Balada o dolgi poti do cilja

Kam grejo ribe, ko jim škrge

nakažejo, da ni več dela?

Kaj se zgodi z nevesto v belem,

ko ugotovi, da ni več bela?

 

Če me razjedajo vprašanja,

naj jim za obed ponudim lug?

Mislim, da bo tako najbolje;

če jaz ne bom, jim bo kdo drug!

 

Pozdravi sina in domače,

tako nekako zgodba gre.

Prijaznost se z bencinom plača,

špirita bo dovolj za vse!

 

Dolga bo, slutim, pot do cilja,

če sploh ne vem, kam naj drži.

Počakaj, avtobus speljuje;

če mahaš mu, se razjezi ...

Matej Krajnc

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
04. 10. 2015 ob 16:03

Če pot slučajno ni dolga, je pa zagonetno naporna, odvisno od cilja, če cilj sploh je. Ker vmes so še postaje, avtobus pa spelje s kakšne, ne da bi čakal ... čeprav je to že druga zgodba, me je tvoja pesem napeljala nanjo.  Fajn je brat tvoje rime, Matej, v pričakovanju tega, da te kdaj slišimo še zapeti napisano. 

 LP, lidija

Zastavica

modricvet

Poslano:
05. 10. 2015 ob 20:19

Kakšne rime, Lidija? Tiste enozložne besede ali tiste na 'i'???


LP, mcv

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
05. 10. 2015 ob 22:06
Spremenjeno:
05. 10. 2015 ob 23:07

tega vprašanja pa ne razumem, mcv.   Mar zaznavam omalovaževanje? Ta hip se mi zdiš malo groba,  malo krivična, tak občutek imam in ga kar glasno izražam tukajle. Če ti pesem ni všeč, bi lahko to povedala na prijaznejši način, malo bolj utemeljila svoje nestrinjanje z uredniškim podčrtanjem. Sama vidim v pesmi  mnogo več od tega, kar  dobesedno berem.  Priporočam ponovno branje, pa boš videla tudi  katere ( ne kakšne) rime so noter, ja - tudi ena na i, ni še prepovedana. Pa saj rime niso osnovni nosilec te pesmi ( ji pa zelo pomagajo)!


Si že kdaj slišala Mateja peti ( ob lastni kitarski spremljavi)

  Priporočam! 



V stik z njim lahko prideš po FB, če ne, pa poišči druge možnosti. Recimo objave na you tubu:  

Zastavica

modricvet

Poslano:
05. 10. 2015 ob 23:39

Mateja sem že slišala izvajati svoje pesmi. Večinoma so dobre. Všeč mi je Matejeva interpretacija.

Se mi pa zdi zelo čudno, da o teh rimah praviš, da jih je fajn brati. Bila sem že kar na nekaj pesniških delavnicah, kjer so vsi mentorji po vrsti (tudi na tem portalu je nekaj člankov o tej temi) učili, da so rime na i in pa enozložnice v rimankah nezaželene, saj so manj kvalitetne/na prvo žogo itd. Tukaj so 4 enozložne in 2 na i, obstajata le 2 rimi, ki nista taki: 'dela' in 'bela'.

Glede kvalitete vsebine nisem rekla nič, to znate uredniki presoditi 100-krat bolje kot jaz. Glede podčrtavanja pa itak ne sme nihče razpravljati, kaj šele izraziti svoje nestrinjanje, kot mi svetuješ. Ne vem, kje vidiš mojo krivičnost. Samo eno vprašanje sem ti postavila glede na tvoj komentar: katere rime v tej pesmi si tako z veseljem brala.


