Forum

NATEČAJ ODDELKA ZA SLOVENISTIKO FAKULTETE ZA HUMANISTIČNE ŠTUDIJE KOPER ZA NAJBOLJŠO HRBTNO PESEM

NATEČAJ ODDELKA ZA SLOVENISTIKO FAKULTETE ZA HUMANISTIČNE ŠTUDIJE KOPER ZA NAJBOLJŠO HRBTNO PESEM

Oddelek za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Koper Univerze na Primorskem (UP FHŠ) razpisuje literarni natečaj za najboljšo izvirno hrbtno pesem.

Ideja o igri hrbtnega pesnjenja se je rodila v Italiji leta 2007. Njena začetnika sta oblikovalec in fotograf Silvano Belloni ter novinarka Antonella Ottolina. Nova oblika pesnjenja se je v Italiji naglo razširila zlasti na blogih, forumih in drugih spletnih straneh.

Če se želite tudi sami preizkusiti v novi obliki pesnjenja,

1. stopite h knjižni polici. Ko stojite pred kopico barv in črk, se s pogledom sprehodite po knjižnih hrbtih in naslovih.

2. Izberite knjige oziroma naslove na hrbtih, ki vas pritegnejo.

3. Izbranim naslovom primešajte nekaj navdiha in domišljije. Knjige nanizajte drugo vrh druge tako, da se naslovi na knjižnih hrbtih povežejo v verze in izoblikujejo pesem.

4. Posnemite fotografijo knjižnih hrbtov. Dobili boste hrbtno pesem!

Fotografijo hrbtne pesmi s svojim imenom in priimkom ter seznamom knjig (imenom avtorja, naslovom, letnico in založbo), ki ste jih uporabili pri njeni sestavi, pošljite na elektronski naslov [email protected]<mailto:[email protected]>. Vaša hrbtna pesem bo anonimno objavljena na Facebookovi strani »Hrbtna poezija«, kjer bodo zanjo lahko glasovali tudi vaši prijatelji, znanci in neznanci.

Najboljšo hrbtno pesem bo izbrala strokovna žirija v sestavi: odg. urednik zbirke Prišleki pri LUD Literatura, Andrej Hočevar, predavatelj na Oddelku za slovenistiko UP FHŠ, doc. dr. Marcello Potocco, in mlada raziskovalka na Znanstveno-raziskovalnem središču UP FHŠ, Maja Smotlak. Podeljena bo tudi nagrada za najboljšo hrbtno pesem po izboru občinstva. Pri izboru slednje se bodo šteli glasovi, ki bodo do izteka natečaja pesmi oddani na Facebookovi strani »Hrbtna poezija« v obliki klika na »Všeč mi je« oziroma »I like«.

Natečaj je odprt do 30. septembra 2011. Do izteka tega dne je možno tudi javno glasovanje za najboljšo hrbtno pesem po izboru publike na Facebookovi spletni strani »Hrbtna poezija«.

Najboljši hrbtni pesmi bosta nagrajeni s knjižno nagrado, avtorja oziroma avtorici pa povabljeni k predstavitvi v okviru spremljevalnih dejavnosti na simpoziju Slovenska medkulturna neovantgarda - poezija in svet Tomaža Šalamuna, ki bo potekal od 19. do 21. oktobra na Fakulteti za humanistične študije Koper.

Hrbtna pesem naj bo napisana v slovenščini. Rok za oddajo pesmi je 30. september 2011. Avtor s poslanim delom dovoljuje objavo pesmi na Facebookovi strani »Hrbtna poezija« in v publikacijah UP FHŠ.

Dodatne informacije dobite na naslovu [email protected]<mailto:[email protected]> in na Facebookovi strani »Hrbtna poezija«.

 

Komentiranje je zaprto!