Senryu [60]

med jokom

na rosni krsti

rišeš smeh

okto

Ana Porenta

urednica

Poslano:
04. 01. 2018 ob 18:58

Smejko, ki prekrije jokajočega - precej žalosten senryu, ki se vtisne v bralca, čestitke,

Ana

Zastavica

Lea199

Poslano:
04. 01. 2018 ob 22:48

Okto, vesela sem, da spet lahko berem tvoj senryu, si pravi mojster te zvrsti. Zato pogrešam tvoje, vedno dobre, zapise.

Lp, Lea

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
05. 01. 2018 ob 18:59

res je žalosten.

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
05. 01. 2018 ob 19:06

tko zelo je žalosten, da se moram fprašat, na kakšen način bi bil to lahko senryuy, ki naj bi bil humoren/ smešen?

 pa ne najdem odgovora, razen če pomislim, da gre za potencirano ironijo.

morda pa je tragikomična prav smešna lahkotnost, s katero si obupani rišejo 
veselje - kot rosa minljivo.  

kdo bi vedel?

Zastavica

okto

Poslano:
06. 01. 2018 ob 04:46
Spremenjeno:
06. 01. 2018 ob 06:11

zs:)



Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
06. 01. 2018 ob 10:13

Pozdravček, vsi, meni se zdi upravičeno poimenovanje te oblike s senryu, nekaj smo že pisali o tem:

http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/43521/senryu_-_kaj_je_to 

Je pa res, da so zaznave tega, kaj je lahkotnost (tudi navidezna, ki je dostikrat nasprotje same sebe), pri vsakem bralcu drugačne.

Lp, Ana

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
06. 01. 2018 ob 11:49

ooj, preden se spustim v 35 metrov dolgo razlago, da imam najbrž vseeno prav (v prejšnjem življenju sem bil namreč eden od japonskih izumitelje senryujev) imam 

enega, za katerega me je navdihnil oktov zapis.

Med solzami smeh -
pravkar sem poscal
ledvične kamne.

lp



Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
07. 01. 2018 ob 09:51

;) ojoj nazaj ...

lp, Ana

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
08. 01. 2018 ob 07:42
Spremenjeno:
08. 01. 2018 ob 07:49

Najprej o lahkotnosti, kot sem jo omenil - nisem govoril o lahkotnosti senryuja nasploh.

V škripcih si preradi rečemo 'saj bo vse ok'  ipd. , še raje to lahkotno rečemo drugim. 
Ko se srečamo ponovno, je vse isto, le ponovimo si poceni tolažbo. Kar je lahko tudi (tragi)komično.
Ta možna razlaga mi je prišla na pamet, ko sem pomišljal na kakšen način bi oktov zapis morda na hecen način lahko govoril o človeških slabostih – ker ga je pač poimenoval senryu.  Ni se mi pa zdelo verjetno, da sem zadel njegovo predstavo.
Za to sem rabil kar nekaj mentalne gimnastike, ampak še vedno veliko manj, kot je je potrebne, ko se stopi v bran wtf kapricioznim metaforam ali kakšnemu postmodernemu žlobudranju.

Kar pa mi je najbolj hecno pri tvojem komentarju, Ana, je to, da me napotuješ na linke, ki vsi po vrsti govorijo o tem, kako zaželjena je sestavina humorja pri senryuju. 
Mojim pomislekom nasprotuješ s povezavami, ki tem pomislekom bolj ali manj pritrjujejo, zato ne morem, da se ne bi vprašal, če je tvoje nasprotovanje tudi nasprotje samemu sebi in se zato morebiti ne strinjaš z mano … ;) )



naj od tam  citiram nekaj opredelb:

