SVETLOSTI PARIZA ili PREDVORJE TAME ČOVEČANSTVA

 

Kada je Bog stvarao čoveka, podario mu je dve elementarne stvari: ŽIVOT, koji ga, prirodno, čini živim bićem, i RAZUM, koji ga izdvaja od ostalih živih bića.

 

Svedoci smo, nažalost, da se u poslednje vreme baš ova dva elementarna činioca čovečanstva dovode u pitanje. Potpuno je svejedno o kakvom se terorizmu radi, državnom, kolektivnom, individualnom, političkom... svodi se na isto. Ako je celokupan društveni i kulturni razvoj čovečanstva kulminirao flagrantnim nepoštovanjem, pa i poništavanjem njegovih osnova, temelja, onda se moramo upitati: U ŠTA JE OTIŠLO PRETHODNIH NEKOLIKO HILJADA GODINA!??

 

Da li su naučna, kulturna, tehnološka, duhovna i sva druga postignuća ustvari uzaludna i bezvredna?

 

DA LI JE MOGUĆE DA ŽIVOT, RAZUM, LJUBAV, RAZUMEVANJE, TOLERANCIJA, MUZIKA, POEZIJA... NISU ONO NA ČEMU OVAJ SVET TREBA DA POČIVA I ČEMU TREBA DA TEŽI!?

 

Ako je tako, onda ne samo da osuđujem to što se dešava, ne samo u Parizu, nego i širom čitave planete, nego se stidim, sramota me je što sam deo tog i takvog čovečanstva!!

 

Znam da je moj glas slabašan i ništavan, kao zrnce peska u pustinji, ili kao kap vide u okeanu, ali pozivam sve ljude sveta da dignu glas, uvek i na svakom mestu, da učine sve što je u njihovoj moći i da ne dozvole da iz ovog predvorja tame, nepovratno zakoračimo u dvoranu potpunog mraka!!!

Milen Šelmić

pi - irena p.

Poslano:
14. 11. 2015 ob 16:13
Spremenjeno:
14. 11. 2015 ob 19:04

Na žalost smo že okuženi. Stah in sovraštvo sta vir epidemije, ki se širi med ljudmi. Pozivanje k razumu in k dobremu, ni nikoli preprečilo vojn, ki so se dogajale ne hrbtu Evrope, niti drugje. Veliki povzročajo zlo, ki ga po mnogih žrtvah običajno zatrejo, prav tako, kot so ga zasejali. Vendar,  naj se sliši glas upanja, naj se ukreše čim več  isker, ki  morda še lahko zažgejo temno zaveso spuščeno na svet.


Zastavica

modricvet

Poslano:
14. 11. 2015 ob 19:01

Zelo emocionalen zapis.

Vendar je treba gledati tudi ozadje, da ne bi 'na prvo žogo' okrivili nekoga, ki je le marioneta. Kdo je glavni krivec, da ima 1 % ljudi več kapitala kot vsi preostali? Krivičnost razlik, ki se poglabljajo, medtem ko delo in druge vrednote izgubljajo, je tudi vzrok za terorizem.

Sam zapis bi bolj spadal na forum, med proste debate (Klepetaj s člani).


LP, mcv

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Milen Šelmić
Napisal/a: Milen Šelmić

Pesmi

  • 14. 11. 2015 ob 14:17
  • Prebrano 753 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 377.7
  • Število ocen: 12

Zastavica