Forum

MADONCA, ŽE SPET TO NERGANJE ...

 

Ponovno se oglašam o tisočkrat prežvečeni temi: ocenjevanje in še kaj ... Brez nerganja bi namreč bil dan marsikomu dokaj dolgočasen, siv in brezobličen. Da vse skupaj zadobi obliko in smisel, bom poskušal brcniti žogo direktno na gol. Takole: Morda kdo ve, kaj pomeni nekoga oceniti s 3,12, drugega recimo s 3,16, spet tretjega z 2,99; ima to kakšen smisel (sam pač tega po najboljši ne zmorem razumeti)? Ali pa nekdo, ki ima 50 točk za ocenjevanje (da spet ne privlečem na dan, zakaj nimamo vsi isto število točk za ocenjevanje), da nekomu 45,22, drugemu 44,91, spet tretjemu, recimo 43,56. A je to pravična primerjava kvalitete? Se to sploh da meriti, izmeriti, tehtati, kot pri inventuri? Enkrat za vselej, če smem biti preveč pameten, bi bilo najbolj pravično, da ukinete ocenjevanje; in naj zgolj uredništvo (ki je najbolj pristojno), določi tisto nekaj več, ker je pesem pač tako dobra, da jo je vredno izpostaviti. Bolje bi bilo, da bralec začuti smisel, predvsem pa željo po komentiranju pesmi, kot pa to nesmiselno ocenjevanje (ki je v marsičem podobno všečkanju na fejsbuku), saj verjetno vsi dobro vemo, da je ocena zelo subjektivne narave; marsikomu celo v neizmeren užitek nagajanja (in ta vrli pogumnež niti ne komentira, niti ni zmožen česarkoli napisati o objavljeni pesmi). Ker bi pa s tem odpadla pesem četrtletja po izboru bralcev, je po premisleku možno ubrati tudi kakšno drugo možnost, celo za to kategorijo. Morda bi bilo en teden pred izborom dati bralcem možnost, da bi vsak (ali pač kdor bi hotel), glasoval o pesmi objavljeni zadnji kvartal; in sicer tako, da bi izpisal naslov pesmi in pa avtorja. Samo toliko, pa lepa hvala za vaš čas.   

 

Lep pozdrav!

 

 

Lubenica

Poslano:
11. 04. 2024 ob 17:15

Se strinjam. 

In se ne strinjam.

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
14. 04. 2024 ob 18:48

Tudi jaz ... Ampak mi bi radi imeli tudi izbranko vsakega letnega časa po mnenju bralcev (ne le uredništva). Kakšna ideja?

Lp, Ana

Zastavica

Sašo Zorc Florjanski

Poslano:
14. 04. 2024 ob 18:59
Spremenjeno:
14. 04. 2024 ob 19:41

Spoštovana glavna urednica Ana: Nekaj sem že sam v zadnjih stavkih gornjega besedila predočil, a najbolj mi je bilo za to, da bi še kdo napisal svoje mnenje o tem. A kakor vidim, praktično ni nobenega interesa za kakršno koli spremembo okoli ocenjevanja, zatorej naj velja to moje nerganje za brezpredmetno in pa odveč. Sicer pa zakaj bi jaz nekomu vsiljeval svoje mnenje, če mu tovrstno, utečeno ocenjevanje, zelo odgovarja. Pa iskrena hvala za tvoj odziv!

Lep pozdrav!

Zastavica

Lea199

Poslano:
15. 04. 2024 ob 10:41

Najprej hvala Gregorju za to, da lahko vsaj pridem na forum.

Kot prvo, me cvetki niti malo ne motijo. Pokažejo mi vsaj, da se nekdo zame zanima. Sicer, pa če smo pošteni, ni nujno, da so moji zapisi vsem všeč. Torej, zakaj bi me negdo ne smel pošteno oceniti.

Nadalje sem mnenja, da si tu objavljene pesmi niso enakovredne. Če ne bi imela možnosti "pošteno", tu mislim po svojem okusu oceniti, ne bom niti ocenjevala.

