Forum

23. NAGRADNI NATEČAJ PESNIŠKEGA TURNIRJA za naziv VITEZ / VITEZINJA POEZIJE

KUD Pranger razpisuje natečaj za najboljšo izvirno neobjavljeno pesem v slovenskem jeziku na 23. Pesniškemu turnirju. Na njem lahko z eno samo pesmijo, ki ne sme biti daljša od 60 verzov, sodelujejo avtorice in avtorji, stari vsaj 16 let. Vsi tisti, ki bodo poslali več pesmi, predolgo pesem ali že objavljeno pesem, bodo izločeni. Strokovna žirija v sestavi dr. Irena Novak PopovJure Jakob in Veronika Šoster bo izmed sodelujočih pesmi izbrala štiriindvajset najboljših. Izbrani avtorji in avtorice se zavežejo k udeležbi na polfinalnih turnirjih v Knjižnici Rogaška Slatina 25. marca 2023 in v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija 31. marca 2023. Polovica od izbrane štiriindvajseterice se bo pomerila na enem, druga polovica pa na drugem polfinalnem srečanju. Na vsakem bo strokovna žirija izmed dvanajstih pesmi v finale izbrala štiri, dve pa občinstvo z glasovanjem. To pomeni, da bosta tisti dve pesmi, ki bosta prejeli največ glasov občinstva, ob štirih izbranih s strani komisije, napredovali v finale. Dvanajst izbranih pesnikov se bo v soboto, 22. aprila 2023, v Sodnem stolpu na mariborskem Lentu s svojimi pesmimi, ki jih bodo sami interpretirali, pomerilo na velikem finalu. Strokovna žirija bo izbrala VITEZA/VITEZINJO PESNIŠKEGA TURNIRJA 2023, ki bo prejel(a) ročno kovano vrtnicoknjigo Orfejev spev in denarno nagrado v višini 1.000 evrov bruto. Svojega zmagovalca bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo. 24 izbranih pesnic in pesnikov pa se bo z videoposnetki svojih pesmi v lastni interpretaciji potegovalo še za nagrado VIZIR, ki jo je v lanskem letu za najboljšo video predstavitev pesmi zasnoval KUD Pranger.

Avtorice in avtorji naj svojo pesem pošljejo na naslov Kulturno-umetniško društvo Pranger, p. e. Partizanska 5, 2000 Maribor, s pripisom »PESNIŠKI TURNIR 2023«najkasneje do 6. februarja 2023. Pesmi naj bodo podpisane le s šifro, v posebni kuverti, prav tako označeni z isto šifro, pa naj bodo avtorjevo ime, priimek, naslov, elektronski naslov in telefonska številka. Zaradi anonimnosti natečaja ne sprejemamo pesmi, poslanih po e-pošti. Strokovna komisija bo 8. marca 2023 objavila imena štiriindvajsetih izbranih avtoric in avtorjev na FB strani Pesniškega turnirja, na Prangerjevi spletni strani in v sporočilu za javnost. Vabljeni k sodelovanju! Dodatna pojasnila dobite na: [email protected] ali 041 614 305.

http://pranger.si/pesniski-turnir/

Pesniški trunir - Pranger

 

Ana Porenta

urednica

Poslano:
12. 03. 2023 ob 20:18

Imenitna novica, tudi za Pesem si. Posredujemo objavo KUD Pranger ob izboru 24 polfinalistov:

Na Pesniškem turnirju se že 23. leto zapored izbira najboljša izvirna neobjavljena slovenska pesem za naziv Vitez:inja poezije. Strokovna žirija v sestavi dr. Irena Novak Popov, Jure Jakob in Veronika Šoster je med 105 prispelimi pesmimi na natečaj izbrala 24 po njihovem mnenju najboljših pesmi. Ker gre za anonimni natečaj, pesmi so podpisane s šiframi, je tako vsako leto izjemno vznemirljiv dogodek odpiranje kuvert s podatki o avtorstvu. Letošnje odpiranje šifer je potekalo v Glazerjevi knjižnici v Univerzitetni knjižnici Maribor. Avtorica projekta Zora A. Jurič in koordinator turnirja Nino Flisar sta po uvodnem nagovoru Urške P. Černe, vodje KUD Pranger, ki od leta 2022 organizira Pesniški turnir, javno odprla kuverte s šiframi in razglasila 24 pesnic in pesnikov, ki se bodo s svojo pesmijo letos potegovali za naziv vitez/vitezinja poezije. Letos prihajajo iz kar treh držav, Slovenije, Italije in Hrvaške.

To so (po abecednem vrstnem redu):

  1. Matic Ačko
  2. Uroš Beočanin
  3. Anže Brodnik
  4. Erika Fornazarič
  5. Dunja Polonca Guček
  6. Rok Horžen
  7. Marija Kisilak
  8. Davorin Lenko
  9. Urša Majcen
  10. Andrej Medved
  11. Brigita Mencigar
  12. Maruša Mugerli Lavrenčič
  13. Veronika Razpotnik
  14. Ljubica Ribić
  15. Matevž Rems
  16. Peter Rezman
  17. Ana Stergar
  18. Vesna Šare
  19. Aljoša Toplak 
  20. Andreina Trusgnach
  21. Vesna Vajović
  22. Helena Zemljič
  23. Lučka Zorko
  24. Danijela Zupan

Dva izmed prvotno izbranih polfinalistov sta se zaradi različnih okoliščin iz turnirja umaknila, zato sta njuni mesti zasedla nova izbranca žirije.

Izbrani pesnice in pesniki se bodo najprej pomerili na dveh polfinalnih pesniških turnirjih. Prvi bo 25. marca v Knjižnici Rogaška Slatina ob 17.00, drugi pa 31. marca v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija ob 18.00. Na vsakem polfinalnem turnirju se bo z interpretacijo svojih pesmi pomerilo po dvanajst pesnikov in pesnic. Štiri pesmi finalistke na vsakem bo izbrala strokovna žirija, dve pa občinstvo, in sicer eno z glasovanjem na prireditvi in eno s spletnim glasovanjem. Veliki finale Pesniškega turnirja 2023 z dvanajstimi pesmimi finalistkami bo v soboto, 22. aprila 2023, v Sodnem stolpu v Kulturni četrti Minoriti na Lentu v Mariboru. Strokovna komisija bo izbrala viteza/vitezinjo poezije, ki bo prejel(a) ročno kovano vrtnico, antologijo svetovne poezije Orfejev spev in denarno nagrado v znesku 1000 evrov bruto. Finalne pesmi bodo objavljene v zborniku, svojega zmagovalca pa bo izglasovalo tudi občinstvo. Podeljena pa bo tudi nagrada Vizir za najboljši video izbranih 24 pesmi. Selektorica bo kot lani Ivana Vogrinc Vidali.

Iskrene čestitke vsem izbranim!

Vsem pesnikom in pesnicam, ki niso bili izbrani, se zahvaljujemo za sodelovanje na natečaju in jih prisrčno vabimo k udeležbi prihodnje leto!

Pesniški turnir – Pranger

*

Že zdaj držimo pesti in bravo, pesnice in pesniki!

Zastavica

Komentiranje je zaprto!