Forum

ALEŠ ŠTEGER

Vsebina objave odstranjena na željo avtorja.

 

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
14. 04. 2011 ob 23:26

Dušan, prav imaš. In čestitke Alešu!! No, tu pa začutim narodni ponos (pri športnih dosežkih mi ga, priznam, primanjkuje :).

Tole:

na New York University, kjer je Šteger pred nabito dvorano bral in več kot uro odgovarjal na vprašanja zainteresirane publike, v kateri je bilo tudi več pomembnih ameriških pesnikov.

pa je v naši preljubi Sloveniji žal čista znanstvena fantastika. Seveda, če bi Štegra na odru spremljal Atomik Harmonik ipd., bi bila to povsem druga pesem. :)

Žal, da je tako. Da na večer priznanega pesnika ne pridejo niti manj znani niti enako znani pesniški kolegi. Pred dvema letoma, se mi zdi, je bil v Cankarjevem domu lit. večer znanih slov. imen (11), pa je bilo publike toliko kot nastopajočih. Katastrofa.

Lp,
Kerstin

Zastavica

DUSANN

Poslano:
14. 04. 2011 ob 23:57

Hvala Aleksandra za prispevek. Mene je navdušila za pesnjenje njegova prva zbirka, čeprav sem začel pisati šele sedaj. Čutil sem, da ima fant nekaj v sebi. Oprosti ampak ne morem reči drugače, mi smo zelo zajeban narod. Od južnjakov se ločujemo le po potuhnjenosti in izredni fovšljivosti. Oni so bolj odprti, a prevarantski (nadmudriti). Res so to stereotipi, vendar je dosti resnice v tem. Nočem nikogar žaliti, ampak dokler tega ne bomo doumeli ne bo nikoli drugače. Balkan bo pokopališče narodov, kot je rekel Marx. Ko sem gledal danes Trenja mi je postalo slabo od političnih škisov, "osvoboditelj" pa je pobegnil v Nigerijo. Vendar oni so zrcalo nas. Zato sem vesel, če kdaj kdo uspe v kulturi, odpre kmečki turizem ali ko vidim neko osebo, ki mi je lahko za vzor. To me drži po koncu.

Lp. DUSANN

Zastavica

DUSANN

Poslano:
23. 04. 2011 ob 19:54

Hvala za prispevek Legy. Fant je res dober.

Lp. DUSANN

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
23. 04. 2011 ob 21:12

Huda, ta pesem o jajcu in vprašanjih in pravočasnem posegu s kruhovo skorjo. Hvala vsem. Po praznikih tečem v knjižnico.

Lp,
Ana

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
06. 05. 2011 ob 22:36

Bravo, Aleš! Res super. V čast slovenski kulturni zavesti, če je je sploh še kaj!

Z izobraženostjo že bolj slabo kaže. V članku namreč piše, da je za prozo nagrado dobil švedski AVTOR Tove Janssen. Samo en klik na gugla je dovolj, da je vsakomur takoj jasno, da je Tove - ŽENSKA.

Kerstin

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
07. 05. 2011 ob 07:49
Spremenjeno:
13. 10. 2012 ob 01:09

Po mojem mnenju je Šteger dober pesnik.
A še zdaleč ne toliko boljši, kot to uspe z marketingom in založniško uredniškimi vezami ustvariti razlike med sabo in sebi enakimi.

To dejstvo (meni) še enkrat dokazuje, da je ocenjevanje in uvrščanje poezije/umetnin na pop-lestvicah vedno bolj stvar subjektivnih aktivnosti, kot objektivnih kazalcev.
Izkušnja Štegra je zelo poučna.

Vem. Tale zapis je videti zelo faoušljiv in po svoje je. Fauš pa mu nisem toliko za njegovo dobro poezijo, kot ene druge lastnosti, ki jih ima v sebi, da se je lahko zavihtel tja, kamor se je.
Brez maksime, da je to on sam hotel, mu to ne bi uspelo.