Morda bi bila rešitev; najprej omejiti število objav na eno na teden. Potem dati možnost bravcem, da bi lahko izbrali vsak mesec eno pesem. Vendar bi morala biti izbira tajna. Saj vemo, kako se tu večina gre daj - dam. Tri zmagovalke bi se potem pomerile za prvo pesem trimesečja. Res bi imeli s tem uredniki nekaj dela, ampak veliko bi prihranili pri branju manj objavljenih pesmi. Morda bi celo oživili kakšno delavnico. Kar bi bilo zabavno in tudi dobro.

Glede trenutnega sistema ocenjevanja (res da me cvetki ne motijo), se strinjam s Sašom in verjetno še kom. Preprosto se seseda in je vse prej kot pošten. Ne nazadnje zaradi obilice pesmi, ki jih je skoraj nemogoče (ljubiteljsko) prebrati.

Glede komentarjev bi bilo prav, da so taki, ki povejo mnenje o prebrani pesmi, ne pa prikimavanje in razpravljanje na dolgo, kako je vse res.

Tako in še enkrat bom napisala, smo na pesniški delavnici, ne na Pesniškem turnirju. Tisti, ki je sposoben, lahko gre tja in iskreno mu bom čestitala za zmago.

Hvala za ta forum!

Če je moje mnenje v pomoč, bom vesela. Če je, naj bo kot je. 

Lep pozdrav, Lea - Ivanka

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
15. 04. 2024 ob 19:31
Spremenjeno:
15. 04. 2024 ob 21:57

Pesmi ocenjujemo zelo subjektivno, nekomu je všeč le vsebina, drugemu skrita poanta, tretjemu tehnična dovršenost, pa spet lepi izrazi, originalnost  itd. pa seveda tudi kombinacija  tega. (od tu tudi različne ocene)

Morda pa je prav, da smo taka mešana publika različnih okusov, znanj in hotenj, kot smo tudi zelo različni pri pisanju. 

Torej zame je, tako kot je, dobro. Saj nikoli ne bo prav za vse. Imeli smo po tri objave dnevno, pa po dve, sedaj le ena, tako da objav je nekje toliko kot zmeraj, prebrati se da vse ali pa pač kakor komu pogodu  :)

Ne vem, zakaj so ocene komurkoli sploh pomembne, saj se običajno tako ali tako izpostavi le res dobra poezija. Imamo uredništvo (strokovno in ne pozabimo, vse nam daruje volontersko), ki nas  vodi in zna prepoznati obetavno ali presežno poezijo, prav tako tudi svetuje, da krenemo v smer rasti in izboljšav.  Saj zato gre, bi rekla.

Pa da ponovim, kar je rekla že Lea - če si želimo, se lahko kadarkoli prijavljamo na natečaje, kjer bo naša  poezija še pod očmi drugih mojstrov poezije, ne le s pesem.si

In resnićno se pod objavami največkrat komentira le vsebina, ne pa tudi kvaliteta ali pomajklivosti zapisanega, a tu je seveda ta obzirnost,  pa strah pred reakcijo, če komentar ne bi bil le pozitiven.

(Morda bi moral vsak svojo oceno tudi utemeljiti.)

Na primer - če bi  .... torej, če ...

pesem ocenim s 5, ker me navduši, morda komentram ali ne, vsekakor pa je zame presežek. 

Drugo ocenim s 4 ali 3 ali 2 in napišem, kaj se mi zdi spornega, kaj se bi morda dalo bolje ... morda ritem, morda ponavjanje besed, morda preveč tisočkrat povedanega, karkoli že. Če me potem avtor v odgovoru prepriča, da nimam prav, lahko oceno tudi zvišam. Seveda pa naj bi bila to debata z upravičenimi  argumenti in med zrelima osebostima.


To se je včasih še dogajalo, da smo si na tak način pomagali, svetovali, izboljševali. Zdaj se večinoma zdi kot neželjeno poseganje v avtorstvo. Pa bi vendarle morali ali naj bi tako delovali, saj portal ni namenjen le izbiranju ''najboljših'' pač pa tudi ali predvsem daje možnost učenja in izboljšav. V letih objavljanja sem se točno tu naučila vse, o čemer se mi pred stikom s pesem.si, niti sanjalo ni.