LP, mcv

Zastavica

Matej Krajnc

Poslano:
06. 10. 2015 ob 02:02
Spremenjeno:
06. 10. 2015 ob 02:06

Jaz dodajam morda samo to, da ne gre vedno verjeti mentorjem na dandanašnjih pesniških delavnicah in pisanjem na raznih internetnih straneh, saj se tam ponavadi znajdejo taki, ki o rimah, po mojih dolgoletnih izkušnjah, žal ne strokovno ne v praksi ne vejo kaj dosti in imajo do nje velikokrat že a priori odklonilen ali celo omalovažujoč odnos, pogojen z dolgo tradicijo. :-) Da ne bom predolg: da so vse rime na i in enozložne rime slabše in poceni, strokovno sploh ne drži, to so večinoma trditve tistih, ki jih ne znajo pisati. Odvisno je seveda, kdo in kako jih piše, treba je upoštevati tudi kontekst in še več drugih dejavnikov, ki se razlikujejo od pesmi do pesmi. Prav tako je branje rimanih pesmi, tako govori dolgoletna zgodovina poezije, spet precej zahtevnejše početje, kot bi si kdo mislil. Če pogledamo dotično pesem, ko že ravno govorimo o njej, gre za štiri štirivrstične kitice, torej za šestnajst verzov - če so od tega v njej štiri enozložne rime, je to v povprečju ena kitica enozložnih, pa 2 rimi na i, torej še pol kitice na i, kar znese približno kitico in pol "slabih" rim in rim "na prvo žogo". :-) Kar pomeni, da ostane deset "dobrih verzov" :-), posledično več kot polovica pesmi; po izključitvi ostane torej še deset rim, ki jh, po tej teoriji, lahko z veseljem beremo, se pravi, da je Lidija kljub vsemu imela še nekaj izbire. :-))) Sam sem sicer vedno nadvse vesel konstruktivne kritike, če je ta seveda strokovno utemeljena, zlasti z dolgimi leti strokovnega preučevanja rime in kontekstov, v katerih se jo uporablja, klišejsko ali neklišejsko. V dotičnem primeru pa sem vesel, da je moja pesem vzbudila zanimanje, takšno ali drugačno. :-) Še vedno bolje, kot če gre neopaženo mimo. ;-) Obema lep pozdrav. Matej :-)

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
06. 10. 2015 ob 13:21

Tako,  Matej, ampak mcv dokazano zna pisati rime in to dobro. Ravno zato me je ta njen vpad še toliko bolj presenetil











Zastavica

Matej Krajnc

Poslano:
06. 10. 2015 ob 15:03
Spremenjeno:
06. 10. 2015 ob 15:11

Nič hudega, vsak ima pravico do mnenja, lahko mu je všeč ali ne, če pa se zadeve vrednotijo, morajo biti za tem tudi sovpadajoči argumenti. :-) Jaz se niti ne bi oglašal, ker se mi zdi, da mi po vseh teh letih prakse ni treba več pojasnjevati, kako in kaj pišem, me pa vedno znova zabava neznosna lahkost bivanja. :-) Mislim, da lahko na tej točki postavimo piko. :-)

Zastavica

modricvet

Poslano:
06. 10. 2015 ob 17:20

Hvala za odgovor, Matej in Lidija.

Samo nisem dobila odgovora na vprašanje.

Matej, govoriš o rimah, ki jih jaz ne najdem. Če gledamo dejstva, so v pesmi 4 enozložne rime in 2 na i, obstajata le 2 rimi, ki nista taki: 'dela' in 'bela'. Ostali verzi se sploh ne rimajo med seboj, zato me čudijo tvoje besede "ostane torej še deset rim, ki jh, po tej teoriji, lahko z veseljem beremo, se pravi, da je Lidija kljub vsemu imela še nekaj izbire". Me imata malo za neumno ali kaj?


LP, mcv



Zastavica

Matej Krajnc

Poslano:
06. 10. 2015 ob 17:57

Če so tiste na i in tiste enozložne zanič, so torej po tvoji zgornji teoriji najboljše rime tiste, ki se ne rimajo. :-) Torej je izbire res precej. :-) Enostaven odgovor. :-) Lepo bodi. :-)

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
06. 10. 2015 ob 21:00

Koliko rim bi pa moralo biti v tej pesmi, mcv? Je to mar kje predpisano?    In vsak izdelan pesnik z lastnim stilom najbrž že sam ve, koliko jih bo padlo v njegovo pesem.

Zastavica

Matej Krajnc

Poslano:
06. 10. 2015 ob 21:13

Mcv verjetno ni opazila, da sem pri svojem prvem oglašanju kljub na začetku čisto resnem odgovoru v drugem delu ves čas risal smajlije. :-) Nakar me je dodatno nasmejal njen nekoliko pridigarski nagovor v komentarju "Hvala za odgovor" in zaključek "me imata malo za neumno ali kaj"? :-) Odgovor na vprašanje si je dala že s svojim prvim komentarjem v tem pogovoru, tako da sam tu res nimam česa dodat. :-) Lep večer želim obema in veliko ustvarjalnega zagona! LPM

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
07. 10. 2015 ob 09:32

Tudi sama zaključujem z oglašanjem na tem mestu, saj je že vse povedano. Lep dan, dež je tudi lahko lep, želim obema in vsem ...

:)

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

Matej Krajnc
Napisal/a: Matej Krajnc

Pesmi

  • 02. 10. 2015 ob 21:29
  • Prebrano 1100 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 164.92
  • Število ocen: 7

Zastavica