Ana Porenta (urednica)
vabi na

Ivo Stropnik

ki bo 26. 11. 2013 ob 18:00
v kraju Knjižnica Lenart

Obeta se šarmanten večer…

V torek, 26. novembra  2013, vas ob 18. uri, vabimo  v prostore Knjižnice Lenart,

tokrat v prijetno družbo priznanega književnika  s šarmantnim glasom

IVA STROPNIKA iz Velenja.

Ivo Stropnik, slovenski književnik; vodja Ustanove Velenjska knjižna fundacija in mednarodnega književnega festivala Lirikonfest Velenje; odgovorni urednik Rp. Lirikon21 (mednarodne revije za poezijo 21. st.).

________________________________________

                Ivo Stropnik (mlad. ps. Spiritus, roj. 3. avg. 1966 v Celju, otroštvo in mladost v Ravnah pri Šoštanju; študij slovenistike na FF v Ljubljani; pesnik in mladinski pisatelj, urednik, lektor in podjetnik v kulturi (kreativna, pisateljska, lektorska in založniška asociacija Velenika).

Od 1993 živi in ustvarja v Velenju, kjer je zaposlen v mestni knjižnici kot urednik publikacij; njegovo delo obsega tudi publicistično, domoznansko, literarno-organizacijsko in literarnomentorsko udejstvovanje.

Član Društva slovenskih pisateljev in medn. Slovenskega centra PEN.

Dela: avtorsko med 1983–2012 objavil osemnajst samostojnih knjig leposlovja za odrasle in mladino, od tega dvanajst zbirk poezije za odrasle:

Zlati metulji (dijaška pesmarica, 1983),

Redčena konjenica (pesniški listi v grafični mapi P. Matka, Fragmenti, 1991),

Podtalnica (didaskalije, didaskalično, 1991),

Skrivalnica v očesu (1993),

Lastna imena mojega doma (1997),

peteroknjižje Slovarjenje melanholije in radoživosti I–V: Rosa ni pozabila name (1997), Daljave (1998),

Triangel (poetični triptih, 2001),

Nate mislim, votlina v glavi (2006),

Knjiga šumov (2009);

antologija Nazaj k živali (sto izbranih pesmi, 2008);

XXXL – Velike ljubezni (2012).

– Piše senzibilno-modernistične pesmi, izvirno oblikovane s t. i. lirsko-slovarskimi gnezdi, ki jih prepletajo lingvizem, filozofija, pripovednost z dvojinsko subjektiviteto, scenaristično-didaskalično in enciklopedično-slovarsko upesnjevanje jezika, starožitnosti, heraklitske zavesti, melanholije, sangviničnosti in hedonizma ter pogosti strukturni simboli in motivi absurda, beline, ezopstva, estetike lepega-grdega, čutnega idr. S poezijo za odrasle je predstavljen v revijalnih, festivalnih in antologijskih prevodih v hrvaščino, srbščino, angleščino, češčino, poljščino, bolgarščino, francoščino, nemščino, nizozemščino, litovščino, ruščino idr.

Objavljene knjige za otroke in mladino: Ko je vsaka pot za pol ure daljša (domoznanska slikanica, 1996; tudi scenarij za istoimenski videofilm, 1996), Plenične za gospodiče in gospodične (ilustr. pesmi za otroke, 1999), Velenjice/Dogodivščine vilenjaka Šalčka (deset pravljic z motivi in liki iz šaleške slovstvene folklore, 2001), Lovec in sedem vozličkov (sto ilustr. ugank, 2003), Z Botro pujso na potepu (slikanica, 2004); antologija Nikoli odrasle (izbrane in nove pesmi ter uganke za otroke, 2010).

– L. 2002 v Velenju ustanovil lutkovno-gledališko skupino Pet prstov preštej (kasneje preimenovana v Dudovo drevo), ki je med 2002–13 uprizorila več njegovih besedil/iger za otroke (knjižno obj. v Velenjicah/Dogodivščinah vilenjaka šalčka, 2001): Dudovo drevo, Ognjeni grad, Hudolukenjček, Slonček mastodonček Dondi, Izgubljene coklice, Marička z zelenega vrtička, Razkačen Poskok, Jezernik Velenjč idr.

Piše tudi songe (ps. Toni Pivosrk): Hipokrensko vino (poetično-satirični kabaret, 2005); nekaj njegovih besedil je uglasbenih v produkciji Rokerji pojejo pesnike (2009, 2010) idr.

Nagrade: za svoje delo je prejel Napotnikovo priznanje (1990), Trubarjevo listino (1994) in mednarodno priznanje novosarajevsko pero (za povezovanje bosanske in slovenske književnosti ter popularizacijo sodobne besedne umetnosti, 2009 v Sarajevu).

Organizatorji dogodska:  JSKD in Knjižnica Lenart,  ZKD Slovenskih goric v sodelovanju z  Občino Sveta Ana v Slovenskih goricah.

Literarne dneve prireja in vodi Breda Slavinec.

 

 

Komentiranje je zaprto!