Aksiom (moj)

Aforizem je poezija filozofa.

aco ferenc

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
24. 11. 2011 ob 15:36

Aha. Potem je pa pesem poezija pesnika???

 :)))

 

 

Nisem vedela, da je tako preprosto.

 

Sama mislim, da filozof, ki prebere tuj aforizem, reagira tako, da se strinja - sprejme aforizem in se s tem več ne ukvarja. Če se z njim (z aforizmom, ki je lahko osnova za filozofsko tezo) ne strinja, potem pa zanj itak ni pesem, ampak zgrešena filozofija (in mu takoj vrne z antitezo).

  Če pa filozof meni, da je njegov aforizem čista poezija, potem pa ni filozof, filozofija je znanost, pesništvo pa umetnost ali vsaj umetelnost. In v skrajnem punktu . če je filozof pesnik, težko znanstveno potrjuje svoje neempirične rimane in nerimane artefakte.

   Saj ne, da se ne strinjam s tabo, ampak samo do te mere, če praviš, da si ti filozof in da so tvoji aforizmi čista poezija. Do tega imaš pa vso pravico in prav je, da se filozof ceni.

  :)))

  LP, lidija

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
24. 11. 2011 ob 18:18
Spremenjeno:
24. 11. 2011 ob 18:48

uf ... kočijaž, bolj preprosto je.

"Čista poezija "  (poznam pa čisti razum)...nikjer ne omenjam, kot tudi ni osnova za tezo, pač pa kratka zaključena misel iz ene filozofske empirije subjekta ali ljudstva.Tudi ne trdim, da sem filozof, sem pa nagnjen k temu in vem da je aforizem njim najbolj ljuba oblika izražanja, čeprav se pojmi" filozofiranje" smatra za "nakladanje".Seveda ni vedno priznan in sprejet njegov aforizem, je pa po njem prepoznaven, kot ti po sonetih:)

Filozof iz vsake svoje teze zaključi s kratko misijo v obliki aforizma(to je njegova poezija in je po njej prepoznaven), to vemo, kot vemo da je aforizem  njihov izum.

Poezija je vse povedano, kar vsebuje noto lepote, videno ...čustva, narava, slika, lik, akt, ljubezen, odnos ...zatorej je lahko  aforizem poezija za filozofa.

Ti si  skoraj materijalizirala besedo poezija, če jo omejuješ ... oziroma omejuješ v fiozofiji.

<Tukaj je bilo nekoč izrečeno, da filozofija nima kaj početi v poezijio in nima  z njo nič skupnega, .Ta je še najbolj huda.Vse pesmi so interpretacija  iz subjektivne subtilnosti življenske empirije-filozofije, ki je vsakemu značajno pripadna in je po svoji filozofiji prepoznaven.

Lidija, ti si bolj za intelekt (kot Platon), jaz dajem prednost instinktu, zato trdim izraženo.Intelekt je izmislil denar, instinkt, kako ga bo pametno trošil.Drugi ni nikoli revež:)

Najljubša  oblika filozofiranja mi je panpsihizem  (nauk da ima tudi vsa materija duševno življenje) ...a ni to poetična nota duha?

Ti vedno razmišljaš apriorno, jaz aposteriorno.

Pa da ne bo pomote, filozofsko je več vrst materijalizma; masovni, naivni, mehanični, vulgarni (naši tajkuni)  dialektični ... menim, da veš katerega sem tebi pripisal:)

Seveda je vse subjektivni liberum albitrium ...(svobodna presoja)

hvala za izziv:)

lp

ac

.

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
24. 11. 2011 ob 18:39
Spremenjeno:
24. 11. 2011 ob 18:51

Lidija  preberi tole;

Žarko Petan: ...
Človek napiše aforizem, če mu nekaj ni všeč; če se njegova osebna etika ne sklada z okoljem. Če pogledate stare aforizme, od srednjega veka pa do danes, vidite, da hočejo njihovi pisci v svetu vedno nekaj spremeniti. Sam sem na primer veliko pisal o ženskah, ker je njihov družbeni položaj negativen. Pri aforizmih pa je treba pretiravati, da vas ljudje razumejo. In treba je biti kratek. Neki znani nemški aforist je dejal, da aforizem ne sme biti daljši od sedmih besed. Tega pravila se tudi sam praviloma držim. Izjema so t. i. filozofski aforizmi, na primer Nietzschejevi, ki so seveda daljši. Sam pišem predvsem aforizme za časopise o aktualnih stvareh.
Kot rečeno, sem aforizme sprva le pisal, kasneje pa sem začel brati tudi tuje avtorje, med njimi dr. Miedererja, Nemca, ki pa živi in predava v ZDA. Videl sem, da sem večino stvari, o katerih on piše v teoriji, sam spoznal skozi prakso. Tako na primer piše, da mora imeti aforizem poanto, neki miselni obrat. To je bistvo aforizma; če ni obrata, ga ni, saj mora aforizem delovati hipno.

