Forum

KNS SARAJEVO / POT

Ljubljana - Bregana - Banja Luka - Vrbas - Jajce - Travnik - Plava voda - Sarajevo

Potovanje brez primere, brez stresa, brezčasno, zato kratko. Tako poznano in neustavljivo prodiranje pod plasti. Ko prideš v Bosno, na vratih Mercator, Petrol, Triglav. Počutiš se kot v Sloveniji. Pokrajina se zdi tako domača, gričevnata, prijetna. Izjemni pogledi, soteske, reke, griči, divji psi in malokateri tudi privezan na vrvici, predvsem v mestih. Mošeje in cerkve, grobovi, tako različni. Hoja po prijetnem hladu Vrbasa. Jajce in spomini na naš bivši skupni denar.

Med vožnjo Gregor in Sigi premišljujeta nadaljnje poteze v programiranju pesem.si in vzklikata: "Lej, to!" Breza in jaz razpredava o prej in zdaj. Ko je zdaj videti spodbuden, življenje se steka v trgovinice, bifeje, na ceste. Nove hiše, le vmes nekaj okostij brez streh, z značilnimi okroglimi luknjami po fasadah, štrclji sten, ostalimi za eksplozijami. Večinoma naprodaj. Selitve in beg in strah, ki naseljuje navidezni mir. O vsem tem.

Najdaljši postanek v Travniku, pod noč. Rojstni kraj Iva Andriča. Plava voda, ki, nam pove Breza, je povsem nebesne barve, gori nad jezom za opuščeno elektrarno, pred našimi očmi pa poskakuje in šprica belkasta rečica. Na njej z mahom zaraščeno mlinsko kolo. Ribniki in naši prvi čevapčiči, s kajmakom, ob šumu skakajoče vode. In, v spomin na Travniško kroniko, ob prebiranju zgodovinskega zaznamka na zadnji strani jedilnega lista, se posvetimo Lutvini kahvi.

Počutimo se, kot bi stali in bi se vsi kilometri premaknili mimo nas kar sami od sebe.

In že smo v Sarajevu, v Radon plaza hotelu. 

O dnevu ena pa v naslednji reportaži.

 

Ekipa Pesem. si press

Tekst: Ana   Foto: Sigi

 

Lea199

Poslano:
04. 08. 2011 ob 15:19

Hvala obema Ana in Sigi:)

Sama sem potovala skozi te kraje lani oktobra. Dolina Vrbasa je bila v jesenski preobleki tako čudovita, da dvomim, če bom še kdaj videla kaj lepšega. Močan vtis sta name naredila tudi Jajce in Sarajevo. V Jajcu smo imeli daljši postanek, v Travniku se nismo ustavili. Prespali smo v Sarajevu v hotelu Sarai.:)

Komaj čakam na naslednjo reportažo.

Lp, Lea

Zastavica

Komentiranje je zaprto!