FRKULOV GUSTELJ (haibun)

 

Tam izpod ogolele obrše divjega kostanja, koder se v milini svita pentljajo kakofonični ščinki razigranih vrabulj in sestradanih škorcev s kamniškimi piši, je nekoč ob skoraj prazni litrci Starčka, v poslednjih zdihljajih tuzemskega sveta, čemel Frkulov Gustelj, da v ledene uhlje ujame tiste žametne glaske klenkajočega čežina, ki so blagozvočno valovili tam nekje od sv. Krištofa. A danes so se mu zdeli bolj podobne pošastnim švistom kosate žene, ki se mu je prikazovala v žmohtnem deliriju, na hudičevo trdi klopci, pod robinijo zapuščenega parka. Zadnje čase je ta šenklavški capar, vedno težje, vsled otrdelih udov, pricapljal do svojega fehtalnega punkta, koder si je še lahko obetal prgišče podarjenih nežk. Vrane so krakale med zablodelimi dušami pokojišča in rjasta igrala so sivela v čobodrasti megli. A tisti, zlatorumeni kist jeseni, ki je še včeraj mešal tople barve čez veduto sorškega polja, se je danes kar predolgo mudil nekje na mehki oblici šmarnogorskega kuka. Odsihmal, kar je zadnjič pokrampal po mulju ižanskega štradona, preden so ga nadelanega kot trški lajtek brcnili iz komunale, se je ovilo v Frkulove kosti že lepo število jeseni, a ta, je Gustelj iskreno upal, da bo končno poslednja, kajti na tem bednem svetu se mu pa res ni več dalo stegovati premrle roke in moledovati za odrešilnim krajcarjem. Resda so bili prazniki vseh svetih že pred vrati, pa mu to ni navrglo kaj dosti prida, kajti tista množica živopisanih kandel in posodja buhtečih vahtnic, je starim mamcam še predobro osušila skromne penzije. Pred hudo prepišno kletjo, kamor se je rad zavlekel v volčjem času zime, in za kupom pozabljenega premoga počakal na tople poljube zgodnje pomladi, so ga nekega mrzlega travna ustavile zamrežene palisade železja. In od tu se mu je gladka pot v črnino eona že kar strmo spuščala, dokler ga ni nekega mrkega vinotoka, izvrgla v brezdanj lovta na poslednjem okljuku zapacanega življenja ... Zgrbljen kot kifozni velblod je pod oglodano kamejo stekleno zabolščal proti barju in ni iztisnil iz suhega grla več nič, samo kratek štrcelj suhljate trske mu je migljal izpod zaplatenega krombija. A kaj bi to ...   

       

 

Otožna jesen.

Z ležišča v parku frli

žolti časopis.

 

Sašo

salke

Poslano:
17. 10. 2018 ob 16:37

Otožna pripoved, ostal skoraj brez besed, le to....Pove veliko tudi o tvoji človečnosti do soljudi, velikem srcu...

Lepi pozdravi Sašo.

salke



Zastavica

Sašo

Poslano:
17. 10. 2018 ob 17:10

Hvala ti, Salke, kar nekaj takih ljudi z dna mi je bilo dano spoznati; in vedno ni bil kriv alkohol. 

Tudi tebi lep pozdrav,

Sašo

Zastavica

Lean Radić

Poslano:
17. 10. 2018 ob 21:24

Izvanredno Sašo tužna prča o ljudima sa margine i teškim sudbinama koje su prisutne u našoj svakodnevnici. Je li ovo Haibun proza i haiku. Pozdrav Sašo.

Zastavica

Sašo

Poslano:
17. 10. 2018 ob 22:00

Res je, Lean, tako nekako Haibun in haiku. Ljudje iz obrobja, iz tam nekje, iz tam ondod, koder redko posije sonce... Lepa ti hvala, poet Lean, za te mehke besede komentarja.

Prijeten večer ti želim,

Sašo

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
22. 10. 2018 ob 18:30

Lepo, Sašo, dobrodošel tudi v svet haibuna! Svoj razpoznavni način besedovanja si vnesel še na to  izrazno področje in nam postregel z zgodbo o odhodu.

(Spol glaskov sem ti popravila, si opazil? ;)

Lp, lidija

Zastavica

Sašo

Poslano:
22. 10. 2018 ob 18:50

Hvala ti, Lidija, za te lepe besede komentarja; in seveda za posebno priznanje s Podčrtanko. Ojoj, veš, da sem spregledal napakico, žal.

Op; Bi lahko popravila še "valovile" in "zdele"

Lp, Sašo


Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
22. 10. 2018 ob 19:26
Spremenjeno:
22. 10. 2018 ob 19:27

Saj ravno to sem popravila: Glaski so valovili, ne valovile, ne? in glaski so se zdeli, ne zdele! ??? Najbrž si zaradi neskončno dolgega stavka nevedoč zašel s poti ;)



A se na kateri točki nisva razumela?

Zastavica

Sašo

Poslano:
22. 10. 2018 ob 19:37
Spremenjeno:
22. 10. 2018 ob 19:40

Glede na besedo glaske (kot note, ne kot glaski), ki stoji v tekstu, sem sklepal, da bi šlo valovile in zdele. Tako da, ja, seveda morda res bolje, da ostanejo glaski so valovili in zdeli.

Lp, Sašo

Zastavica

salke

Poslano:
23. 10. 2018 ob 08:44

Sašo, čestitam ti za podčrtanko.

Lep dan ti želim,

Lp, salke

 

Zastavica

Sašo

Poslano:
23. 10. 2018 ob 09:51

Hvala ti, Salke; in seveda tudi tebi prijeten dan želim. :-)

Sašo

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

Sašo
Napisal/a: Sašo

Pesmi

  • 17. 10. 2018 ob 16:27
  • Prebrano 911 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 320.35
  • Število ocen: 16

Zastavica