Vse vas prisrčno objemam

pi

Zastavica

miko

Poslano:
16. 04. 2024 ob 08:53

najprej vsakemu enako število točk za ocenjevanje. če že ocenjevanje...

lp, m

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
16. 04. 2024 ob 09:25

Miko, število točk za ocenjevanje je odvisno od našega ocenjevanja - vsaj tako je urejeno. Če ocenjuješ realno, (ker pač vsaka pesem ni presežna, ni vsaka odlična, včasih je slabša, včasih dobra, včasih obeta ...), se število točk za ocenjevanje dvigne. Seveda je v tem zopet kar nekaj spornih reči, saj ko npr. nekdo deli enice kar tako povprek, pade v višjo skupino po številu točk, ki jih lahko podeli. 

Meni osebno to ocenjevanje tako ali tako ne pomeni veliko, ker smo ocenjevalci z razičnimi znanji, čutenji itd.,

a o tem sem pisala že zgoraj.

Zato bi bilo mogoče prav, da se podeljena ocena utemelji v komentarju.

Tako bi se morda razvila debata o pesmi, poeziji ....  ne le občasni pogovori o vsebini.


lp

pi


Zastavica

miko

Poslano:
16. 04. 2024 ob 12:43

ja. nisem vedel to z enicami. čutim pa, da bi pravi komentarji, morali že biti pesmi na nek način, saj se nam včasih res pesmi spremenijo v komentiranje komentarjev .

bojim se, da bi s komentiranjem razvodeneli pesem in izvotlili njeno besedo.

lp, m

Zastavica

Lubenica

Poslano:
16. 04. 2024 ob 12:58

Mogoče, če bi se pogovarjali kot ljudje, namesto nek umetni podaljšek svojih del, bi celo vzcvetela kakšna debata. 


Pesem.si je potrebno vzeti za to kar je.

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
16. 04. 2024 ob 13:07

miko nisem mislila na razglago pesmi, pač pa na predloge, ki bi jo jezikovno, ritmično ... izboljšali

kot na kakšni delavnici za poezijo


*

lubenica, strinjam se

Zastavica

Priya

Poslano:
27. 04. 2024 ob 19:01

Osebno mi največ pomeni, da je pesem meni všeč, da imam občutek, da sem z njo nekaj povedala, izrazila.

S tem, v kolikšni meri bo ali je pesem všeč drugim, se ne obremenjujem.

Menim pa, da se lahko tudi z mnenji/ocenami drugih veliko naučimo, dobimo občutek, kako nas vidijo, razumejo, berejo drugi. Če pa te nekdo 'nalašč' popljuva, njegov problem.

Iz uredniških komentarjev se pa lahko še posebej veliko naučimo in napredujemo.

Zastavica

Tanja Ocelić

Poslano:
27. 04. 2024 ob 20:41

Hm?...Jaz bom pa kar tiho...da mi ponovno kdo ne prepreči prijavo na portal ...


Samo vas lepo vse pozdravim!

Tanja

Zastavica

Lea199

Poslano:
28. 04. 2024 ob 18:34

Priya, strinjam se z vsako tvojo besedo.

Tanja, bil je čas, ko se ni dalo prijaviti. Torej kar veselo naprej! 

Te pogrešam, v realnem svetu, bova morali na kavo. Že skoraj leto je od takrat, ko sva si jo privoščili.

Lep pozdrav, Lea - Ivanka


Zastavica

Sašo Zorc Florjanski

Poslano:
28. 04. 2024 ob 18:44

No prav, pa naj se to moje nerganje, s katerim sem začel tam zgoraj, spremeni v debatni krožek; zakaj pa ne, saj se približuje mesec ljubezni ...

Z lepim pozdravom,

Sašo

Zastavica

Lea199

Poslano:
28. 04. 2024 ob 18:48

Tudi s tem se strinjam, Sašo. :)

Lep maj želim!

Lep pozdrav, Ivanka

Zastavica

Tanja Ocelić

Poslano:
28. 04. 2024 ob 19:13

Lea! Ivanka! Bova ponovili...takoj ko se malo otopli!!! 


Lp! 

Tanja

Zastavica

Komentiranje je zaprto!