DREV' PRID' REPATEC, OPRTAJ SANJE

 

Drev' prid' repatec, oprtaj sanje, jih ponesi v nekdaj v Ljubljano, morebit' bi kod znale zapaziti, mi Ljubljično v pomislek dano …

Ji mar duša bliščavi se ognila, več nikol' nikod je ne ugledam? Le kam zašla je, je mar še komu znati? Dognanje mučim, ga ujedam.

Ob gložju klamam, iščem sonce … Med koprivjem gine žardinjera. V onkraj zrem izza Samasse, v bridko tožnost zrenje me pritera.

Nekdaj drdral je tramvaj v okljuke, cvenkljal v strmce, v kapilare, zdaj ondod se kombiji vozlajo, da pojave trezne bi ne ostale ...

O, kam, Ljubljična, zašla si moja? Te zdanje m' ni v srce dejati. Vseprek je zgolj nasad gostiln, obrtnija šla je v franže hkrati.

Mestjan kar pleza čez turiste, nabasan je še slednji pajzelj. Kakofonija vriščev trga gate; po streh' španciraj, ti star picajzelj!

Kam so podurhal mirni časi, v povečerju smo v noč pospali? Kajpak ... že v ranem jutru v fabriki, si z delom srečo smo kovali ...

Zdaj nebeški blagodat ti daje: pijačka, mobi, čik, brezdelje … Ako coprijanu fičnik umanjka, ga ta starim s trikom spelje.

Pestujem pomisel zroč v daljo, z baladurja odzad Florjanske. Bolestno trudne so oči postale, od te bliščave nazarenske.

Vražič mali iz gošče smukne, ves zaflekán, potolčen, smrkav … Drži v roki leskovko in feltno, jo po bregu dol bo noro trkov.

Jo nabija, goni ob postreščku, ki štruce in flaše mleka pelje. Nekje vrh klanca ga prešiba, na pločnik čične si tuhta želje …

V dlani brska par »kovačev«, ak' za malinovček bo s sodo. A prava figa, da ga le odžeja, dasi »špricar« bo le z vodo.

Kam Ljubljična zašla si moja? Te zdanje m' ni v srce dejati! Ej, deklič, malinovec s sifonom! »Vece, stari, je tam čez ... za vrati!«

Spod altane, skozi mostovže, škrbe šteng se v trnje pnejo … V čud nekdanje še Ljubljane, škratci preveso malce odprejo ...

Drev' prid' repatec, oprtaj sanje, jih ponesi v nekdaj v Ljubljano, morebit' na jèsen mi povrnijo ... nje srce in dušo – izginulo!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sašo Zorc Florjanski

koni

Poslano:
09. 08. 2023 ob 20:12
Spremenjeno:
09. 08. 2023 ob 20:34

Spoštovani Aleksander Zorc - Florjanski, pesnik naš priljubljeni Sašo, res lepo je obujati spomine ob branju tvoje čudovite združitve proze in haikuja;

čestitke in lep večer ti želim,

Breda

Zastavica

triglav

Poslano:
09. 08. 2023 ob 20:55

Kako lepoooo, dragi Poet Aleksander - Sašo.

Toliko nostalgije in spominov si obudil v tem haibunu, da so se tudi meni, med branjem, vrstili vtisi iz otroštva in mladih dni, ne sicer ljubljanski, ampak prav tako lepi.


Bodi dobro,

Marija

Zastavica

Sašo Zorc Florjanski

Poslano:
09. 08. 2023 ob 21:36

O, kako me radostijo vajine besede, poetesi Breda in Marija. Vedno znova in vedno pogosteje se zatekam v tisti čas, ko je to moje mesto še bilo vredno te besede Ljuba ... Ana. V tem silnem preoblikovanju, čeprav gre za večini za upravičen napredek, se nekako več ne najdem; zgolj tam, koder je še kaj skrito očem, se mi rada pokaže v vsem svojem sijaju ... ta vila Florjanska; draga moja Ljubljična.