V četrtek sem v šoštanjski galeriji imel čast voditi razgovor z dramatikom Janezom Žmavcem. Mož iz "Guštajna" je star 89 let, umetnik, upokojeni dramaturg, je ravnokar izdal zbirko svežih štirih enodejank pri založbi Cerdonis v sto izvodih, brez honorarja.
Drame daleč presegajo povoprečje večine kvalitetnih poslnih del na vsakoletni natečaj za Nagrado Slavka Gruma.

Vredno se je zato vprašati, zakaj slovenska javnost pozna skoraj vsak svetovljanski korak Alešev Štegrov, nič pa ne ve o Janezih Žmavcih.

Po moje bi ob ustrezni promociji, kot si jo zagotavlja Aleš, z lahkoto napolnil newjorško dvorano tudi Janez Žmavc ali prenekateri poet in poetesa s tega portala.

Zastavica

DUSANN

Poslano:
07. 05. 2011 ob 08:09

Kot sem rekel, jaz zelo cenim nekatere njegove pesmi, saj sem mogoče začel pisati poezijo ali če hočete nekakšno prozo.. Perorez se strinjam s teboj, da obstaja tudi druga plat medalje. Nič nisi fouš. Mlada generacija se je posedla v uredniške stovčke in diktira mnogokrat tudi sebe na račun drugih. To se ve. Tako pri nas deluje sistem in tisti, ki so manj iznajdljivi potegnejo takratko, kot dramatik, ki ga navajaš. Slikar Slana je zadnjič rekel, da deluje ljubljanska kulturna mafija in upal bi se strinjati z njim. Vojnovič piše obupne kolumne za Dnevnik, kot primer, pa je izdal le en roman, če se temu lahko sploh to reče in za to dobil nagrado Prešernovega sklada. Jebiga živimo v čudni deželi, kaj naj rečem.

Lp, Dušan

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
07. 05. 2011 ob 08:50

Delim mnenje Dussan in ljubljanska kulturna mafija deluje...
Na žalost pa delujejo te in podobne kulturne mafije tudi drugod in skoraj na skupni imenovalec je možno dati sledeče lastnosti:
- ustvarjalna lenoba in ustvarjalno bleferstvo;
- deklarirano politično levičarstvo zakvačkono v kavarniških debatah;
- biciklistično podpiranje kapitalsko/političnih (lokalnih) navez;
- vzdrževanje kulturno-političnih mrež in "pravično/birokratsko" razdeljevanje proračunskih drobtinic za kulturo...
- ... / še bi se kaj našlo /

Najhujše je za ljudi, (kot je na primer Ana Porenta s svojim zasebnim zavodom), postalo tekanje za razpisnimi finančnimi podporami, ki navzven delujejo grozno pravičniško razdeljeno, v resnici pa jih je (pre)malo in neverjetno je, da se skoraj nihče več ne ukvarja z vsebino (so)financiranih projektov.

Situacija na dolgi rok seveda ni ne tragična ne kritična.
Kajti vsak sistem crkne brez entuziazma, (tudi naš bo...)
Ravno entuziazma pa je v takšnih združbah in sredinah, kot je tudi ta peortal, neskončno veliko.
In tukaj prava umetnost živi.

Zastavica

DUSANN

Poslano:
07. 05. 2011 ob 14:15

Se strinjam s teboj Perorez. Takšne so tudi moje izkušnje. Ni pa za obupati iz razloga, ki si ga navedel na koncu. Res je potrebno kar dosti idealizma. Vem pa, da moraš vedno verjeti vase, nikoli pa ne sistemu takšnem ali drugačnem. Je pa včasih zelo težko. Kaj pa je v življenju sploh lahko. Če hočeš biti kolikor toliko kredibilen, ne smeš pričakovati, da te bodo ujčkali. Povsod je riziko. Morda je ravno v tem privlačnost. Jaz si pomagam z lažjim fizičnim delom ...
Lep pozdrav, DUSANN

Zastavica

Komentiranje je zaprto!