Vse pesmi pomladi 2008

Po srečanju urednic in usklajevanju mnenj so končno znane vse tri pesmi pomladi 2008. Zakaj vse tri?
Glede na številnost in kvaliteto haikujev, ki jih člani portala objavljate na spletni strani, smo se urednice odločile, da v novem pesniškem letu poleg pesmi letnega časa izberemo tudi haiku letnega časa.
Vse tri pesmi so objavljene v skrajni desni kolumni na vstopni strani. Čestitamo avtorjem Brezinboru, Breznu in Dayi. Utemeljitve si lahko preberete, če kliknete


Pesem Brez melodije, brez luči avtorja brezno zunanji svet reflektira skozi intimo. Pesem je večplastna, dojeta kot razkol med življenjem v sodobnem odtujenem svetu in unikatnostjo posameznika ali kot pogovor notranjih jazov, pri čemer ugaša tisti, ki je manj družbeno sprejemljiv. Odlika pesmi je v poigravanju z nasprotji med zunanjim/notranjim; javnim/zasebnim (hlastanje divjačine v sadni omaki/valovanje kot polje prezrelega žita; diplomatski kovček/obledele spodnjice ;). Novi svet, v katerega je vgrajen nasilen (uniformiran) tok misli, pomeni ugašanje individualnih pomenov. Pesem prikaže grenkobo umiranja individualnosti na učinkovit način, tudi z izbiro besedišča (ustaljene besedne zveze in fraze nasproti iskrivi metaforiki, stopnjevanju – zlasti, ko govori o konzumiranju) - z jezikovnimi sredstvi avtor podpira sporočilnost. Pesem je nevsiljivo angažirana, s cinizmom bralca zabava in hkrati prebuja njegovo pozornost.

Avtorica daya v oblikovno nekoliko svobodno grajenem haikuju ujame globino trenutka, ubesedi nočni utrinek iz narave, ki pa je izjemno bogat v pomenu in asociacijah, ki jih sproža. Nočni metulj, z očmi prepoznaven kot senca, se ne premika po soncu, temveč z lastno voljo. Čeprav leta v temi in je le njen drobec, je zaradi te lastne volje živ. Eno tistih besedil, ki nas lahko spremljajo od jutra skozi dan do večera. Ki nam skozi poetično zaznane drobce vsakdanjosti osmišlja bivanje.

Utemeljitev izbora smo pripravile urednice portala Zalka Grabnar Kogoj, Aleksandra Kocmut in Ana Porenta.
Urednice na delu

Gregor Grešak

Komentiranje je zaprto!