Abderitska logika ( abderit-ozko literarni pogled)

Življenje je absolutna vrednota.

Se zato bašemo z njimi.

aco ferenc

Y

Y

Poslano:
01. 12. 2011 ob 13:27
Spremenjeno:
01. 12. 2011 ob 18:14

Aco, življenje ni vrednota. Vrednota je spoštovanje do njega.

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
01. 12. 2011 ob 13:54

Tudi jaz se ne strinjam;)

Življenje je vse in vse izhaja iz njega.

Če nimaš življenja (dobesedno) ne moreš vsebovati, še manj debatirati o vrednotah.

lp

ac

Zastavica

Y

Y

Poslano:
01. 12. 2011 ob 14:02

To je res. Če nimaš zraka, ne moreš peti. To ne pomeni, da je zrak pesem.

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
01. 12. 2011 ob 14:19

...če nimaš vina se ne moreš napiti, to pa  še ne pomeni da je vino žeja? :)

Zastavica

Y

Y

Poslano:
01. 12. 2011 ob 14:44

Kaj pa morda "V življenju je absolutna vrednota"

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
01. 12. 2011 ob 18:37
Spremenjeno:
01. 12. 2011 ob 18:38

...čak mal ... vrednota je pozitivni odnos do  nečesa (načelnost, moralnost,etika) ...vrednot je več,  poudaril sem da je življenje, oziroma odnos do življenja  največja.nekaj čemu daješ prvinsko vrednost.

Ta se začne z odnosom do svojega in drugih življenja, če ne so ostale vrednote, blef,  politično nakladanje.Zato je večina največjih filozofov vegeterijancev, da ostalih umetnikov in znanstvenikov ne omenjam.

lp

ac

Zastavica

Y

Y

Poslano:
01. 12. 2011 ob 19:02

Ja saj, pravim samo da vrednote niso konkretni subjekti vrednotenja, ampak naš odnos do njih. Torej v naši družbi je vrednota spoštovanje življenja. Ni pa tako v vseh sistemih; ponekod je življenje samo sredstvo za doseganje višjih ciljev (predvsem so tu vmes razni religiozni koncepti). Hotel sem samo povedat, da je vrednota kategorija, koncept - ne nanaša se na objekte ampak na koncepte v našem moralnem sistemu.

Tega o blefu in političnem nakladanju pa ne razumem, tudi tistega o vegetarijancih ne. Kolikor vem vegetarianstvo in znanstveniki nimajo nobene korelacije (npr. Einsteina in Newtona so vegetarianci posvojili za svoji ikoni, čeprav sta meso opustila šele v zadnjih par letih življenja - najbrž zaradi zdravja - zgodovinski fakti)

Vsak bi rad dokazal, da so prav njegove vrednote tiste taprave. V tem je finta - vrednote so družbeni konsenz, ki funkcionira. Pri nas funkcionira npr. monogamija.

 

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
01. 12. 2011 ob 23:41
Spremenjeno:
01. 12. 2011 ob 23:42

Seveda ima vsak svoj števec za merilo vrednot, na žalost.Vsi ti pojmi so subjektivno pristranski, zato je Platon kiksnil, ko je trdil da v filozofiji ni poezije, ker je ta preveč čutna, ko folozofija  sloni na hladnem intelektu.Kitajci so prasci, ker jedo pse, mi pa ne ker jemo kar smo??

Človek ni sposoben ničesar presoditi, odločiti brez kančka pristranosti, brez svojih čutil v simpatičnem ali antipatičnem odklonu.Bolj imaš moč bolj si pristranski in oddaljen od razuma.Taka neumnost je namerna in politična.ta del se navezuje na prejšni aforizem o neumnosti.

lp

ac

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
01. 12. 2011 ob 23:46

...sicer pa itak ne boš padel not, ker ti nekaj kradem:))

lp

ac

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
02. 12. 2011 ob 00:03
Spremenjeno:
02. 12. 2011 ob 00:06

Gre samo za tradicijo ...na Islandiji imajo problem ... lepo služijo s turističnimi ogledi kitov, stari ribiči pa želijo nadaljevati pokole kitov samo zaradi tradicije, čeprav je le 5% dobička v primerjavi s turizmom.V Španiji ukinjajo tradicijo pobojev bikov, mi se še goveje juhe ne  moremo odpovedati, ker bi mame in stare mame kap :)

...da pa kdo pred tisoč leti in še prej ni jedel mesa, ko je takrat bila glavna jed ... je pa že neka višja značajska poteza vrednotenja življenja neglede kdaj se je to odločil.Težko si je predstavljati takratne odzive okolja, če so še danes hude rekcije odpora.Cerkev in inkvizicija so vege lovili in je bilo prepovedano brezmesje s smrtno grožnjo, čeprav ga tudi na poslednji večerji ni bilo.

