vseh tistih, ki pišemo, a ne? Se usesti, se umestiti med bralce in nanje vplivati, na kakršen koli način. Ali nam to v resnici uspeva ali ne, pa je druga zgodba.

Lep pozdrav, Vanja

P.S. (Pesem Blebet pa je predvsem mišljena kot ironija na lastno pisanje.)

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
26. 05. 2013 ob 11:20
Spremenjeno:
27. 05. 2013 ob 09:54

Najprej o klišejih - upam, da se bo Tea razveselila tvojega razmišljanja (se mi zdi, da je precej podobno Tejinemu) in morda namig, da ga ponoviš na forumu, kjer je odprla to temo.

Zanimivo, če sem prav ugotovil, pesmi niso sveže, ampak malo starejše. So se torej umedile. Očitno imajo torej trajno vrednost in po moje jo res imajo.

Ker pa si se že odločila za objavo, bi po moje lahko razmišljala o revijalnih objavah. Pri vas je že dolga leta utečen zbornik Fontana, ne vem pa, kako je ta čas s Primorskimi srečanji. (Jožek Štucin bi zanesljivo tudi zastrigel z ušesi ob tvojih pesmih. Vsaj zdi se mi tako.)

Pa na Mentor pošlji kaj, če te mika prodor v slovenski literarni prostor, kjer je sicer precej tesno, a dobre stvari slej ko prej najdejo svoj kotiček.

lp

 

Peter

 

 

 

 

Zastavica

Vanja Čibej

Poslano:
27. 05. 2013 ob 12:41

:) Včasih so komentarji večja umetnina kot je pesem. Hvala.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

Vanja Čibej
Napisal/a: Vanja Čibej

Pesmi

  • 25. 05. 2013 ob 10:32
  • Prebrano 975 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 473.35
  • Število ocen: 14

Zastavica