BETULA

 

Nej kej,
besejda j rejs
anmal čudna,
ma pomejni pej
nejki duobrega,
ku bi se rjeklu,
taprava z gušt.
Kličeš jo lohku
tud oštarija.
Usje ena pašta.


Če greš u betulo,
muorš bet mal zadržan,
kr piu jn jou bš
samu domače,
n misliš prou, de vinčka,
ku j nš teran,
loh spijš, kukr ti zpaše!


Nje, nje! J trejba
tprvu kšno fetko
domače pršute,
pancete jn mal sira,
de malu se ulježe ti
u želuodčki,
bš vidu, po grli bo
mal lejpši stjeklu.


Nej z pomislt,
de to se usje konča,
dej, nje ga luomt.
Tu j glih tolku,
de te zlakota.
Kjelnrca že čaka,
kku se bš wdluču,
kej ti še n mizo da.


Prjaznu zčne nštejvt:
Primorska jota
z domačo klobaso,
krompirjevi njoki z
divjačinsko omako,
medvedove tace,
pašto glih n stu nčinou,
polento, jurčke, tartufe,
odojka, kračo, kislo zelje,
in še nej kuonca:
domači štrukli, orehova potica,
sam, za kšno mejstno hrano
pej rječe: Nejmmo!


Pr taki hrani pej nej tječe
refošk po grli jn teran,
ti n bo škuodlu,
sam pr tokvini
se ti bo pa mal
poznalo!

 

 

Majda Žvokelj

Svit

Poslano:
17. 06. 2023 ob 09:10

Ni ga čez izvirno špraho, prevod je itak samo za "trezne..."

Zastavica

Majda Žvokelj

Poslano:
17. 06. 2023 ob 11:54

Hvala, ker me bereš. Ja, sem prevedla, ker si mislim, da nekateri ne marajo dialektov. Sicer sem to Betulo že objavila kak dan nazaj, a tudi umaknila. No, zdaj naj ostane. Lepo bodi. Majda.

Zastavica

Milan Žniderič - Jošt Š.

urednik

Poslano:
19. 06. 2023 ob 10:47
Spremenjeno:
19. 06. 2023 ob 10:49

Predlagam, da prevod prestaviš v komentar, da se pod tem žlahtnim vinotočnem in aromatičnem jezikom verzov ne zavezuje nekakšna kravata sterilnega pravorečja ... :)

Lp!

Milan Ž. 

Zastavica

Majda Žvokelj

Poslano:
19. 06. 2023 ob 11:05

Hvala za nasvet in pohvalo. Uredila bom. Majda.

Zastavica

Majda Žvokelj

Poslano:
19. 06. 2023 ob 11:07

PREVOD

 

GOSTILNA


Ni kaj, beseda res
nekoliko je čudna,
pomeni pa nekaj dobrega,
kak bi se reklo,
primerna za "gušt".
Lahko jo imenuješ
tudi oštarija,
vse ena "pašta".


Če greš v gostilno,
se moraš malo kontrolirati,
ker boš pil in jedel
samo domače,
motiš se, da vinca,
kot je naš teran,
lahko spiješ,
kolikor se ti zahoče!


Ne, ne! Potrebno je
najprej kako rezino
domačega pršuta,
slanine in malo sira,
da se ti lepo poleže
po želodčku,
boš videl, po grlu
bo malo lepše steklo.


Niti za pomisliti ni,
da se s tem vse konča,
daj, ne ga lomit.
Tega je ravno toliko,
da začutiš lakoto.
Natakarica že čaka,
kako se boš odločil,
da ti še prinese na mizo.


Prijazno začne naštevati:
Primorska jota
z domačo klobaso,
krompirjevi svaljki z
divjačinsko omako,
medvedje šape,
testenine na sto načinov,
polento, jurčke, tartufe,
odojka, kračo, kislo zelje,
in še ni konca:
domači štruklji, orehova potica,
le, za kakšno meščansko hrano
pa reče: Nimamo!


Pri taki hrani pa naj teče
refošk po grlu in teran,
škodilo ti ne bo,
le pri denarnici
se ti bo malenkost
poznalo!

Zastavica

Majda Žvokelj

Poslano:
19. 06. 2023 ob 12:43

Hvaaala za podčrtanko! Vesela do neba! Majda.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

Majda Žvokelj
Napisal/a: Majda Žvokelj

Pesmi

  • 17. 06. 2023 ob 06:24
  • Prebrano 304 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 162.6
  • Število ocen: 6

Zastavica