Hovk!

To temo vedno raspregam pred Božičem, ker so tradicionalne koline.

lp

ac

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
02. 12. 2011 ob 09:05
Spremenjeno:
02. 12. 2011 ob 15:05

Hmm ... tisto s cerkvijo, ki naj bi lovila vegetarjance ... ?!

Srednjeveški katoliški redi, kot so Cisterciani, Kartuzjani in Karmeličanke so bili od nekdaj strogo vegetarjanski ...

Tudi ljudstvo je bilo po večini vegetarjansko "silom prilike" saj je šlo meso za grajsko gospodo in je bilo za tlačane redka poslastica. Verjetno smo zaradi tistega pomanjkanja še do danes tako požrešni na meso.

Španci so se res odrekli tradicionalni corridi, niso se pa odrekli terneri (goveji ragu) ;)

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
02. 12. 2011 ob 12:58
Spremenjeno:
02. 12. 2011 ob 13:10

...tudi Jezusov red je bil vega, Grega in bi kristjani po njem ne smeli jesti mesa, preganjali so pa ravno te, ki si jih naštel.

Reveži so obolevali ravno zaradi mesa Anglija, vsak revež je imel kako prase v reji (naskrivaj) in jedlo se je pretežno meso tudi med reveži, ki so dobivali za delo najslabše dele živali, drobovje in druge odpadke..(krivolovci)Tudi kuga in večina epidemijskih bolezni (TBC)... je tega posledica, zaradi nehigiene pri mesu, ki so ga jedli z rokami in nehigiensko skladiščili in pili uazano vodo.

Medicina zanika, da danes ni epidemij, ker je nivo higiene že skoraj  preteran(zato so druge težje, neznane) Resnica je pod propagando dobička in šole tudi in to jim lepo uspeva.

lp

ac

.

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
02. 12. 2011 ob 13:18

www.pozitivke.net - Odnos slovenske katoliške Cerkve do živali

www.pozitivke.net/article.php?story=Cerkev_Zivali... - Posnetek

8 jul 2006 – Znano je, da je nekoč Cerkev javno preganjala vegetarijance, papež ... za naše preživetje na Zemlji, kot je korak k vegetarijanski prehrani . ...

,,,pogooglaš cerkev-vegeterijanstvo in dobiš moje povedano

lp

ac

Zastavica

Y

Y

Poslano:
02. 12. 2011 ob 15:13
Spremenjeno:
02. 12. 2011 ob 15:17

Hehe, Aco, si prav predstavljam inkvizicijske kontrole "Ste danes pojedli odrejeno porcijo svinjskih parkljev?" Nisem prepričan da to ravno drži vodo, ali kot je Gregor povedal - mesa itak niso jedli, ker ga niso imeli.

Vegetarijanstvo je (kot zna Žižek lepo povedat) samozavajajoča psihoterapija. Če se mesu odrekaš (pa ti je sicer dobro) zato, da bi "zmanjšal trpljenje v svetu" živiš v rahli iluziji.Če ga ne ješ iz zdravstvenih razlogov ali pač ker ti ni všeč - super. Jaz recimo ne jem vampov. Ampak sebe moralno dvigovat zaradi izbire hrane je pa malo tako postrani :)

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
02. 12. 2011 ob 17:15

...inkvizicija je imela obilo skrajnih  provokacij na spisku, da so ti odvzeli vso premoženje, tudi življenje.Seveda so sosedi in sorodniki pripomogli.

Te pa vprašam zakaj so bili največji filozofi  platon, sokrat, aristotel vege in to v času, ko je to res bilo čudno in obsojanje skrajno že nevarno.?

Žižeka cenim, nima pa jajc za na sebi primer.Je le odličen teoretik.

...Podobno kot komat ..naš največji borec za ekologijo, ki si po predavanju zdrave hrane prižge na hodniku faksa cigaret:;)

Po moje gre za predvsem za višjo moralno  mentalno higieno prehrane v času ko smo se postavili celo nad bogom.Seveda ima pa želodec premoč nad večinsko pametjo, zato so tudi sladkarije in ostale nebodigatreba nezdrave navade  tako priljubljene:)

Preprosto gre za moč tradicije miselnosti in apetitov.

Pa pustimo to ... naj vsak v sebi rešuje do kam seže njegov  odnos.

Me veseli da sva si izmenjala misli in mnenja ... neglede na vsebino želodca:))

lp

ac

 

ac

 

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

aco ferenc
Napisal/a: aco ferenc

Aforizmi

  • 01. 12. 2011 ob 11:22
  • Prebrano 726 krat

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 94.5
  • Število ocen: 2

Zastavica