TIHOŽITJE

V izbi, kjer stala je na mizi vaza,
v njej šopek češnje je cvetoče,
svilena ruta in knjiga polna,
lepega pisanja.
Na steni slika,
bujnega je tihožitja,
v prostoru tihe, stare izbe.

Odprta knjiga je vabila branja,
lepe zgodbe, iz sanj dekleta,
o junaku, velikem osvajalcu
src in bralcev, ki radi brali,
se smejali, zgodbi tej,
čitljivemu in lepemu pisanju.

V tej mali, topli tihi, stari izbi,
začutil vsak je žar miline, kot
to bilo bi v starih, lepih časih.

Že misel ob pogledu, na sliko staro,
očaralo srce je vsako, vseh nas,
ko gledamo lahko jo v živo,
popelje nas s pogledi, v lepe,
stare čase in v toplo, staro izbo.

avtor: romano r.

 

 

 

 

romano

 < 1 2

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
30. 08. 2016 ob 17:19
Spremenjeno:
30. 08. 2016 ob 17:25



Lep pozdrav tudi v imenu uredništva.

Romano, morda bi okto res lahko povedal na bolj razumljiv in "mehek" način, ampak mislim, da ti je želel pomagati. Spremenjen besedni red v pesništvu uporabljamo samo s čisto določenim namenom, to je, ko ga potrebujemo za lovljenje rim ali  izbiro stopice. Tvoje pesmi pa so v prostem verzu, zato je obračanje besed moteče.


Na portalu pesem.si se trudimo pesnikom pomagati izboljšati in dodelati pesniški izraz in to je tudi ena izmed naših osnovnih nalog. Pri tem uredništvu pomagajo tudi bralci. Čeprav si že marsikje objavljal, to ne pomeni, da se tvojega izraza ne bi dalo izboljšati in razviti, le pripravljen moraš biti to sprejeti. Lahko pa to preprosto zavrneš in ignoriraš, nihče ti ne bo zameril. Vendar pa moraš vedeti, da podčrtujemo in izpostavljamo samo dovršene in izdelane pesmi (tako po izrazu kot po tematiki in formi).

  Tvoja pesem bi brez motečega zaznamovanega besednega reda, ki pesmi dejansko škodi (zmotno je misliti, da jo obračanje besed naredi bolj "poetično") izgledala takole (Povedala bi isto in ne bi se zdela nekako "prisiljena" ):


V izbi je na mizi stala vaza,

 v njej šopek vej  cvetoče češnje,
 pa svilena ruta 

in knjiga polna lepega pisanja.



Na steni slika
bujnega tihožitja,
v prostoru tihe, stare izbe.

Odprta knjiga je vabila k  branju
lepe zgodbe iz sanj dekleta,
o junaku, velikem osvajalcu 
src in bralcev, ki bi jo radi brali,
se ji  smejali,

uživali v čitljivem in lepem pisanju.



V tej mali, topli, tihi, stari izbi 
je 
vsakdo začutil   žar miline,  

kot da bi bil v starih, lepih časih.



Že misel ob pogledu na  staro sliko 
 je očarala srca vseh nas, 
ker smo jo smeli  gledali v živo, 
naše poglede je popeljala v lepe, 
stare čase in v toplo, staro izbo.


LP, Lidija


Zastavica

romano

Poslano:
30. 08. 2016 ob 18:18
Spremenjeno:
30. 08. 2016 ob 18:19

Spoštovano uredništvo, vem in jasno mi je, da so moje pesmi ne izvenele na vašem portalu, zato se poslavljam iz teh strani. Upam le, da me ne date v izbris, kar pa me po vsem, kar doživljam na teh straneh, ne bi presenetilo.


To sem imel že nekajkrat namen, pa me je nekaj vaših članov prepričalo v nasprotno. Sedaj ste se me lotili še iz uredništva, zato menim, da bo čas za odhod in objavljati na straneh drugih portalov, kjer sem dobrodošel z objavami in me radi berejo.


