Elegija o kmetu in guslarju 23

Z delom na polju si v potu obraza kmet živež pridela,

on za počitek ne ve, z jutra gara do noči.

Orje, gnoji, okopava, sadi, seje, pleve, zaliva, 

zemlji hvaležen za to, da mu sadove rodi.

 

Guslar medtem na ozarah brezskrbno vesel muzicira,

njemu ni nikdar dovolj viž in umetelnih rim.

Poje romance, ljubezenske arije in serenade,

muzam hvaležen za to, da mu navdiha dado.

Gregor Markič Factotum

Gregor Markič Factotum

Poslano:
16. 02. 2024 ob 05:15
Spremenjeno:
16. 02. 2024 ob 06:24

Elegični distih (heksameter + pentameter) je rara avis v pesniških krogih. Prešeren uporabi heksameter v Spominu Matija Čopa. Kadar slišim igralce in svakojake interprete na Ars programu, kako masakrirajo antično poezijo, mi je vedno hudo. S tem, da so latinščino vrgli iz šol, je izumrlo znanje o antični metriki in prozodiji. Moji šestomeri niso tako strogi, kot jih je predpisal Prešeren, a saj tudi po njegovih strogih merilih nihče za njim ni več koval heksametrov. Preveč omejitev in posledično preveč truda za nič učinka. Moji pričujoči elegični distihi so vsi iz daktilov. Nisem rabil spondejev.

-uu-uu-uu-uu-uu-u

-uu-uu-   -uu-uu-

Po mojih in sploh po sodobnih standardih se namesto spondeja sme uporabljati tudi trohej, čemur se je Prešeren posmehoval. Tudi cezure stavim bolj svobodno, saj se tudi pri antičnih pesnikih za vsako pravilo najdejo kršitve. V mestu cezure jaz ne zaznam nobene estetske vrednosti. Tudi Prešeren je kršil lastne standarde, če smo zelo pedantni. V zadnjem elegičnem distihu sem uporabil sicer v latinščini prepovedano moško rimo. Tako je rad in pogosto pisal Ovid. V vsebinskem pogledu sem po opisu dveh poklicev pesem preprosto zašpilil in junakov nisem gnal v konflikt. 

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
19. 02. 2024 ob 22:01

Všeč mi je, le zaključna beseda (dado) se mi zdi preveč starinska (stilno zaznamovana) glede na ostale, uporabljene v tej pesmi,

lp, Ana

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Gregor Markič Factotum
Napisal/a: Gregor Markič Factotum

Pesmi

  • 16. 02. 2024 ob 05:14
  • Prebrano 94 krat

Uredniško pregledano.

Zastavica