O KANADA! * (haiga)

Lustracije ni;
ilustracija živa!
Zločin ostaja.
 
 
* Pesem - krik ameriške domorodke**
Pope Francis issued a public apology for the role that the Catholic Church played in Canada's residential school system during his visit to the former site of the Ermineskin Indian Residential School in Maskwacis, Alta.
 

**Izraz indijanec se je prvič pojavil leta 1492 ob odkritju Amerike (Krištof Kolumb). Izhaja iz besede Indija, saj so pomorščaki mislili, da so obpluli svet in prišli v Indijo. V Kanadi je izraz indijanec večinoma nesprejemljiv in celo žaljiv, večinoma se uporablja izraz »prva ljudstva« (First People). Ta pokriva vsa ljudstva, ki so živela v Ameriki pred prihodom Evropejcev. Tudi v ZDA jih prebivalci uradno ne nazivajo več z izrazom Indians temveč Native Americans (ameriški domorodci). 
 
 
 
 
 
 

Nada

Svit

Poslano:
28. 07. 2022 ob 10:35

Evropejski migranti okupirajo staroselce v obeh Amerikah in v Avstraliji. Ponižamo jih do skrajnih mejah. Posvečeno gostoljubnost brezobzirno poteptamo, sebe pa imamo, za razliko od "divjakov," za civilizirane ljudi. Močni narodi kolonizirajo afričane, ki danes "vdirajo" v obljubljeno Evropo, ogrožajo naše "vrednote," mi pa jim, če niso "kristjani" postavljamo zidove, žične ograje... 

Zastavica

Stojan Knez

Poslano:
28. 07. 2022 ob 13:32

Kaj vse so sposobni beli ljudje ...

Lp, Stojan 

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Nada
Napisal/a: Nada

Pesmi

  • 28. 07. 2022 ob 08:13
  • Prebrano 245 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 137.3
  • Število ocen: 6

Zastavica