Zato sem sem kritiziral tvoje aforizme, predolgi so in so prej misel.

Pa oprosti, ker povem, kar mislim da vem.

lp

aco.

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
24. 11. 2011 ob 19:11
Spremenjeno:
24. 11. 2011 ob 19:28

Rimska književnost - Wikipedija, prosta enciklopedija

sl.wikipedia.org/wiki/Rimska_književnost - Posnetek

... epigram, odo, zgodovinopisno, filozofsko, moralistično in govorniško prozo, ... je najprej razcvet govorništva in zgodovinopisja, filozofsko didaktične poezije, ..

 

INDIJSKA KNJIŽEVNOST

www.ff.uni-lj.si/primknjz/zapiski/svetovna_knj.doc

Oblika datoteke: Microsoft Word - Hitri pogled
klasična poezija: panegiriki vladarjem, dvorska. vrh pod Harunom al Rašidom ... vstavljeni teksti: legende, bajke, didaktične in filozofske pesnitve.

 

Klasika je duhovno kloniranje življenja

www.intelyway.com/kultura/.../vladimir_gajsek_intervju_1.pdf

Oblika datoteke: PDF/Adobe Acrobat
empirizem, je filozofija življenja itd., vse do psihoanalize in strukturalizma in poststruktulaizma itd. Kaj je med heroičnim eposom in didaktično poezijo

Skoči na Poezija‎: Na nastanek ljubezenskih in pivskih pesmi, didaktične poezije in ... refleksije, Solomon ibn Gabirol pa tudi religiozne in filozofske). ...

 

Lidija prosim če prebereš tale zadnji link, da rešiva te pojme filozofija-poezija, če že ne boš prvih brala.

Platon je ločil filozofijo od poezije, to je njegova najbolj značilna in nepriljubljena gesta -še danes ta ločitev polemična, ki ji  tudi jaz nasprotujem.zanimivo da sem prvič iskal to kar trdim ni sem našel kr nekaj od tega.

Obenem te prosim, če komentiraš prebrano.

lp

 

http://www2.arnes.si/~mursic3/Platon o pesnistvu, Vilenica 2005.htm




 

 

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
24. 11. 2011 ob 22:21
Spremenjeno:
24. 11. 2011 ob 22:42

:)
 vse prebrala, brez skrbi

a še vedno pa drži

aforizem pesem ni

 

zdaj ne bodi jezen ti

in naj te ne zaskrbi

da hočem te le hecati

 

vsak pove kar misli si

pa četudi ne drži

eno jaz in drugo ti

 

aforist si dober ti

se tudi pesem te drži

a ne mi očitati:

 

se z vsem ne morem strinjati

(eno pa še kar drži

kako je bedna - rima na i ;))

 

 

mal heca, aco, nič slabega nisem mislila, ampak jaz vseeno dosledno ločim pesem od aforizma - ki pesem ni.

 

Torej, "keč" je v tem, da nisem nikoli trdila, da filozofija nima ničesar s poezijo ali da poezija ni povezana s filozofskim razmišljanjem (nasprotno!)

 

 

edino, kar sem rekla je, da aforizem ni pesem.

  LP, lidija

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
24. 11. 2011 ob 22:41
Spremenjeno:
24. 11. 2011 ob 22:42

Verjamem Lidija, ne pa misel od aforizma (sedem besed).)

Sem pa vedno za hece, tudi hude, ker jih obračam v satiro, ta pa med Slovenci tudi ni priljubljena ;)

aforizem ...poezija filozofa ...je le moja prispodoba meni njih  priljubljenosti, metafora in ne dejstvo.Pri prvi pesmi-kot prvi poljub...si se pa strinjala?

lp

ac

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

aco ferenc
Napisal/a: aco ferenc

Aforizmi

  • 23. 11. 2011 ob 23:04
  • Prebrano 657 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 129
  • Število ocen: 3

Zastavica