Slovencelj

Ko sem nekoč v znanstvenem magazinu
zasledil blog o genski analizi,
kako lahko zdaj že iz kaplje sline
nam prek pošte izsledijo korenine,

sem hitro v kuverto par pljunkov nabral,
(kar najbolj nagravžnih), in jih odposlal
na ta inštitut za DNK analizo,
da zvem, če sem Slovenec ali rabim vizo.

Teden dni je okrog, ko dobim telegram:
Gospod Matej Krevs, resno, a vas ni sram?
Take stvari se zapre v epruveto,

 

ne pa takole, kot v školjko, presneto...
Sploh pa vam zdaj, tudi brez vaše esence,
lahko potrdimo: DA, res ste Slovencelj!

Matej Krevs

Matej Krevs

Poslano:
17. 02. 2013 ob 13:43
Spremenjeno:
17. 02. 2013 ob 13:46

Nedelo: Genske analize – velik izziv in posel desetletja

V analizi DNK testirajo za 375 evrov 100.000 različnih markerjev. Ugotovijo lahko, kateri šport je za otroka primeren. V laboratoriju Pediatrične klinike UKC Ljubljana opravljamo genske teste za več kot 40 bolezni, za katere je značilno, da je določena genska sprememba njihov neposredni vzrok. To so prirojene bolezni, kot je hemofilija, torej motnja strjevanja krvi...

Le katerega starša ne zanima, kakšen šport je primeren za njegovega otroka, kakšna prehrana mu najbolj ustreza, ali je odporen proti virusom in kako se bo razvijala njegova inteligenca?

Tako se začne reklamno obvestilo podjetja z imenom Inštitut za DNK-analize iz Ljubljane. In odgovor? Vse to bo staršem povedala genska analiza, ki jo je podjetje začelo opravljati prejšnji teden. Starši naj pošljejo le slino otroka, plačajo 375 evrov in izvedeli bodo marsikaj o otrokovi prihodnosti. Stroka, na katero se podjetje sklicuje, je do teh analiz zelo zadržana, opozarja tudi na etične dileme.

V zadnjih letih je tudi v Sloveniji vzniknilo kar nekaj zasebnih podjetij, ki ponujajo genske preiskave. Ljudi vabijo, da jim pošljejo svojo slino, iz katere bodo v laboratorijih v tujini ugotovili gensko dovzetnost za posamezne bolezni, reakcije na zdravila, za dedne povezave, opravili menedžerske genske teste, teste za odkritje lastnosti in talentov.

Vabilo za gensko testiranje otrok je med vsemi ponudbami vendarle nekaj posebnega, saj otroci ne odločajo o samih sebi, gensko testiranje pa ni prav nič nedolžna zadeva. Iz genskega zapisa lahko prečitamo, kakšne bolezni čakajo posameznika. In kdo bo zaposlil in vlagal, denimo, v tistega, za katerega bi se vedelo, da bo že pri 40 letih zbolel za alzheimerjevo boleznijo? Kako se bodo odzvale zavarovalnice? Kako bo posameznik s tem vedenjem živel?

Iz otrokove sline o njegovih talentih

V genski analizi (analizi DNK) testirajo za ceno 375 evrov 100.000 različnih markerjev. Ugotovijo na primer, kateri šport je za otroka primeren, je povedala Maja Tanko Smolič, direktorica za prodajo in marketing pri Inštitutu za DNK-analize.

Kako? »Če ima otrok gen, ki povzroča predčasno alzheimerjevo bolezen, se ne bi smel ukvarjati s športi, pri katerih so mogoči udarci v glavo, torej z nogometom, borilnimi veščinami, boksom. Prav tako starše opozorimo, naj pazijo, da otroci prevečkrat ne padejo na glavo. Po drugi strani je pomembno, da tisti, ki ima gensko zasnovo za zgodnjo alzheimerjevo bolezen, uri možgane.«

Razbrati je mogoče, ali je otrok bolj nadarjen za sprint ali za tek na dolge proge, ali je nadarjen za glasbo, ali ima boljši ali slabši spomin od povprečnega. Analiza ugotovi, ali ima otrok gen, ki omogoča, da materino mleko vpliva na raven njegove inteligence, ali bo slišal bolje ali slabše, ali je odporen proti malariji, ali bo bolj dovzeten za zasvojenost z nikotinom, ali je občutljiv na sonce, našteva direktorica podjetja, ekonomistka.

Slina otrok, ki jo starši pošljejo podjetju, potuje z letalsko hitro pošto v laboratorij v ZDA. Kam natančno, nam Maja Tanko Stanič ne sme povedati, ker da je to poslovna skrivnost. V Sloveniji aparata za celovito gensko analizo ni, ker je predrag in Slovenija premajhna. Zato so podjetja mednarodno povezana in pošiljajo vzorce za različne preiskave v različne laboratorije - v ZDA, Nemčijo, na Poljsko, pove direktorica. Starši bodo dobili odgovore o otrocih po treh tednih v standardizirani knjižici.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Matej Krevs
Napisal/a: Matej Krevs

Pesmi

  • 17. 02. 2013 ob 10:24
  • Prebrano 861 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 264.6
  • Število ocen: 7

Zastavica