Le še to bi imel pripomniti, tako, kot ste vi preoblikovala mojo pesem, ste jo razvrednotila in spremenila v pripovedko in tega si ne dovolim. Nisem začetnik, imam veliko prijateljev, priznanih pesnikov in ti so tisti pravi, kateri lahko dajejo kritiko in svetujejo...


Pozdrav, romano



Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
30. 08. 2016 ob 20:26
Spremenjeno:
30. 08. 2016 ob 22:15

Vso srečo, Romano. Če se ti je moja intervencija zdela razvrednotenje, mi je prav žal, ampak stalni člani portala bodo najbrž vedeli povedati, da v uredništvu prav nikomur ne želimo nič slabega, trudimo se ohranjati kvalitetno raven objav na portalu :)))

 Če si kdaj premisliš, dobrodošel nazaj ;)

Seveda si tebi, Romano ne bom več drznila karkoli svetovati (čeprav je to moja uredniška naloga in  dolžnost :::), saj si se jasno izrazil, da tega nočeš. vsak ima pravico, da piše kakor hoče :) 

 LP, Lidija

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
30. 08. 2016 ob 21:47

Romano, dober večer

Berem in eno samo imam v mislih in mislim, da je vredno, vredno tudi biti in še naprej ustvarjati. Namreč zato, ker PRAVICA DO BESEDE JE VREDNA!!!

Tako mislim jaz in upam, da je v teh časih še vedno tako. Od nekdaj se je bilo

treba povsod za njo boriti in zato jo imamo, verjemi, se vedno splača, zaradi

duha, da ima pravico!!!

Zato razmisli in še je čas, da ostaneš. Vzrok je odličen in pravšnji.

Lep večer ti želim in čakam prihodnjo objavo tvojega ustvarjanja.

S spoštovanjem,

hope


Zastavica

Tamara Turšič

Poslano:
30. 08. 2016 ob 21:50

Hvala Hope.

Tudi sama sem istega mnenja.

Lp

T.

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
30. 08. 2016 ob 22:16

Tamara, odlično.

Romano tebi in Tamari lep pozdrav,hope

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
30. 08. 2016 ob 22:16

Seveda si tebi, Romano, ne bom več drznila karkoli svetovati (čeprav je to moja uredniška naloga in  dolžnost :::), saj si se jasno izrazil, da tega nočeš. Vsak član ima pravico, da piše kakor hoče. No, vsaj poskusila sem ...

 LP, Lidija

Zastavica

okto

Poslano:
30. 08. 2016 ob 23:03

Kot stalni član portala potrjujem mnenje urednice, da v uredništvu prav nikomur ne želijo nič slabega in da se trudijo ohranjati kvalitetno raven objav na portalu in zato cenim njihov trud. Ta pesniški portal je ravno zaradi tega  najboljši, ker ima strokovno uredništvo, ki vzporedno omogoča tudi komentiranje članov, ki tudi nikomur ne želimo nič slabega. 



 

Zastavica

romano

Poslano:
30. 08. 2016 ob 23:15
Spremenjeno:
30. 08. 2016 ob 23:40

Lidija, nima smisla razpravljati, morate pa me tudi razumeti, da sem starejši, grem v namreč proti sedemdesetim ne več toliko mlad in naučil sem, kar sem, težko je iz svoje kože. 


Čeprav sem v življenju vedno rad in z veseljem sprejemal razne nasvete in kritike, si lahko zamislite, koliko jih je bilo v teh letih in naveličan sem tega, če sem odkrit. Pred leti se je poezijo pisalo v povsem drugačnem stilu, kar ste lahko tudi sama opazila, saj ste brala naše znane pesnike, kajne?..., še posebno, če ste že v mladih letih ljubila poezijo.


