Forum

ČLANEK PO ZELENIH POTEH BLOŠKE DOLINE - Dragan Ignjić

Pozdravljen, Dragan, sporočam ti, da med pesmi sodijo edino pesmi in ne članki ali poljudni zapisi o lepotah domovine. Če to izraziš s pesmijo, je rubrika pesmi na mestu, sicer lahko pišeš /vabiš/ sprašuješ / itd. na forumu. Torej sem premaknila tvoj članek sem, kamor tudi sodi:

"Loška dolina je danes že zelo prepoznavna in ima mnogo naravnih in kulturnih biserov. Za seboj ima tudi zajetno družbeno ter župnijsko zgodovino, v kateri lahko odkrijemo bisere starega in že pozabljenega mozaika. Loška dolina je že sama po sebi kulturno obarvana in ima ter je imela mnogo literarnih pa tudi slikarskih ustvarjalcev. Mnogi so za seboj pustili prave bisere, za katere smo lahko hvaležni, da jih imamo tudi mi – njihovi nasledniki. Seveda je potrebno poudariti zgodovino Loške doline, ki ima v sebi mnoge značilnosti. Samo primer, da je nekdanje mesto Lož opisoval celo Janez Vajkard Valvasor v svoji Slavi Vojvodine Kranjske. Lepa in z gozdovi obdana dolina je danes že bolj turistično obarvana. V sebi pa skriva petnajst zanimivih naselij in nekaj zaselkov, o katerih domačini radi povejo legende in zgodbe.


Če se ozremo še na cerkveno zgodovino, bomo opazili, da je župnija Stari trg ena najštevilčnejših župnij, saj ima skrb nad 23 cerkvenimi zgradbami. Ena pomembnejših in seveda tudi najstarejših cerkva v Loški dolini je cerkev sv. Jedert (prej sv. Janeza Krstnika) v Nadlesku. Naj poudarim, da je na nadleškem polju bilo nekdaj letališče in nanj nas še danes spominja spominska plošča; da pa je vas Nadlesk tudi na športnem področju aktivna, nam ni potrebno preveč govoriti. Športno društvo Nadlesk ima vsako leto različne prireditve – od športnih pa do družbenih aktivnosti. Še malo se vrnimo nazaj na cerkveno zgodovino. Ena bolj znanih cerkva v Loški dolini in drugod po Sloveniji je cerkev sv. Križa na Križni gori. Nekdaj je tam stala tudi romarska hiša, ki danes vse bolj propada. Cerkev se ponaša s slikami slikarja Fortunata Berganta, sedaj sicer v varnih prostorih, nekdaj pa na oltarjih že omenjene cerkve. Oltar krasijo kopije akademske slikarke Stanislave S. Pudobske. Nekdaj so na gori prebivali tudi duhovniki, imenovani »kurati«. Eden bolj pomembnejših duhovnikov je bil Jožef Bevk, ki je večkrat pisal o dogodkih na gori.


Vredno je omeniti tudi Grad Snežnik, ki je danes v prenovi. Lepa graščina še iz srednjega veka kaže življenje tedanjih plemičev. Grad je zelo lep in je še edini, ki je ohranil originalno podobo iz časa I. in II. svetovne vojne. Tudi Križna jama je po svetu znana. V tej že omenjeni jami so našli kosti jamskega medveda, čudovita pa so tudi naravna jezerca, kar 21 jih je, seveda tudi živih bitij v tej jami ne manjka. Povprečna temperatura v jami je 8° Celzija.


Toliko o Loški dolini. Zagotovo je še zanimivih stvari, ki jih tukaj ne manjka, a naj bo to zaenkrat vse. Sedaj, ko je zunaj prijetno in toplo, vam svetujem, da se sprehodite po naravi ter še sami odkrijete naravne in kulturne značilnosti naše prelepe zelene doline. Prav gotovo vam ne bo žal niti minute časa, ki ga boste preživeli med zelenimi gozdovi in lepim košatim vrhom Snežnik.


Prosim, da to v prihodnje upoštevaš in sam objavljaš zapise po zgornjih predlogih.

Lep pozdrav,
Ana
 

Komentiranje je zaprto!