Forum

PESEM SI in LOCUTIO - v gosteh pri reviji MENTOR - V ŽIVO!

PRIDITE, DA BOMO SKUPAJ IN DA ZASTOPAMO NAŠE BARVE. Srečanje bo v sredo, 20. maja ob 18. uri v Ljubljani. Tu je uradno vabilo:

Povabilo na 2. okroglo mizo
LITERARNE REVIJE V GOSTEH V ŽIVO
Ob trideseti obletnici revije Mentor

Revija Mentor drugo leto zapored prestavlja literarne revije oziroma publikacije, ki poleg drugih kulturnih vsebin objavljajo predvsem izvirno leposlovje. Rubrika Revija v gosteh je osredotočena na t. i. »regionalne literarne revije«, ki vsebinsko v mnogo primerih ne zaostajajo za t. i. »osrednjimi literarnimi revijami«, hkrati pa opravljajo pomembno poslanstvo prvih objav mlajšim, obetavnim literarnim ustvarjalcem.
Skupni lastnosti dobri desetini teh revij sta raznolika vsebina in poseben uredniški pristop; vse to pa je seveda precej odvisno od osebe, ki revijo ureja ali vodi. Za vsako od obiskanih revij smo našli človeka, ki ima pozitiven odnos do literarne umetnosti, smisel za organizacijo in zvrhano mero entuziazma.
V pogovorih z urednicami ter uredniki teh revij smo hitro ugotovili, da lahko prav oni iz svojih bogatih izkušenj ponudijo veliko več informacij in znanja, kot ga uspemo zapisati in objaviti v Mentorju. Zato smo se v jubilejnem letu Mentorja odločili popestriti življenje revije s srečanji, ki smo jih poimenovali »Revija v gosteh v živo«, in tako podrobneje predstaviti to sicer mnogim znano, a v bistvu po krivici prezrto literarno življenje pri nas.
V paru in v obliki okroglih miz bomo enkrat mesečno predstavili dve reviji, ki sta že našli mesto na straneh Mentorja. »V živo« se bomo lahko pogovarjali z njihovimi ustvarjalci in pisci. K okrogli mizi bosta goste vabila Peter Rezman, ki pripravlja rubriko za Mentor, in odgovorna urednica Mentorja Dragica Breskvar.

Tokrat bomo gostili spletni reviji: Locutio, prvo spletno revijo pri nas, ki jo bo zastopal njen urednik Marjan Pungartnik, in precej mlajšo Pesem.si z urednicami Ano Porenta, Zalko Grabnar Kogoj, Aleksandro Kocmut ter skrbnikom portala in programerjem Gregorjem Grešakom.

KRATKA PREDSTAVITEV OBEH REVIJ:

Locutio je prva slovenska internetna revija in ena od prvih na svetu. Ima tri večje sestavine: prva je revija, ki je namenjena predvsem literarnim besedilom. Tukaj smo z 49. številko že presegli 1100 prispevkov, sodeluje pa kakšnih 500 avtorjev. Druga je indeks avtorjev, ki zdaj obsega že preko 700 imen in postaja neke vrste leksikon avtorjev. Tretja sestavina je Kronika, ki zapisuje tisto, česar v medijih v glavnem ni, z nekaj fotografskega gradiva in s suhoparnim informiranjem. V načrtu imam še glosarij, ki je nepogrešljiva sestavina takšnih strani.
(Marjan Pungartnik, urednik)

Pesem.si je spletni projekt Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti, ki deluje štiriindvajset ur dnevno od 21. marca 2007. Na portalu lahko objavljajo registrirani člani ne glede na starost, prebivališče ali stopnjo uveljavljenosti. Portal je dnevno uredniško pregledan. Na njem deluje tudi forum za pomenke med člani, za pesniške delavnice in obveščanje o dogodkih, izidih, izobraževanjih ... Izbori pesmi potekajo na več ravneh: uredniški izbor so Podčrtanke, ki se dnevno menjajo na vstopni strani; ob koncu letnega časa ena pesem po izboru bralcev (ki je dosegla največ točk iz ocen) ter dve (ena od njih je haiku) po izboru uredništva postanejo Izbranke letnih časov. Najboljše stvaritve s portala izidejo enkrat letno v pesniškem zborniku. Letošnji, tretji, nosi naslov Pesem si 09. V njem je objavljenih 161 pesmi 54 avtorjev.
(Ana Porenta, urednica)

Vabljeni v sredo, 20. maja 2009, ob 18. uri v prostore Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (podstreha) na Cankarjevo 5 v Ljubljani.

DOBRODOŠLI!


