Forum

Nekaj o umetnosti ;

Umetnost

Z definiranjem umetnosti je križ od tedaj, ko je "grštvo" utonilo v pozabo ; "stari" niso imeli težav te vrste, "umetnosti" so preprosto rekli, jo imenovali - "posnemanje narave".

S tisto "umetnost ni le to, je nekaj, ali še veliko več", kar je najbrž prišlo s krščansko umetnostjo, v naše loga potrka znamenita "dvoličnost", ki upravičeno buri duhove - da bi se umetnost ločilo od obrti, se ji odreka "praktična", "dejanska", "vsem razvidna vrednost", češ, gre za "nekaj globljega", za "kontemplacijo ideje, ki je umetnost, ne sam izdelek", obenem pa bi se rado ocenjevalo, kaj in kdo je v "umetnosti" "dober ali slab".

Zdi se, da umetnosti ni mogoče povsem, ali nikakor ločiti od obrti, obenem je jasno, da "švasanju" in "slikanju" ni veliko sorodnega. Najboljši, najbolj spoštovani umetniki zgodovine nam kažejo "pravo pot" - le tisti, ki so dojeli, kako zelo sta si obrt in umetnost sorodna, so bili ovenčani s slavo. Kaj to pomeni ?
"Umetnost" je način izražanja idej umetnika, ki pa se za to, da bi jih (ideje) lahko izrazil, mora naučiti specifične obrti (npr. slikanja, kiparjenja, igranja klavirja, kitare,...), ki mu to omogoča - obrt je most med idejo in umetniškim izdelkom, je igralec in snemalec hkrati.

Vir: http://www.vecer.com/blog/profanost?id=42626

Lp Don
 
 < 1 2

IŽ-lev

Poslano:
17. 01. 2010 ob 15:12

Ja bogati, širi obzorja in daje tudi dober občutek.
Ampak mi zasužnjevanje ni, ga sovražim.
lp,h

Zastavica

kresnička

Poslano:
17. 01. 2010 ob 15:23

Hope ...vsak umetnik sovraži občasno to, kar ga sužnji, potem pa še z večjim žarom nadaljuje. A ni pri pesnitvi isto? Zakaj nenehno pišemo? ... in kolikokrat si rečeš, ne bom več ?


Lp
Ks

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
17. 01. 2010 ob 16:44

Še dobro da zrak nima s kakšno barvo v naturo označene poti in puščice.
Sem že dostikrat da ne bom več pa še kr..
lp,h

Zastavica

Don Kihot

Poslano:
17. 01. 2010 ob 19:20

Umetnost ... umetnik ...itak ni definicije za ta naziv. Tudi estradniki so umetniki in ravno na te se navezuje po moje Aleš. Obrt- umetnost ... po tem principu je vsak umetnik, ki se preživlja s svojim intelektualnim delom?
Torej postaneš umetnik, ko prodaš svoj prvi izdelek? S tem dobiš status in priznanje ?
Pa še primer ... naš Filos modrosti Žižek je napisal nekaj knjig pa ni pisatelj umetnik? ...je pa filozof umetnik, kar pomeni umetnik modrosti..? Se strinjate s takim opisom?
Torej je tudi Damjan Murko umetnik, ker se s takim nastopom preživlja.Jaz mu potrjujem. Pa Hribar?..seveda.
Kje je sedaj tukaj rez in aksiom za trditev, " Jaz sem umetnik"
Takole bi jaz to opredelil ; ... vsi, ki karkoli pišemo ali se v podobnem razdajamo in tega " izdelka" ne prodamo, ali se s tem ne preživljamo ... SMO UMETNIKI PO DUŠI ...pa sploh ni važna ocena vrednosti napisanega.
Tisti pa, ki od svojih del, stvaritev ( obrtniki) lahko živijo in se preživljajo so pa pravi UMETNIKI.
Imam kolega, ki po moje nikakor ne slika v neki vrednosti ...pa vseeno vse proda ( četudi za pivo ) in samo od tega se preživlja. Zame je umetnik ( pač preživljanja).
Tukaj so pa še društva umetnikov, ki se z druženjem identificirajo in med sabo poimenujejo, okličejo...
Seveda so v vsem tem prisotne kvazi umetnosti, kiči ... pa ga spet ne moremo drugače imenovati, kot umetnost. umetnik ...če je napisal knjigo in saj eno prodal? Teh je največ, kot naši politiki počnejo.
Je dr Drnovšek umetnik, pisatelj?

Lp
Don

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
17. 01. 2010 ob 19:32

Dr. Drnovšek je odličen filozof in odličen pisec. Govori so bili pa sploh dobri, brez napak.
lp,h

Zastavica

kresnička

Poslano:
17. 01. 2010 ob 19:49

Res je Hope ... pa vseeno kakšen ima uraden status glede svojih del??

Zastavica

ajda

Poslano:
17. 01. 2010 ob 19:54

Ne vem ali se samo meni zdi, da pesem.si ni mesto, kjer bi se razpredalo o pokojnem predsedniku dr. Drnovšku in njegovem statusu, njegovih delih. In če je bil komentar le dobronameren, on se ni nikoli oklical za pisatelja, le pisal je, bil pa je umetnik, morda tudi v drugih sferah, ki se jim ne reče umetnost. Bodi dovolj, pa malce pietete do pokojnega predsednika, nič v smeri nalivanja ognja na žerjavico.

lp, ajda

Zastavica

Don Kihot

Poslano:
17. 01. 2010 ob 20:13

Se oproščam!
Ajda ...seveda. On je umetnik in sporno se nenanaša na njega pač pa okolico, ki ga uradno v tak naziv ne potrdi?
V kontekstu sem ga navedel pod sporne politike, ki so tudi pisali ( Janez, Rupel )... nato pa njega navedel, ampak ni bil mišljen v njihovi družbi, kot je izpadlo iz moje pisne nerodnosti...
Še enkrat se oproščam; ... za mene on ni bil nikoli dvom.
Lp
Don

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
17. 01. 2010 ob 20:19

Zanimivo je, da sam nikoli ni hotel okoli sebe kakšne posebne hvale, niti na koncu.
lp,h

Zastavica

ajda

Poslano:
17. 01. 2010 ob 20:20

Saj sem dopuščala možnost, da je bil komentar dobronameren, zato sem tudi tako zapisala.

lp, ajda

Zastavica

DUSANN

Poslano:
01. 03. 2010 ob 09:36

Dobro si napisal Tomi...Nekateri na forumu brkajo preteklost. Včasih je res bila obrt najvažnejša - čeprav ni zanemarljiva. Meni slike iz preteklosti pomenijo estetski užitek, če jih gledam iz obrtniške plati in kot nekakšno zgodbo, drugače so mi "prazne", saj se skoraj povsod vidi, da je umetnik trudil ugajati naročniku, to mu je bilo glavno vodilo. Pesem me gane, če nekdo stoji za tem in te stvari zna podati na papir, moram čutiti to osebo, da stoji za tem, šele potem me prepriča. Ocenjevanje pesmi je mimo, vendar morda brez tega ne gre in je nekakšno nujno zlo. Tisto o originalnosti mi je dostikrat lari fari, saj imamo vsi nekakšne vzore in jemljemo stvari iz preteklosti, od predhodnikov. Tudi Šostakovič je združil Mahlerja in Wagnerja in še koga, da je prišel do nekega stila, vendar če me ne bi glasba ganila, ne bi pomagala še nevem kakšna obrt in teoretično znanje. Praznih virtuozov je ogromno v umetnosti...

Zastavica

 < 1 2

Komentiranje je zaprto!