Forum

Preprosto luna, kočijaž

Preprosta (izpoved pod nejeverno luno) avtor kočijaž

Dober prikaz, kako se lahko izpovemo luni, v luno, lahko se tudi pridušamo, lajamo, zakaj pa ne nenazadnje:)), luna nas gleda in na njenem obrazu ne vidimo reakcije (ali pač:)) ali smo se potrudili v izpovedi ali pa ji preprosto rekli, naj nam že prisluhne ali pa vsaj kakšno muksne:))). Kakorkoli luna je bila, je in bo vedno vabljivo privlačna.

en e ti je pobegnil ubesdeno

lp, ajda
 

Lea199

Poslano:
30. 04. 2011 ob 13:00

Z veseljem prebrano, super ti je uspelo:)

Kaj pa vem, če se zasanjam, mi lunin obraz marsikaj pove;) (pove kaj mislim jaz;)))

Lp, Lea

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
30. 04. 2011 ob 14:30

Lidija, v tej pesmi si čudovito karikirala neznosno, neracionalno in dokaj nerazumljivo kopičenje desnih prilastkov, zlasti rodilniških besednih zvez, katerih neusmiljen učinek je (v najboljšem primeru) prenapihnjenost, preobloženost pesmi, v najslabšem primeru pa še huda hermetičnost ali celo nesmisel. (Ki je včasih pripoznan tudi kot kakovost, npr. Joycevo Finneganovo bdenje ali Rej pod lipo (avtor mi je ušel iz spomina).) Poseben učinek pesmi da že parodistični naslov, potem pa še intermezzo v pogovornem jeziku in dejansko preprost zaključek. Tako se je Lidija dejansko v isti pesmi postavila na tri skrajne bregove: prenasičenost, "pogovorna" poezija (grafitna) in "šank poezija" (zadnja kitica, kjer z elementarno rimo in besedjem vse, povedano v prvem delu, zreducira na golo okostje, ki je samo po sebi spet prešibko). Vsi trije deli skupaj pa tvorijo smiselno in učinkovito celoto.

Kerstin

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
30. 04. 2011 ob 16:49

ajda, popravila škrata!
lea, po moje se luna zgraža, misli si pa svoje, torej - nič ;)

Kerstin, ja, točno to - upala sem, da mi bo uspela karikatura prenapihnjenega nakladanja ( z vsemi odvečnimi pridevniki in desnimi prilastki, ki jih včasih tako težko prebavljamo ... pa kar še skačejo v pesmi, da bi se jim dvignil "inelerktualni nivo" alo pa da bi zvenele bolj "nadzemeljske". Ampak brcajo v prazne prostore ali pa tja nekam zraven ;)

Drugi del se je potem utrgal sam od sebe.
Tretji pa sploh!
:)
LP, lidija

Zastavica

Komentiranje je zaprto!