Forum

NATEČAJ ZA MENTORJEV FEFERON ZA NAJBOLJŠO PROTESTNO PESEM ALI DRUŽBENO SATIRO 2014

Stara resnica pravi, da je treba družbi vedno nastavljati zrcalo in časi so dandanes kot ukrojeni za zrcala in ogledala! Zgodovina pove, da je najučinkovitejše družbeno zrcalo vedno bila satira, ki hodi z roko v roki s protestno pesmijo. A ne pozabite – nobeno pravo zrcalo ni tako vroče, kot se skuha; protestna pesem in družbenokritična satira nasploh nista golo rohnenje in prazno besedičenje s stokrat prežvečenimi puhlicami in rimami, ampak  tudi in predvsem sposobnost satiriziranja dandanašnjika, umetnost različnih vidikov in perspektiv sodobnosti ter veščina uporabe medbesedilnih in drugih kakovostnih sorodnih postopkov, ki iz kritične misli naredijo poezijo! Slovencem izročilo satire in družbene kritike nasploh ni tuje; v poeziji smo imeli denimo Levstika, Stritarja, Milčinskega očeta in sina, Roba, Menarta, Fea, še vedno imamo Borisa A. Novaka, Rozo, Jano Kolarič, Toma Novosela in še koga;  prav tako je naše satirično-protestno izročilo močno prisotno v glasbenih vodah z imeni, kot so denimo Jani Kovačič, Marko Brecelj, Buldožer in Lačni Franzi. Imamo Tomija Lorberja, Martin Ramoveš Band, Danija Bedrača, Tadeja Vesenjaka, Actoona, Xenio Jus, Pridigarje, Same babe in druge. Omenjenih je zgolj nekaj; v naši literarnoglasbeni zgodovini jih je še več in upamo, da se naboru pridruži še kdo.


Iščemo vas, torej, umetniki kakovostnega protesta ali družbene satire!
Takole se glasijo določbe sodelovanja:
- natečaj je anonimen,
- natečaj je namenjen delovnemu ljudstvu, med 20 in 50. letom starosti (omejitev let ni zavezujoča);
-  pesmi  prijavite z namenom brezplačne objave v Mentorju v primeru izbora,
- vsak avtor sme poslati največ dve pesmi,
- v elektronski obliki naj pisarska duša pošlje svoje poetične  ideje do 14. 7. 2014 na e-naslov:  [email protected]

 

Pristavljamo še:
- ker je razpis anonimen, naj bo vsaka pesem opremljena s šifro avtorja, v posebni priponki pa naj čakajo pravi podatki  (ime in priimek, kraj bivališča, e-naslov,  telefon, letnica rojstva, izobrazba/poklic), ki bodo znani šele po odločitvi žirije, najkasneje mesec dni po izteku roka za prijavo!
- žirija, v kateri tičijo umna protestniška telesa z imeni Ksenija Jus, Jure Longyka, Damjan Zorc in Gregor Podlogar, bo pregriznila vse prispele feferone in ugotovila, kateri najbolj useka.

Nagrada za najboljši feferon bo uglasbitev, predstavitev uglasbenega feferona pa na finalu Festivala mlade literature Urška v Slovenj Gradcu 17. oktobra 2014. Odločitev žirije ima biti nepreklicna brez možnosti pritožbe ali groženj žiriji. Prve tri avtorje najboljših feferonov   bomo povabili  na  brezplačno literarno šolo pisanja angažirane literature z naslovom Upor v Tolmin med 22. in 24. avgustom 2014 s številnimi priznanimi mentorji.

 

 

Pripravil: Matej Krajnc                                  

Dodatne informacije:  Barbara Rigler, sam. svetovalka JSKD za literaturo

in odgovorna urednica revije Mentor

 

Komentiranje je zaprto!