Forum

Ephraim Kishon - Herkules in sedem mačkic

Izbrane zgodbe in črtice so vzete iz več zbirk in so prerez avtorjeve ustvarjalnosti na področju kratkih satiričnih zgodb, ki z veliko duhovitostjo kritično opisujejo dogodke, ki so blizu vsakemu bralcu. Kishon v svojem prepoznavnem slogu obravnava vsakdanje zaplete in raziskuje stereotipne podobe, pri čemer začenja kar pred lastnim pragom.

V delu Herkules in sedem mačkic nas avtor med drugim popelje na popotovanje po Evropi in ZDA ter v kratkih literarnih miniaturah opisuje posebnosti različnih držav in njihovih prebivalcev. Bralci tako lahko prek iskrivih opisov različnih zgod in nezgod izvedo, kako je treba naslavljati ljudi v Avstriji, s kakšnimi jezikovnimi sposobnostmi se lahko pohvalijo hotelski receptorji v Španiji ali pa kako vam lahko kopališki mojster v Švici zagreni življenje.

Zgodbe so pisane v prvi osebi, spoznamo pa tudi avtorjevo soprogo vseh soprog in njuno družino. Tako lahko sočustvujemo s težavami zakoncev, ki želita otrokoma pred odhodom na potovanje z občutkom razložiti, zakaj ju bosta za nekaj časa zapustila, izvemo, da ima progast žvečilni gumi čudodejni vpliv, in razumemo, zakaj je teta Ilka v kategoriji tet za obiske, medtem ko je stric Kalman telefonski stric. 

 

Komentiranje je zaprto!