Ana Porenta (urednica)
vabi na

FINALE 24. Pesniškega turnirja

ki bo 24. 05. 2024 ob 18:00
v kraju Vetrinjski dvor, Maribor

FINALE  2024
 
Vabljeni na sklepno dejanje 24. Pesniškega turnirja, ki bo v
petek, 24. maja 2024, ob 18. uri v Vetrinjskem dvoru v Mariboru.
 
Strokovna žirija, v sestavi Irena Novak Popov, Jure Jakob in Franci Novak, bo izbrala
 viteza/vitezinjo poezije 2024, občinstvo pa z glasovanjem svojega zmagovalca.
 
12 finalistov:
 
Marjana Cmager (Jakobski Dol)
Mitja Drab (Ljubljana)
Veronika Gradišek (Kozje)
Rok Horžen (Ribnica)
Amra Huremović (Šoštanj)
An Poet (Žalec)
Veronika Razpotnik (Ljubljana)
Peter Rezman (Plešivec)
Vesna Šare (Zreče)
Tom Veber (Maribor)
Špela Zupan (Mozirje)
Milan Žniderič (Šentjošt nad Horjulom)
 
 
Prireditev bosta povezovala Alenka Jovanovski in Nino Flisar, literarni gost bo lanskoletni vitez poezije Andrej Medved, glasbeni pa skupina Strici iz ozadja.Pesniški turnir
 

pi - irena p.

Poslano:
23. 05. 2024 ob 20:32

Iskrene čestitke vsem, še posebej pa pesemsijevcem! Bravo.

pi

Zastavica

Marko Skok - Mezopotamsky

Poslano:
24. 05. 2024 ob 06:06

Srečno, pesemsi finalisti!

Naj pesmi očarajo prisotne in naj gre vrtnica v prave roke ...


Vse dobro,

Marko

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
25. 05. 2024 ob 15:53
Spremenjeno:
25. 05. 2024 ob 15:56

Tu je še poročilo organizatorjev o včerajšnjem finalnem izboru:

NA PESNIŠKEM TURNIRJU SLAVILA DEDEK IN VNUKINJA
Vitez poezije 2024 je postal Peter Rezman s pesmijo Smrt je naravni pojav, občinstvo je največ glasov namenilo pesmi jezik Dade Amre Huremović.
Klub kulturnih ustvarjalcev KU KU in Kreacija s.p. sta v Vetrinjskem dvoru v Mariboru v okviru 27. slovenskih dnevov knjige izpeljala finale 24. Pesniškega turnirja, natečaja za najboljšo neobjavljeno pesem v slovenskem jeziku v tekočem letu. Letos so ga posvetili nedavno umrli Manci Košir, ki je bila dolgoletna podpornica in sodelavka Turnirja. Izmed 118 prispelih pesmi je strokovna žirija izbrala 24 po njihovem najboljših, katerih avtorji in avtorice so se pomerili na dveh polfinalih v Žalcu in Cerknici za 12 mest v finalu.
Po odločitvi žirije v sestavi Jure Jakob, Franci Novak in dr. Irena Novak Popov, ki je imela vse prej kot enostavno nalogo, je na finalnem turnirju zmagal Peter Rezman s pesmijo Smrt je naravni pojav, ter tako pridobil naziv »Vitez poezije 2024«. Prejel je kovano vrtnico, izdelek umetnostnega kovača Miha Krištofa, finančni del nagrade, 1.000 evrov bruto, ter redek izvod antologije svetovne poezije, Orfejev spev.
Strokovna žirija je v utemeljitvi izbora Viteza 2024 poudarila, da »v pesmi delujeta dve ravni: prva, pripovedna, linearna, ki plastično orisuje delovno okolje rudarja Vajsenbaha, ki ga je v jami zadela kap, in njegovega tovariša Vikija; ter druga, simbolična in ciklična, ki s ponavljajočim se ritmično izstopajočim in zvočno nabitim refrenom, polnim notranjih rim, aliteracij in asonanc, ustvarja podobo organskega nastajanja in strojnega izkopavanja premoga. Ta raven iz opisa stvarnega dogajanja prerašča v nekakšno sliko samodejnega, usodnega procesa, ki se odvija mimo volje človeka.«
Občinstvo je z glasovanjem izbralo najboljšo pesem po njihovem mnenju, največ glasov je dobila pesem Jezik Dade pesnice Amre Huremović. Amra Huremović je vnukinja novega viteza poezije Petra Rezmana. Zdi se skoraj neverjentno, da med 118 pesmimi zmagata ded in vnukinja.
Finale sta povezovala Alenka Jovanovski, vitezinja poezije 2004, in Nino Flisar, dolgoletni koordinator Pesniškega turnirja, občinstvo pa je nagovorila pobudnica projekta Zora A. Jurič.
Prireditev podpirata Javna agencija za knjigo in Mestna občina Maribor, umetnostni kovač Miha Krištof ter dolgoletni mecen, ki želi ostati neimenovan, letošnji partnerji pa so bili Medobčinska splošna knjižnica Žalec, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica, MKC Maribor, Slovenski dnevi knjige v Mariboru, KUD Coda in Designstudio.

***
Čestitamo vsem finalistkam in finalistom in vitezu Petru Rezmanu, ki je bil nekaj časa tudi urednik na Pesem si ter zmagovalki občinstva Amri Huremović.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!