Forum

Vitezinja pesniškega turnirja 2013 je Lucija Mlinarič

Lucija bo z nami v virtualnem večeru, 23. 5. 2013, od 20. ure dalje.

Pred polno Kazinsko dvorano SNG Maribor je slavila Lucija Mlinarič s pesmijo Miza za dva, pri oknu, občinstvo pa je za najboljšo izbralo pesem Nekoč Štefana Titatna.


Finalni turnir je potekal v soboto, 20. aprila 2013, ob 19. uri v nabito polni Kazinski dvorani SNG Maribor. Simbolno je turnir odprl lanskoletni vitez poezije Tomaž Šalamun z zmagovalno pesmijo leta 2012 – Budistični piščanec. Nato se je zvrstilo 12 finalistov, ki so se najprej predstavili v sproščenih pogovorih z moderatorjema, Zoro A. Jurič in Ninom Flisarjem, nato pa pred pozornim občinstvom doživeto interpretirali svoje pesmi. Osrednja literarna gostja turnirja je bila Bina Štampe Žmavc, ki je navdušila s svojo iskrenostjo, iskrivostjo in neposrednostjo. Posebno nagrado – broško zlate vrtnice –je letos za svoj doprinos k Pesniškemu turnirju prejela direktorica Založbe Pivec, Milena Pivec, ki že od leta 2006 organizacijsko in finančno stoji za prireditvijo, svečano ji je podelila avtorica in pobudnica projekta – Zora A. Jurič. Glasbena gosta sta bila Severa Gjurin in Dejan Lapanja. Slavnostna govorca pa rektor Univerze v Mariboru, dr. Danijel Rebolj in podpredsednik društva slovenskih pisateljev, Ivo Svetina. S turnirjem pa je svojo desetletnico delovanja obeležila tudi Založba Pivec, ki je kot darilo vsem obiskovalcem poklonila sodobni všečno oblikovan vodnik po mestu ob Dravi – Maribor (c)enter.


Vrhunec večera pa je bila seveda podelitev obeh nagrad. Občinstvo je največ glasov namenilo pesmi Nekoč Štefana Titana. Vitezinja Pesniškega turnirja 2013 po izboru strokovne žirije v sestavi Borut Gombač, Irena Novak Popov in Zoran Pevec, je postala mlada pesnica Lucija Mlinarič s pesmijo Miza za dva, pri oknu. Kovano vrtnico, simbol pesniškega viteštva ji je predal lanskoletni vitez Tomaž Šalamun, knjižno nagrado - antologijo Orfejev spev - ji je podelil rektor Univerze v Mariboru, dr. Danijel Rebolj, denarno nagrado v višini 700 evrov pa Milena Pivec, direktorica Založbe Pivec. Zmagovalka pa bo Slovenijo zastopala tudi na Evropskem pesniškem turnirju 2013, katerega glavni dogodek bo 16. novembra v Mariboru (ob tem pa bosta izvedena še dva turnirja, v Zalaegerszegu in Sarajevu). Vseh 12 finalnih pesmi so pri Založbi Pivec izdali v zborniku, ki ga je prejelo občinstvo na finalu, objavljene pa bodo tudi v literarni reviji RP./Lirikon21.

Nino Flisar

Foto: Matej Kristovič

Objavljeno z dovoljenjem založbe Pivec.

 
 < 1 2 3

bp

bp

Poslano:
23. 04. 2013 ob 15:34
Spremenjeno:
24. 04. 2013 ob 11:54

Čestitke nagrajenki, ki ni le dama, ampak, berem, tudi vitezinja, torej oborožena s peresom in oklopljena z metaforami z lahkoto previhra jezikovne ovire, se dvigne nad nasprotnike in potem kot na vilice ob mizi za dva pri oknu nabada vznemirjenja in občutke.

Zastavica

Lucija Lotus Mlinarič

Poslano:
24. 04. 2013 ob 11:56

Kia, hvala. :)

Bp, hvala hihihi ... Ob tvojih besedah se počutim še princeska! ;)

 

Zastavica

 < 1 2 3

Komentiranje je zaprto!