Tudi sam sem se nalezel tega stila in mi moderna poezija ne leži, žal! Kdor želi, naj me bere, če čuti, da pesem ne ustreza njegovim normativom, mu ne leže na dušo, naj se ogne in naj me ne bere. Čudi pa me, ko opazim, da me ljudje radi berejo, zakaj pa, če je pesem toliko zgrešeno napisana, zakaj jih pritegne, da bi se norčevali? Nekaj njih je tudi takih, to doživljam v komentarjih.


Me pa ni toliko motilo vse, dokler se niste oglasila še vi, to me pa sesulo do kraja. Vsak človek piše in napiše pesem po svojih najboljših močeh, zapisane besede prelije iz svoje duše, jasno pa je, da pesem ne bo legla na dušo vsem, saj to je vendar povsem jasno.


Sedaj sem se že pomiril, priznam pa, da me razjeda, če mi nekdo preoblikuje pesem, to dovolim le lektorju, slavistiku, ki je prav tako pesnik in pisatelj. Teh lektoriranih pesmi pa ne objavljam na teh straneh, objavljam le, kar sem napisal v zadnjem času.


Vem, da veliko ustvarjate, to sem opazil, tudi podčrtanke sem rad prebral, vsaj kolikor sem jih pač in lahko povem, da so mi povšeči! Imam pa eno načelo, da ne ispravljam druge, kako napišejo pesem, to marsikomu vzame vso voljo do pisanja, ker to potem ni več njegova pesem in izgubi voljo do pisanja.


Ne bom rekel, da so vsi občutljivi na popravke in nasvet radi sprejmejo, tudi sam sem jih sprejemal mnoga leta in bil od srca hvaležen za vse nasvete, danes je žal drugače. Pazite na mlade talente, da jim ne vzamete volje in ubijete njegov dar za poezijo, ludje smo različni in prav je tako.


Se slišimo, se pišemo, samo ne me ispravljati pesmi, lepo prosim! Nisem več užaljen in opravičjem se, če je bila moja reakcija ostra, se bom pa trudil, da kaj tudi spremenim v samem pisanju, morda je današnja debata le pripomogla, da si malo zbistrim nad pisanjem...


Z lepimi pozdravi in mirno noč želim, romano! 

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
31. 08. 2016 ob 15:07

Romano,  obljubim, da ne bom popravljala vaših pesmi, ne nameravam jih niti komentirati.  Enako bodo ravnali tudi ostali uredniki portala. Vsak član se na našem portalu čisto svobodno odloči o tem, če intervencije želi ali ne ... Seveda tega vašega odnosa do problematike prej nisem mogla razbrati, zdaj pa vem ...

Lep pozdrav in še veliko ustvarjalnega zagona, tudi na pesem.si!


Lp, lidija


Ps:  Nenapisano pravilo na pesem.si, da se vsi člani tikamo. Seveda to ni obveza ... 


Zastavica

romano

Poslano:
31. 08. 2016 ob 16:12

Me veseli Lidija, da sva končno našla ustrezno komunikacijo, starejši sem, v življenju preživel veliko hudega, kar ne želim komentirati o tem, sem srčni bolnik in preživel močan infakt.


Pa, da ne raspredam preveč, vesel sem, da sva se spoznala in sporazumela v nekaj malega pisanja in ostanemo v naprej kot virtualna prijatelja, naj tako tudi ostane in da sodelujemo na enem nivoju zdrave razsodnosti.


Rad sem na tem portalu, če sem odkrit, ker spoznavam nove talente in branje pesmi me bogati duha. Vsi mi, ki ustvarjamo poezijo, eni bolje, drugi malo slabše, znamo drugače čutiti, od ostalih ljudi, smo veliko bolj čustveni in dokaj bogati po duhu, zato tudi občutljivi, vsaj jaz, priznam!


Lep pozdravček, pa brez zamer, ker se je težko vključevati, če ni humanega sodelovanja in spoštovanja...


romano

Zastavica

 < 1 2

Komentiranje je zaprto!

romano
Napisal/a: romano

Pesmi

  • 27. 08. 2016 ob 09:20
  • Prebrano 2065 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 139.03
  • Število ocen: 11

Zastavica