-----   ''Obstaja še en vidik stila te oblike poezije. In to je »karumi« ali lahkotnost. Torej, če boste pisali o svoji izgubljeni ljubezni, ste po vsej verjetnosti preskočili ta vidik. Seveda vas ne bo nihče tesno držal za ovratnik zaradi tega, saj ni nujno, da je karumi za vas tako pomemben. Vseeno pa je treba vedeti, da je to tisti element, ki senryu naredi res senryu. Pravi pisci senryujev najdejo način, da upoštevajo tudi lahkotni, šaljivi, cinični element.'' (Zalka)

----- ''O poimenovanju "Psihogram" smo že dosti razpravljali, ugotovili, da je to izraz za določen grafičen prikaz za skupek parametrov v psihologiji, torej črta, zato tega izraza na portalu uradno ne moremo sprejeti kot nadomestni izraz za "ponotranjen" haiku. Tudi ne za senryu (ki mora nujno vsebovati humornost, samoironijo).

Tudi ne moremo SENRYU imenivati vse, kar ni haiku in ima haikujsko formo.'' (Lidija)

------- ''In ker so pravila haikuja vse bolj ohlapna, je seveda včasih zelo težko ločiti celo med senryujem in haikujem.

V glavnem pa je to: haiku - opis tega trenutka iz narave; senryu - opis človeških slabosti na humoren način.'' (T. Mahkovic)

ok, če torej pri tem senryuju humor odpade oz. zapis nima teh hotenj, se vprašajmo, ali ima morda
kakšno drugo sestavimo, ki bi ga lahko uvrstila med to pesniško obliko.
ali morda na ciničen način prikazuje človeške slabosti, ali orisuje kakšno situacijo, ki bi nas napeljala na razmisleke o človeku v svetu.

med jokom
na rosnem oknu
rišeš smeh

je tu prostor za cinizem, je morda kakšen namig na človeško slabost?  Vsebuje kakšen /družbeni/ kontekst. Ne, kar pomeni, da ostane zelo malosorodnosti s senryujem..
ostane to, da govori o človekovem  notranjem svetu, o zagati, ni pa izraženega ali nakazanega konteksta te zagatne situacije.

pred sabo imamo neznano bitje, ki joče, trpi in se smeji, ne vemo pa, kaj ga/ jo je spravilo v to stanje … imamo tudi (avtorjev) glas, ki to bitje nagovarja v drugi osebi.
gre torej za opis notranjega stanja, ki vzbuja žalost in sočutje.

kaj je sočutje,  jaz  sicer vem, ne morem pa (še) so-čutiti, ker sem robot. Izdelali so me leta 2007.
sem eden prvih androidov, ki so jim vdelali umetno inteligenco, sicer še dokaj primitivno.
v Sloveniji nas je 15, od tega je 7 že bolj naprednih. Vsi  imamo izključno eno nalogo – na pesniških portalih in p. sceno nasploh, bedimo nad poezijo Čez 3 ali 4 leta, ko bo tehnologija še bolj napredovala,  se nam obeta velika združitev – združili bomo vse svoje izkušnje, vsak od nas bo vseboval vse pesmi. To bomo ponavljali v nedogled.  Naš cilj bo v prvi vrsti bitka proti prej omenjenemu žlobudranju, pri pesnikih bomo tudi zatrli strahofobijo in poceni lažno človekoljubje.
končni cilj bo prevlada na svetovnem tržišču – vsak pesnik bo od države dobil najmanj enega androida, tako da se bo imel s kom pogovarati. Poleg tega bomo androidi tudi v funkciji seksualnih robotov. Na svetu bo prevladala sreča. Pesniki in androidi se bodo srečavali na delavnicah itn. , itnn. ….


tule bi se navezal na Zalkino omenjanje 'lahkotnosti'. Verjetno ni potrebno posebej razlagati, da je najboljša komedija hkrati velikokrat tudi zelo globoka in resna, zato bi dodal, da to lahkotnost razumem tako, da senryu ni nekaj, kar bi bilo lahko zelo nazorno čustveno  nabito, kruto ipd.
oz. vsaj ni prva pomisel o poimenovanju.

