Hommage Alanu

mnoge je bilo strah
podobne usode
zdaj
snemajo krinko
zaslepljenim letom

samo zato
ker je jedel banano
so mu izbili vse zobe
ker je poslušal telo
so ga kastrirali

ni jih zanimalo
kaj je
z briljantnim umom
ustvaril za človeštvo
zanje ki komaj obvladajo
osnovno računstvo
in so se iz bunkerja vrnili
v svoboden svet

mnogim je zdaj žal
za storjene krivice
pod okriljem civilizacije
ki mu je servirala
zastrupljeno jabolko

ni ga tukaj
da bi poslušal opravičila
le njegov stroj
deluje brezhibno
in se razvija v njegovo vizijo
morda bo čez leta
namesto njega
razumel in odpustil

 

modricvet

modricvet

Poslano:
24. 12. 2012 ob 11:29

* Alan Turing (1912-1954)

Zastavica

÷

÷

Poslano:
24. 12. 2012 ob 11:35

Bravo Alan!

in bravo modricvet

lp

Zastavica

modricvet

Poslano:
24. 12. 2012 ob 11:38
Spremenjeno:
24. 12. 2012 ob 11:51

Hvala, Jure!

Zdi se, da znanost napreduje z mnogo večjimi koraki kot zavest in kultura družbe.

LP, mcv

 

P.s.: precej bi mi pomenilo, če bi pesem ocenil.

Zastavica

÷

÷

Poslano:
24. 12. 2012 ob 12:10

zdi se res, da napredek pozablja na človeka. Pa ni tako kruto. morda je res tempo malo premočan, je pa tudi človek trmast in zaverovan vase - omejen.

bolj problematično je ker človek pozablja na človeka. Znanost ni slaba. (sami smo si krivi) - če bi bil jaz Alan, ne bi imel kaj odpuščati - vsak dobi svoje. človeštvo si včasih zgleda zasluži kako Hirošimo (celo človeštvo, da smo na jasnem - vsi smo metali bombe, kadar je vojna - vsi streljamo. kruto za dojet, a žal edino resnično) da ne zaidem - glede ocene pa sem v precepu - v pesmi vidim močno etično noto, pesem je "realna" in momenti, ki bi jih lahko nizal okoli ... imajo svoje konkretne dimenzije, kar v mojem pogledu na pesem predstavlja posebno vrednost. Umetniški dotik v tovrstnem delu stoji v drugem planu - in pri tebi se mi zdi, da ima svojo"pravo" mero "odmikanja-primikanja" k stvari. Ne gre za moralko in fino, da pesem konča z koncem, ki jo premakne v metafizično.

zelo zanimiva pesem. v sklopu tukajšnji ocen - bi vidik umetniškega presežka izpusti, sicer pa bi pesem uvrstil med Dobro pesem. Zelo dobro, tudi pesem z odgovornostjo, ki ji daje težo in mesto na katerega se je odkrito postavila in razkrila svojo resnico - to pesmi v mojem pogledu na stvari, daje veliko vrednost. pesem ostane v srcu in vedno jo lahko nosiš sabo (tudi malo po svoje) ko prenavljaš svet s svetlejšimi idejami.

pesem je iskrica - če bi želela v številki - mi je zelo težko - ta pesem zame nosi vrednost v širini razmislekov, ki jih ponuja povsem svobodno in že iz pesmi ven-. veliko lepega bi potegnil ven z besedami ... število pa bi dal 4,38 - a mi lahko pomagaš odkriti še kaj, da bi lahko dvignil oceno ...

ne glede mcv, tudi meni kdaj pa kdaj ocene kaj dajo - ko pa je pesem premočna- potem raje ocenjujem ocene, ki ji ji pridajajo. in se s pesmijo smejeva;   le do kdaj naju bojo božali po riti in govorili, kako mehke lase imava ...

ta pesem stoji visoko - brez vsake ocene.

upam, da sem ti kaj "pomagal"

lp,

Jure

Zastavica

modricvet

Poslano:
24. 12. 2012 ob 15:20

Jure, najlepša hvala za tvoje razmišljanje. To mi povsem zadostuje, ni treba da bi dal najvišjo oceno. Prav imaš glede umetniške vrednosti - do presežka še kaj manjka. Morda jo pustim, da odleži in jo kdaj predelam, z uporabo več metafor.

Seveda je znanost v redu in potrebna. Zakoni družbe pa so bolj spremenljivi, danes velja nekaj, jutri nekaj drugega. Prihodnost bo šele znala ovrednotiti preteklost. V nekem momentu smo vsi pokriti z burkami in polni predsodkov.

Hvala in LP

mcv

Zastavica

÷

÷

Poslano:
24. 12. 2012 ob 15:52

ja ...

:)

lp,

Jure

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

modricvet
Napisal/a: modricvet

Pesmi

  • 24. 12. 2012 ob 11:28
  • Prebrano 838 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 375.25
  • Število ocen: 9

Zastavica