DAN UPORA

Sramotenje zgodovine našega naroda
je cinizem vladajočih kolaborantov,
ki so okupatorju prisegli zvestobo.

Zloraba pripadnikov TIGR,
češ, "tudi mi obsojamo fašizem,"
pa je nezaslišana lopovščina.

Klečeplazen umik predsednika države,
ki bi lahko povedal kaj o NOB odporu,
pa je svojo "državniško modrost"
opeharil za dostojanstvo in čast.

Svit

Sašo

Poslano:
27. 04. 2022 ob 10:00

Zastavica

miko

Poslano:
27. 04. 2022 ob 10:22

Zdravo, Svit!

Tema za razpisati se. Lepo, da opozarjaš na težavo istovetenja komunistov in fašistov. Res niso vsi komunisti bili marksisti, gotovo pa noben fašist ni marksist. Je marksizem znanost ali ideologija, se ni vprašal nihče od tistih, ki so revidirali zgodovino.

Lp, m

Zastavica

Svit

Poslano:
27. 04. 2022 ob 10:45

Miko OJ. Težava komunistov je bila zanikanje vesoljnega Vira, zato so v diktaturi proletariata uvedli kult čaščenj ljubljenih vodij. Tako so nastavili začetek svojega propada. Socialna vsebina se ni pokvarila, saj izvira iz manifesta evangelijev...Fašizem in komunizem imata podobno predpono: skrajnost fanatične zamisli, da je le ena ideja dobra za vse ljudi, kar odstopa je treba počistiti. Toda komunisti, sovjeti ali katerikoli kjerkoli že, so se bojevali proti fašistom. V današnjem svetu neonacistične ideje rastejo kot gobe po dežju, strašljivo. 

Hvala za odziv.  

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
27. 04. 2022 ob 17:05
Spremenjeno:
27. 04. 2022 ob 18:05

Ne morem molčati - ženska pač  :)

Resničen komunizem je utopija, a kaj češ, sanjači smo bili od nekdaj, že apostoli  morda :) seveda ni za ta svet, je le teorija, ki pade ob vsem pohlepu, zavisti, želji po moči itd

Zato bi morali vedeti, da minuli socializem ni bil niti k od komunizma, ki ima zelo podobno idejo kot gnostiki ali prvi krščani.... naš ''komunizem'' je bil povsem drugačen od sovjetskega modela, a kljub vsemu ni deloval dovolj transparentno, gruča močnih je delovala na vse sfere v družbi in te lovke še zmeraj delujejo.

Da se zgodovina potvarja pa - od nekdaj se, saj vemo, da jo zapisujejo zmagovalci. Kje je resnica ? Odvisno, kje stojiš, morda. Tako Einstein. Mulder bi rekel - nekje zunaj. :) Ve pa se, kdo se je uprl in kdo je porazil (takratni) Veliki rajh.

Pa živel OFF!  ;)

dragi Svit, na dvig zavesti še ni računati, bi rekla


Zastavica

Svit

Poslano:
27. 04. 2022 ob 18:08
Spremenjeno:
27. 04. 2022 ob 18:12

OJ, Irena, jasno je kdo se je uprl in porazil rasizem in kar je temu podobnih lastnosti. "Komuna" sestavlja tako sporen "izem," ljudje, zavoljo svoje nizke in pomanjkljive za-vesti, pa so nedorasli tako vzvišenemu idealu, pogrnili na izpitu.  Rad bi bil na taki distanci kot je Sonce, ki ogreva vsakogar, ne glede na njegovo pripadnost ali izključenost. Social-izem našega tipa so njegovi tvorci sami onemogočili, ven so vrgli duhovno srčiko, ki so jo označili kot "opij" ter jo nadomestili s čaščenjem ljubljenih vodij. Češ, naj v diktaturi proletariata vlada samoupravno ljudstvo. Seveda se to ni moglo udejaniti v enoumju, ki izključuje drugače misleče...  Današnji nasledniki kolaborantov, katerih predniki so prisegli zvestobo okupatorju in so bili v socialističnem enoumju utišani, pa potrebujejo še nekaj časa, da se unesejo... Jaz vsekakor pričakujem "dvig zavesti" sicer se bomo pokončali...

Živela!

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Svit
Napisal/a: Svit

Pesmi

  • 27. 04. 2022 ob 08:52
  • Prebrano 344 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 132.63
  • Število ocen: 7

Zastavica