Forum

Uršljanka 2014 je Petra Žišt

Petra ŽistNa včerajšnjem večeru, v polni Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, smo bili priča izjemno lepo sestavljenemu, občutenemu in pomensko nabitemu literarno plesno glasbenemu večeru. Prireditev z naslovom Sklekljam svoj jezik so pripravile dijakinje in dijaki Gimnazije Slovenj Gradec v režiji Drage Ropič.

 

Večer so udarno in energično pričeli mladi interpreti, ki so pritekli na oder z zmagovalno pesmijo Mentorjevega feferona 2014, ki je bil letos prirejen tretjič in ga je prejel Marko Skok Mezopotamsky za pesem Nevidni. Barbara Rigler, samostojna strokovna svetovalka za področje literature pri JSKD RS je kratko povzela potek natečaja in prebrala utemeljitev izbora komisije letošnjega feferona.  Pesem so nato odigrali člani vokalno instrumentalne skupine Kavaret, ki so jo tudi izjemno posrečeno  uglasbili.

 

 

Marko Skok Mezopotamsky

NEVIDNI

mi smo nevidni

za vas

nas ni

mi smo neslišni

za vas

nas ni

smo brez teles

smo brez glasu

imamo pa nekaj

česar nimate vi:

razredčene obroke

ki so premastni

podhranjene otroke

ki so predebeli

temačne brloge

saj smo žival

tretjerazredne vloge

saj smo z butal

razbrazdane roke

ki zmorejo pest

polomljene noge

ki gredo na protest

postajamo vidni

za nas

vas ni

postajamo slišni

za nas

vas ni

 

Nina Bizjak, voditeljica prireditve, nas je suvereno in prijetno vodila skozi predstavitve del (ali njihovih odlomkov) letošnjih finalistov Urške 2014:

Anemarije Cemič, Mateja Cigaleta, Maje Miloševič, Patrika Holza in Petre Žišt. Vsak od njih je prejel lovorjev venec in sedel na poseben tron na prizorišču in prisluhnil, kako njegove besede odzvanjajo skozi glasove, gibe in glasbo. Ves čas se je interpretiranje besedil prepletalo z uglasbitvami skupine Kvartet ter dvema plesnima postavitvama - program je sklenila plesna miniatura Ko se usedeš (na pesem Petre Žišt),  ki je očarala vse prisotne z rahločutno, inovativno in sporočilno gibalno govorico.

 Matej Cigale

Ob koncu prireditve je državni selektor Zoran Pevec kratko povzel letošnji natečaj ter izbor, vsakemu besedilu je namenil nekaj besed ter objavil ime izbranke Petre Žišt, ki je postala Uršljanka 2014 in se bomo na naslednji Urški srečali z njeno poetično prvenko. Čestital ji je tudi mag. Igor Teršar, dikektor JSKD ter ji poleg slike izročil tudi povabilo na mednarodno srečanje mladih literatov v Pragi.

V popoldanskem času je bila v Mestni kavarni predstavitev čudovite pesniške zbirke Krožnice večglasnih tišin Tinke Volarič, lanskoletne Uršljanke, ki je v pogovoru z Gabrijelo Babnik, lanskoletno selektorico in sourednico knjige, odkrivala svoj poetični svet.

V dopoldanskem času je peterica finalistov  skupaj z dijaki gimnazije in zdravstvene šole na petih različnih mestih razkrivala svet svojega pisanja in ustvarjalca čisto od blizu, na to so se dijaki tudi domiselno in izvirno pripravili. Finalisti so o dogodkih poročali z navdušenjem. 

Urška je poseben festival, nekakšna iniciacija v svet literature, poseben korak in potrditev za pričeto smer pisanja.

V meni še zdaj odmevajo jezna, angažirana, ironična, humorna, nežna, pretanjena in globoka besedila letošnjih finalistov Urške 2014 in z veseljem se jih še nočem otresti. 

Za vse, ki pišete in ste stari med 15 in 30 let pa sporočam: pišite, razmišljajte, prebirajte in ne obotavljajte se, saj pozimi prihaja že nov razpis za Urško 2015.

Na Pesem.si bomo v kratkem v virtualni večer povabili tako letošnjega državnega selektorja Zorana Pevca kot finaliste letošnje Urške, da nam bodo iz pr(a)vih rok izdali kaj več.

 

 

Za bolj radovedne - oglejte si še napovednik, v katerem najdete tudi programski list prireditve.

Galerija na Flickrju (Foto: Gregor Grešak)

 

Marko Skok - Mezopotamsky

Poslano:
19. 10. 2014 ob 15:05

Prireditev je odlično uspela, vsekakor je bila boljša kot lani. Mladi interpreti so bili enkratni in začetek z mojo pesmijo res udaren, res prijetno presenečenje, saj sem pričakoval le uglasbitev. Skupina Kavaret je Nevidnim dodala pravšnji ritem.

Finalisti Urške so bili dokaj izenačeni in težko bi sam uganil kateri izmed treh gracij bo šel tokratni naslov (takšen je bil ožji izbor po slišanem v tem večeru), prav vsaka bi si zaslužila to čast.

Čestitke vsem ustvarjalcem prireditve in seveda letošnji Uršljanki Petri Žišt!!!

Zbirko Krožnice večglasnih tišin lanske zmagovalke Tinke Volarič pa vsem toplo priporočam!


Lp, Marko : )


Zastavica

Marko Skok - Mezopotamsky

Poslano:
25. 10. 2014 ob 08:57
Spremenjeno:
04. 12. 2014 ob 12:53


Zastavica

Komentiranje je zaprto!