Trzinska neolitska kladivasta sekira

Nekakšno pisalo, priraščeno
k moji roki kot orožje
za preživetje.

Že skrhano.

Njegove,
od zadnje ledene dobe
do kosti obrane
besede.

Dolga, krvava zgodovina molka
pojasnjuje to krčevito,
kriptično sled pisave,
ta strah pred belino.

Toda, pod ledenikom
črnila, zagrizen v kristal,
vsem izgubam navkljub
ostaja mojih onemelih žrtev
neuničljivi del:
Jezik.

Matej Krevs

Matej Krevs

Poslano:
13. 01. 2012 ob 12:45

Trzinska neolitska kladivasta sekira: to je sekira iz kamna, ki so jo našli v Trzinu in je shranjena v kamniškem muzeju. Podomače se ji reče trzinska skirca. Seveda je naslov tak, ker sem doma iz Trzina, lp.

Zastavica

Lea199

Poslano:
13. 01. 2012 ob 13:50

Matej,

čudovita pesem,

hvala, sem jo lahko brala.

Moje čestitke!

Lp, Lea

Zastavica

Andrejka

Poslano:
13. 01. 2012 ob 22:27

Navkljub brazdam, zarezam in žrtvam, ki jih pušča za seboj sekira , ostaja jezik najprepričljivejše orodje pri pisanju zgodovine.

Dobro si to ubesedil. Čestitam.

LP

A

Zastavica

Matej Krevs

Poslano:
13. 01. 2012 ob 23:27
Spremenjeno:
14. 01. 2012 ob 00:27

ja, hvala, je pa treba povedat, da osebno mislim, da je ta pesem nekoliko neiskrena, to je tudi zmotilo uredništvo revije Mentor (in še kakšnega) tako da jo potem niso objavili, ker najbrž niso verjeli, da je v resnici  za mano kakšna "dolga, krvava zgodovina molka"

Tako, da Andrejka, če ti smem to pojasniti, si mojo pesem malce narobe razumela, oziroma jo je tvoje narobno branje izboljšalo. Ker v tej moji pesmi je sekira metafora za pisalo s katerim pišem poezijo, (s katero naj bi si, če verjamemo tej pesmi, reševal življenje) in "dolga krvava zgodovina molka" naj bi bila metafora za ustvarjalno krizo. In če beremo pesem naprej vidimo, da me je mučil nekakšen strah pred belino (papirja), in da pod ledenikom črnila (spet metafora za krizo pisanja) počiva v ledenam kristalu nekaj kar ta moja ustvarjalna kriza ni mogla izničiti in to je jezik, pa naj bo to mišljen materni jezik ali pesniški, ali katerikoli jezik. Bistvo, ki ga želim povedati pa je to, da si natančen bralec poezije na koncu te moje pesmi upravičeno reče: in, pa kaj, če je ostal jezik, si morda mislil, da, če tebe muči pesniška kriza, da bo z njo vred  izginila tudi govorica sama? No, tako nekako si sam razlagam zakaj ta pesem ni bila objavljena v Mentorju, in lahko rečem, da se zdaj, ko je že preteklo nekaj časa od te njihove zavrnitve, z njimi  popolnoma strinjam, v smislu, da pesem ni slaba, pa vendar ji na koncu malo zmanjka prave moči.    lp.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

Matej Krevs
Napisal/a: Matej Krevs

Pesmi

  • 13. 01. 2012 ob 10:30
  • Prebrano 1150 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 683.99
  • Število ocen: 18

Zastavica