Iz vaške skrinje VII


Iz dnevnika izseljenke Ane Mihelač


Bregarjevo Lojzko so našli s stražarjem. Nemškim vojakom. Bilo je kot sem predvidevala. Lojzka je postala izseljenka drugačne vrste. Tista, ki jo izseli družba. Odrine od sebe. Do nje so se obnašali  kot do nekoga, ki ne obstaja. Tudi njena mati, ki je od sramu povešala glavo in vsak prosti trenutek prebirala jagodice rožnega venca.
Spomnila sem zgodbe, ki sem jo prebrala le leto poprej. O mladi dekli Meti in o gospodarjevem sinu Ožbeju. Zaradi prepovedane ljubezni z njim so Meti naložili pokoro. Medtem, ko je njena mati molila žalostni del rožnega venca, so ji v dlaneh žgali predivo. Da bi bilo krvave rihte čim prej konec, je mati žebrala tako hitro, kot je le mogla. 

Tako je Bregarjeva mati preštevala bobke na moleku in čakala, da mine kazen, ki je bila v tišini in preziru drugih kakor boleče sežiganje lastne poštenosti. To je varovala vse življenje. Zanjo je bilo najhuje, da je grešilo meso njenega mesa. Bilo je, kot bi grešila sama in ona bi si tisti del telesa, ki bi jo zavajal v greh, zmeraj raje odrezala kot da bi mu dopustila skušnjavo. In tako je tudi ona odrezala Lojzko.
Morda bi k padli mladi ženski še kdo pristopil, a se je bal gneva večine.
Če nič drugega, je imela zdaj Lojzka prosto pot do Josepha. Bila je izobčenka in bilo je povsem vseeno ali hodi zunaj kroga, ki so si ga zamislili bogaboječi in po besedi in zemlji njeni ljudje ali pa ostaja v njem. Pravzaprav je na nek način dobila prepustnico na drugo stran.

 

med plašnicami
mimo strahu in groženj
stopa ljubezen

pi - irena p.

Sašo Zorc Florjanski

Poslano:
27. 09. 2017 ob 08:33

Res lepo, Irena! To je tisto, kar me najbolj privlači, mami, literatura, ki sega tja v čase 19. in začetke 20. stoletja. Tovrstni spisi - poeme v stilu Voranca, Tavčarja, Kersnika ... še kako žive, pestrijo nostalgijo in morda nekakšno hrepenenje ...

Lp, Sašo

Zastavica

salke

Poslano:
27. 09. 2017 ob 08:53
Spremenjeno:
27. 09. 2017 ob 09:24

Tvoje vaške zgodbe so resnično prava sociologija dojemanja naše preteklosti in opominjanje na zmoto tabujev, ki verjetno imajo še dandanes kaj opraviti z nami. Če ne v fizični obliki, pa vsaj ostaja kanček obsojanja ali tista naša pametna moralna misel, ki žuga in kliče boga nad demone. A ti ne obsojaš, puščaš odprt prostor in v tem je čar tvojega pisanja.

 

Čestitam:)

 

Lp, sake

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
27. 09. 2017 ob 08:53

Hvala ti Sašo, za branje in za vse kar si zapisal.

Tale delček je sicer iz daljše zgodbe, ki pripoveduje o mladenki, ki je bila s sovaščani in seveda s svojo družino izgnana leta 1941 v Nemčijo, kamor so Nemci izselili večino prebivalcev iz okolice Brežic in Krškega. (seveda tudi od  drugod)Po preštevanju tamkajšnjega slovenskega življa na gradu Rajhenburg, jih je  čakala pot v neznano in tisti, ki so se vrnili, imajo svoje zgodbe. Eno od njih sem ujela na papir. Seveda malo po svoje. :)


lp in vse dobro

Irena

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
27. 09. 2017 ob 09:00

Hvala, salke. Veseli me, prebiraš zapise, ki so se mi dali. Vsako obdobje prinaša zgodbe. Ne bi želela, da so bele ali črne, ne rdeče ali zelene, pač pa le prikaz slik, ki jih vlečem iz albuma, kamor sem shranila pripovedi mojih prednikov.

Seveda jih bo vsakdo videl s svojimi očmi. In razmišljal na svoj način. Hvaležna sem, da se dotaknejo.

Lp in vse dobro

Irena

Zastavica

Sašo Zorc Florjanski

Poslano:
27. 09. 2017 ob 09:09

Vešče si prelila to žalostno zgodbo na papir, Irena. Hvala ti! Če si človek na mestu, si v sozvočju s svojo vestjo, zdravega duha in poštenim prepričanjem, resnično ne moreš biti indiferenten do naše polpretekle zgodovine, ki je tako, skoraj usodno, razdvojila slovenski živelj ...

Lepo pozdravljena,

Sašo

Zastavica

mirkopopovic

Poslano:
27. 09. 2017 ob 09:34

Preseliš se u prozu i opet blistaš. Možda tema ne "podnosi" takvu riječ, ali izvedba zaslužuje:)

Lepo pozdravljena,

Mirko

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
27. 09. 2017 ob 15:16

Mirko, hvala za tvoje lepe besede. Če je lesk, je zaradi odseva v bralčevih očeh. :)

Vse dobro in lp, dragi poet

Irena

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
29. 09. 2017 ob 10:17

Fino, nekaj iz vaške skrinje še v obliki haibuna!

  Lp, lidija

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
29. 09. 2017 ob 22:33

Hvala, Lidija <3

lp od kraljice noči  :)

Zastavica

ob potoku - Majda Kočar

Poslano:
29. 09. 2017 ob 23:57

Draga Irena,

jutri, ko bom končno imela čas...se veselim, da odprem (vse tvoje bogato poslikane )Vaško (e)  skrinjo (e)....že samo bežno odprtje me je napolnilo s toliko vsega....


objem,

Majda

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
30. 09. 2017 ob 17:16

Hvala, draga Majda, za dotik <3

Bilo je, zmeraj je, toliko tega :)

Objem

Irena

Zastavica

koni

Poslano:
30. 09. 2017 ob 18:11

Ne le vsebina tudi pesniške oblike, ki jih do popolnosti obvladuješ, Irena,  me vse bolj vlečejo k branju bogatih zgodb Iz vaške skrinje.

V pričakovanju nove te prisrčno pozdravljam,

koni

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
01. 10. 2017 ob 08:27

Hvala, Koni. <3

Še sama ne vem, kaj vse je v njej. :)


Objem

pi

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

pi - irena p.
Napisal/a: pi - irena p.

Pesmi

  • 27. 09. 2017 ob 08:22
  • Prebrano 903 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 382.48
  • Število ocen: 19

Zastavica