Dragica Breskvar in Peter Rezman revija Mentor
 

Ana Porenta

urednica

Poslano:
13. 05. 2009 ob 21:37

Pozdravljeni, prav radovedna sem: se nam bo v sredo kdo pridružil? Na dan z besedo ;-)

Lep večer,
Ana

Zastavica

Jure Drljepan (JUR)

Poslano:
13. 05. 2009 ob 23:02

Ana,
Nerad obljubljam dokler nisem popolnoma siguren.
Rad bi bil tam in tudi bom, če bom le utegnil
zaradi drugih obveznosti.
Tudi z Marjanom se poznava in sva že pri večjih
zadevah tudi sodelovala. Občasno se pojavljam tudi
v WEb reviji Locutio.

Razlogov za snidenje je več kot dovolj.

Lep pozdrav

JUR

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
18. 05. 2009 ob 09:57

Ana, pridem.

LP :)
Lidija

Zastavica

Neda

Poslano:
18. 05. 2009 ob 11:14

O Ana, zanimiv dogodek!
Pravi čas se vračam v Ljubljano, tako da bom gledala da pridem.

lp,
Neda

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
19. 05. 2009 ob 22:27

Super, jutri se torej vidimo! Se že veselim, pa Gregor in Zalka tudi.
Lep večer vsem,
Ana

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
27. 05. 2009 ob 23:13

Malo pozno, pa vendarle.

20. maja se je predstavitev našega portala za revijo Mentor res zgodila (pokukajte v otvoritveni post te teme na forumu, ki ga je prispevala Ana).

Naše barve smo zastopali: Gregor Grešak, ki je zelo dobro predstavil portal s tehnične strani (seveda ne samo s te), Ana Porenta, ki je povedala vse o uredniški politiki, o rojstvu projekta in o članstvu, o izborih pesmi letnih časov, podčrtankah ... Zalka Grabnar Kogoj pa je odprla problemske teme, kot so ocenjevanje prispelih pesmi, način porazdelitve dela med urednicami itd. Ker sem med le-temi čisto sveža, sem bila na predstavitvi sama bolj v podporo. Aleksandra Kocmut - Kerstin je imela namen priti, pa se ji zadnji hip ni izšlo (ja, pogrešali smo jo! :) Z nami v prostorih RS za kulturne dejavnosti so bili tudi JUR, Neda in Branko Baćović.

Hkrati s predstavitvijo pesem.si se je predstavila tudi dosti starejša spletna revija Locutio, o njej je spregovoril dolgoletni in edini urednik Marjan Pungartnik. Če kdo od naših članov za revijo še ni slišal oziroma bi rad izvedel kaj več o njej, je tule link:
http://www.locutio.si/



Lidija

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
28. 05. 2009 ob 08:27

Jap, bilo je prav dobro in prijateljsko vzdušje. Naj samo pridam k Lidijinemu poročilu, da sta omizje iskrivo, a zelo pripravljeno vodila Dragica Breskvar in Peter Rezman.
Klepetali bi lahko še dosti bolj dolgo in razpredali o poeziji in internetu kot široki platformi, dostopni prav vsem.

Gospod Pungartnik je name naredil globok vtis, saj je urednik starega kova v najbolj žlahtni obliki. Prepričan je, da je potrebno novim avtorjem dati možnost in dosledno prebira vse poslane prispevke, objavi pa tiste, ki so skrbno precejeni. Priporočam torej branje njegovih strani, saj je vsaka objava vredna branja.


Lp,
Zalka

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
30. 05. 2009 ob 20:31

Čeprav so taka srečanja namenjena bolj pogovoru o delovanju, namenu, urednikovanju literarne revije oz. spletnega portala, ne toliko poeziji sami, njenim avtorjem in branju, pa morda zato tudi manj obiskana, so izjemno dragocena.

Mislim, da sta Dragica Breskvar in Peter Rezman naredila čudovit korak: Mentor ob tridesetletnici še vedno goji svoje poslanstvo: razvija in podpira literarno ustvarjalnost na vseh področjih - ne zapira se vase, ampak vabi, omogoča, da se posamezni literarni projekti, najsibo knjižni ali medmrežni, med seboj spoznavajo in sodelujejo. Plete žive mreže. Hvala JSKD RS za povabilo, g. Pungartniku za dialog - pridružujem pa se tudi Lidiji in Zalki k povedanemu.
Hkrati sem bila zelo vesela, da smo se tam srečali z Nedo, Jurom in Brankom.


S še vedno svežimi spomini,
Ana

Zastavica

Komentiranje je zaprto!