Lepo pozdravljeni, dragi moji pesnici!

Sašo


Zastavica

Sašo Zorc Florjanski

Poslano:
10. 08. 2023 ob 07:34

Zastavica

Dejan Bosil

Poslano:
10. 08. 2023 ob 09:28

Lepo napisano!

Lep pozdrav, Dejan

Zastavica

Sašo Zorc Florjanski

Poslano:
10. 08. 2023 ob 09:47

Me veseli, hvala ti, Dejan.

Lepo pozdravljen,

Sašo

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
12. 08. 2023 ob 18:37

Haibun?

Zanimiva pesem, A haibun je

prozni del + haiku

Ti si postavil v prvi del rimano pesem.


Rešitev? Zamenjaj poimenovanje pesmi. :)

Zastavica

Sašo Zorc Florjanski

Poslano:
13. 08. 2023 ob 07:50

Vem, vem, Lidija, da to ni haibun; sem premišljeno kršil to železno pravilo: Proza, haiku. Kajti fajn se mi je zdelo, da prozo poskušam spraviti v rime. Že korigiram ta nonsens. 

Lepo pozdravljena,

Sašo 

    

Zastavica

Sašo Zorc Florjanski

Poslano:
14. 08. 2023 ob 12:22
Spremenjeno:
14. 08. 2023 ob 12:43

:-)

Zastavica

Sašo Zorc Florjanski

Poslano:
14. 08. 2023 ob 12:42

To je v kratkem že druga pesem, poleg tiste "Tam skozi glaske tišine", katero sem popravil po tvojem pozornem očesu, spoštovana urednica Lidija. Niti ni šlo za tako velike spodrsljaje, da bi zaradi tega katera od teh dveh pesmi izgledala zelo površno izdelana (menda tudi vsebinsko ne), kot je to celo iz komentarjev razvidno. Mnoštvo napak, ki jih, žal, zasledim pri drugih pesmih, tudi nekaj celo pri podčrtanih, pa gre lepo mimo vse skupaj. Sploh in nikakor si ne želim podčrtavanja (iskreno!), ampak tudi takega uredniškega pristopa ne. Hvala, draga Lidija!

Z lepim pozdravom,

Sašo  

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
14. 08. 2023 ob 17:49

Nikar tako hitro soditi ... Za nekatere stvari potrebujemo čas, Sašo.

 Pesem se mi zdi fajn, samo res nisem ves čas pri tipkovnici ... trenutno sem pravzaprav omejena le s telefonom 


Zastavica

Sašo Zorc Florjanski

Poslano:
14. 08. 2023 ob 18:15

Hvala za odgovor, Lidija. Na način, ki mi je na voljo, da nisem česar koli preveč obešal na veliki zvon, ker so mi tovrstne stvari tuje in zoprne, sem ti opisal v par besedah na Zp. Šlo mi ni, pa tudi sedaj še vedno ne, za kakšno posebno izpostavljanje pesmi s podčrtanjem, ampak me je zmotilo to, da je pesem "stala gola" dva dneva brez tistega "Uredniško pregledano", čeprav sem popravil, seveda popolnoma utemeljeno, ob naslovu pripis haibun. Se ti pa opravičujem ob tem, ko zvem, da si na dopustu; in se pač take stvari pripetijo vsled nevednosti. Bi te pa prosil, če mi to pesem "odpodčrtaš", da ne bo kdo, ki bo slučajno prebral tole, pomislil da mi gre za Podčrtanko. 

Pa uživaj na dopustu; in kajpada lep pozdrav!

Sašo 

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
14. 08. 2023 ob 20:10

Ne bom odpočrtala, Sašo. Ker je nisem podčrtala kar tako ;)

Lp, Lidija

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

Sašo Zorc Florjanski
Napisal/a: Sašo Zorc Florjanski

Pesmi

  • 09. 08. 2023 ob 19:54
  • Prebrano 372 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 209.85
  • Število ocen: 8

Zastavica