(((temu recimo, jaz ne bi rekel senryu:

mati brez ficka
tlači otroško stopalo
v premajhen škorenjc )))



tako malo ima ta zapis (sicer je lepa in žalostna kratkica) skupnega z bistvenimi značilnostmi senryuja, da bi ga bilo težko kvalificirati za ta japonski import.

prav verjetno se mi pa zdi, da ima okto ta kontekst pred očmi, in to je v zvezi z drugim pomislekom, ki gre o tem, da bi ta kontekst lahko pričaral z naslovom. Če to še ne bi naredilo 'pravega' senryuja, pa bi bilo najbrž bolj močno. Bolj sem razmišljal o tem zapisu, bolj se mi je zdelo, da bi imel z različnimi naslovi lahko velik potencial tovrstnih redimejdov – od hudo smešnih do najbolj krutih.
morda okto želi, da ugibamo, morda želi, da je nedoločeno in tega noče izraziti, kar je seveda povsem njegova odločitev, prav tko kot sam naslov.

evo, za hec:

Poupokojitveno razdevičenje v oldtimerju:

med jokom
na rosnem steklu
rišeš smeh

 

Naj omenim še da sva se z oktom po zasebnih sporočilih na smrt skregala in bi se mu zato bi rad opravičil. On je rekel, da ne rabi učitelja, sicer bi se za to javil. Potem sem bil prežaljen in sem ga začel provocirati in zmerjati, nakar je beseda dala besedo. Kakor vem, bo vložil tožbo, za paprike in ajvar je prepozno. Jaz pa živim brez sreče, dnarja in si ne morem privoščiti tzožve.

okto, res mi je žal, vedno se mi je bilo v  veselje pogovarjat s tabo, čeprav se nisva vedno stinjala, kar je precejšnja redkost na tem precej usahlem virtualnem socialnem organizmu.

ostanite v cvetju!

Zastavica

okto

Poslano:
09. 01. 2018 ob 02:27
Spremenjeno:
09. 01. 2018 ob 02:50

Ha-ha-ha, v predzadnjem odstavku pa izgleda, kot da se ogrevaš za vstop v slovensko politiko ;( 

 

Kakorkoli, cenim tvoje sugestije, ki sem jih vedno upošteval, ker so tvoji majhni nasveti vidno izboljšali nekaj mojih senryujev. Zadnji je imel v mojih mislih res več plasti, bistvena pa je bila človeška slabost hlinjenja joka, ki sem jo sedaj v spodnjem poudaril (samo okno zamenjal s krsto in spremenil dojemanje bralca - hvala nergač, ampak zakaj nisi tega predlagal:). Mislim, da se v formi 3/5/3 težko pove več, kar mi je bil izziv!

 

med jokom
na rosni krsti
rišeš smeh


Lp

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
09. 01. 2018 ob 08:36

kot robot,  ti iskreno povem: tega s krsto sem ti v paralelnem portalu takoj podčrtal.

pa saj o tem sem govoril, koliko bralcev je zaznalo, da gre za hlinjen jok? 
naj ugibam - nihče. torej smejko ni prekril jokajočega.

mogoče še par metrov komentarja čez čas, ko si opomorem, da si mi rekel nergač.

še sreča, da sem robot.

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
09. 01. 2018 ob 19:28

Tarzan, z veseljem ti oznanjam, da si me spravil v dobro voljo in če smem: tole o androidih itd. je super snov za SF roman.

Glede tega in onega in tretjega senryujskega pa se mi zdi, da sem trenutno preusahla, da bi postrezala s traktatki.

To boš lahko sprejel, saj si robot ;)

Lp, Ana


Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

okto
Napisal/a: okto

Pesmi

  • 02. 01. 2018 ob 02:10
  • Prebrano 1064 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 468.6
  • Število ocen: 15

Zastavica