beatifikacija (iztrganka/premetanka)

narod na razpotju
njegova večna usoda

ni druge razlage kot je ta
da jim je Bog omračil um
človek ni prenehal ždeti

nepreštevna množica
slovenskih mučencev komunizma
je še vedno pohabljena
 

véliki čudež
je namreč med nami
živa zavest
je na nadnaravni ravni


spoštljivo prestrezamo njihovo kri
kakor nam nakazuje
tretji del triumfalnega trušča
beatifikacija - prvo veliko dejanje
prevzema dragocene mučeniške dediščine
milost priteče do konca samo
po poti češčenja
ki jo želimo podpirati

 

in gojiti
osnovno filozofsko spoznanje
da jim je Bog omračil um


vir:

Ivo Kerže: Nadnarava in politika, na
http://www.casnik.si/index.php/2012/02/29/nadnarava-in-politika/

brezno

brezno

Poslano:
03. 03. 2012 ob 12:20
Spremenjeno:
04. 03. 2012 ob 23:12

No, vzporedno z aktualnimi šumi, bi katero od urednic povprašal, ali tole moje skropucalo lahko sploh smatramo za RM ali ne? Odgovori mi lahko tudi cenjeno občinstvo, zakaj ne.  Za razliko od Klopčarjevega poskusa sem jaz uporabil dele besedila oz besedne zveze (in ne samo posamičnih besed), ki sem jih rahlo premetal in iztrgal. Tole bi potem verjetno moralo zadostiti kriterijem RM?
Skropucalo, ki sem ga prav tako kot zloglasni Klopčar imenovan tudi prežvekovalec, ustvaril brez privolenja avtorja vira, po mojem mnenju stoji kot samostojno delo, res pa da ob poglobitvi v vir tudi skropucalo pridobi mogoče kakšno dodatno dimenzijo. Nadnarava je pač na delu, omračeni um pa tudi.

Lp, b.

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
04. 03. 2012 ob 17:35
Spremenjeno:
05. 03. 2012 ob 13:28

Jaz ne bi rekla, da je to RM. Nikjer ni videti  celote, ki bi z majhnim posegom spremenila kontekst.

Tudi premetavanje stavkov in besed sem in tja in žvečenje in kaj vem, kaj še, ni ne RM niti kolažiranje, tudi ni kompilacija ipd. V tem primeru bi rekla, da ni.

Jaz bi rekla, da si bil inspiriran s člankom, to je pa tudi vse ... :) Ali je potrebno navajati inspiracijo? Nikakor ne!

Lp,

Z.

 

 

Zastavica

brezno

Poslano:
05. 03. 2012 ob 06:30
Spremenjeno:
05. 03. 2012 ob 06:51

Zdravo Zalka,

povsem prav imaš, res tu ni več videti celote, ki bi ji majhna sprememba spremenila kontekst, zato bomo temu težko rekli RM. Ne bi pa mogel povsem pritegniti temu, da sem bil s člankom samo inspiriran (ali raje sprovociran ). In sama navedba vira se mi zdi fer. Konec koncev se je avtor zelo trudil pri izbiri besed s katerimi je podprl svoje fantazme in, prav te so dobesedni okvir izdelka in tako dobesedne so tudi edino kar izdelek - če uporabim aktualen pojem – skrpucalo, pač je. V luči dodatne vrednosti (kak so besede fajn, a ne), pa se mi zdi tudi dobro, da ima tudi bralec uvid v vir, ki me je sprovociral. Mogoče se to tako zdi samo meni, kot avtorju.

Tako, da bi prosil uredništvo če odstrani tisti RM pa ostalo solato  v oklepaju, pusti pa iztrganka/premetanka.

Hvala za odgovor, lep pozdrav, pa na veliko branja.

b.

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
05. 03. 2012 ob 11:13
Spremenjeno:
18. 03. 2012 ob 04:39

Se strinjam ... inspircija je v tem primeru bolj sprovocirana. Ampak v tem delu bi dodala, da namen avtorja prvotnega članka ni bila provokacija, ali pač?

Torej gre za čisto čustveno predelavo vsebine. Prav na mestu čustev je zasuk bistva. In uporabljena so še druga orodja, da je nastala pesem ...

Ja, RM res ne sodi zraven, bi pa rada povedala tudi še formalnost. Pri RM ni ugovora avtorskih pravic, med tem kot pri kompilaciji in adaptaciji je. Pa še kolažiranje, ki bi lahko vsebovalo citate, se lahko dotika avtorskih pravic, ki pa jih, mislim, zakon blaži po sistemu količine (ne poznam podrobnosti, koliko se lahko navaja brez dovoljenja avtorja), s tem, da je jasno opredeljeno, kako se označi citate in avtorje citatov. Pri kolažiranju, torej iztrganih koščkih, bi se lahko našli v "sporu" če gre za avtorsko delo.

RM se lahko seveda počne tudi z avtorskimi in celo umetniškimi deli, je pa potreben tehten razmislek in res učinkovit poudarek. Morda tudi etičnost do živečih avtorjev??? Hm, to je zelo diskutabilno ...

Delati kar nekaj, kar tako, malo iz lastne zabave, pri tem pa prizadeti živečega avtorja, se mi zdi v smislu človečnosti in umetnosti neustrezno. Drugo je, če gre za močno sporočilnost, kar je namen umetnosti.

Moram pa reči, da se meni vseekakor zdi večji izziv iz neke vsakdanje stvari pretvoriti vsebino v umetniško vrednost. Nekaj, kar gledaš vsak dan in točno veš, za kaj se uporablja in ti niti na misel ne pride, da bi bila z majhnim posegom uporabna vrednost pretvorjena v umetniško.  In (zame osebno) je prav to izziv Ready made umetnosti. Predramiti iz rutine! Zbuditi posameznika! To je namen umetnosti!

Seveda pa se da zadevo tudi obrniti (poznamo recimo učinkovito Rm reklamno kampanijo, kjer je Canon reklamiral svoje kopirce z Monaliso, namesto podpisa Da Vinci je bil pa Canon. Ha! Izredno duhovito in sporočilno in jasno potrdilo, kako je lahko kreativnost poživljajoča, učinkovita, ni pa umetnost - kvečemu umetelnost.

Malo sem se (odveč za to temo) razpisala.

Lp, Z.

 

 

 

 

 

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
05. 03. 2012 ob 11:16

Urejeno.

  sem pa vesela, da sta razvila to razpravo, iz nje smo se spet nekaj naučili.

  LP, lidija

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
05. 03. 2012 ob 13:16

 ... odlična strokovna razlaga.

lp

ac

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

brezno
Napisal/a: brezno

Pesmi

  • 02. 03. 2012 ob 12:26
  • Prebrano 1349 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 526.5
  • Število ocen: 13

Zastavica