Forum

Pesmi pomladi 2021

Zmagovalna pesem pomladi po izboru bralcev je postala glosa Za molk in za pesem avtorice koni. Čestitamo!

Uredništvo je na svojem poletnem srečanju odločalo o pesmih v že ustaljenih kategorijah. Tako smo med kratkimi nominirali:

haiku, dusica

haiku56, henodarling

Senryu, MAKI

Senryu, Sašo Zorc Florjanski

haiku 167, triglav

ter izbrali pesem

haiga, Svit - z utemeljitvijo:

V naravi je vse polno podob, ki zaustavijo naš korak, da se pod vtisom sončnega vzhoda ali zahoda zamislimo nad kratkostjo dneva/življenja ali naletimo na trmasto travnato bilko, ki raste med asfaltom, in najdemo navdih za vztrajanje tudi v manj prijetnih okoliščinah. Vendar je tudi naš korak tisti, ki nas lahko spotakne in ustavi. Zapuščen čevelj lahko postane glasnik ravno tiste prej omenjene zaustavitve, ko nas je nekaj tako banalnega, pa ravno zato čarobnega, prisililo, da ponovno ovrednotimo vse prejšnje korake. Ko naletimo na neko drugo (ali lastno) preteklo človeško eksistenco, se pred nas naslikajo neskončne vzporednice med nami in naravnim. Kakšne korake pravzaprav delamo – mimohodne, prezirljive, počasne, pozorne … razpadle? Ravno razpadlost, ki je v tem primeru dejanskost tega čevlja pa hkrati metafora za našo hojo po gozdu, je ključna beseda te haige. Pesmi, ki gradi metavzdušje našega odnosa do naravnega, uspe zgolj v eni besedi razpreti celo paleto interpretacij, ki se kot s češnjo na torti ali bolje – žafranom v zemlji – zaključi v novo življenje, ki raste kljub ali ravno zaradi nas. (Helena Z)

 

Pri prebiranju dolgih smo izpostavili pesmi:

Polje (polno jutra), albin

Krasni nori svet, Ananda

Na tleh je najlepše, Dominik Lenarčič

Trenutek, DunjaPG

brez naslova - Zemljo, ki se mi nabira za nohti, h.

Solze, Jernej Jager

Bili so tudi časi, ko je zgolj rosilo, Katarina J.

Na sprehod, Mirjam Dular

Brez statusa, modricvet

marketing, naprimerjanez

in izbrali pesem

Logos stvarjenja in logos popkovine, Jošt Š. - z utemeljitvijo:

Ko bralca zadene Amorjeva puščica prvobitne, z večnim molkom zaznamovane »bogo-besede«, ga
spreleti, da »pozna vse besede« in mu jih zato več ni treba iskati, piliti, preobračati ali jih, bognedaj,
popravljati. Spomladanska izbranka je namreč polna izbranih besed in poetičnega molka, ki se »je tih
izlil v tišino« bralca in porodil pesem po Božji podobi. In ker bralec ne ve, »katere besede mu
manjkajo«, obmolkne, zavedajoč se, da se avtor pesmi po eni strani spretno in spoštljivo poigrava s
svetopisemskim slogom in, ponavljaje najpomembnejše besede ter upoštevaje tradicijo, raste s
pesmijo, ki na »nezastavljena vprašanja« – ne da bi pretrgal (naslovno) popkovino – po zgledu
prednikov »odgovarja s tišino«; po drugi strani pa avtor, zavedajoč se, da je »v začetku bila
Beseda«, ki je bila ne le pri Bogu, temveč tudi Bog sam, gostobesedni svetopisemski slog »spreobrne«
v pesem, njene verze shrani »v tišino v sebi« in ustvari bralca po svoji podobi.
Rečeno drugače: ko pesnik obmolkne, se iz krika rodi (novi) bralec. (Sara Š.)

 

Pri pesmih v formi so nas v tem obdobju najbolj nagovorile:

... in zdrava ostani (R), Lorijan (Luka Šturm)

Bila, Maša GL

Velikonočna balada, Matej Krevs

in izbrali

V, pi - irena p. z utemeljitvijo:

Pesem v formi je popoln Wyattovski angleški sonet s Surreyevo shemo rime ABAB CDCD EFEF GG, ki v kupletu (zaključnem paru verzov) prinaša nepričakovan obrat po Shakespearovem vzoru, za nadgradnjo pa izbere popoln jambski enajsterec in nam jo s tem mehko, lahko bi rekli „prešernovsko“, približa. Tematsko sonet ponuja široko paleto pomenov in sugestij, ki jih avtorica bralcu subtilno položi v uho, misli in občutenje. Slike iz prebujanja narave prinašajo sveže podobe, ki so že od pradavnine vdelane v človeško podzavest. Vsi namreč v pomladnem prebujenju zaznamo hrepenenje po razcvetu, obnovi in nepremagljivi moči življenja, ki ga prinaša prihajajoče poletje. Slike v kvartinah so nazorne, a so hkrati močna aluzija na dogajanja v naši notranjosti. V pričakovanju odrešitve od neizogibnih, ponavljajočih se življenjskih bremen naše misli stremijo k svobodi, sproščenosti, odtajanju ostrega roba zmrzali. Zaključni kuplet nas s svojim obratom opozori na zlo silo, po vseh kotih stvarstva skrito kamnito trdosrčnost, nestopljivo in pred odrešujočo sončno svetlobo večno bežečo kal zla. V tem zaključku je tudi koda za postavitev pesmi v najrazličnejše kontekste - od ljubezenskih, družinskih in vsakovrstnih drugih medčloveških dram - do možnosti takšne interpretacije pesmi, ki izpostavlja vedno aktualno (v trenutnem stanju naše realnosti pa še posebej poudarjeno) družbenokritično noto. (Lidija B)

 

Med tujejezičnimi pesmimi smo nominirali:

Bol od tebe napravi kurvu il' pjesnika, branicab

Vrećica, riba i sutra, Ljubica Ribić

I suze su voda, mile

Razvežem ulove, mirkopopovic

Stah, saraivor

Tri su vojnika došla, Vladimir Vuković

in izbrali pesem

Neurođene alergije, naušnica i ostale stvari, Jelena Stojković Mirić - z utemeljitvijo:

Pesem raziskuje notranje pokrajine, s ponavljajočim se verzom urastam u sebe kao nokat nakazuje na to nelahko porodiranje vase, ki se dogaja pod pritiskom, z deformacijo, pojavi se tudi razpetost med (različnima) jezikoma in tišino. Raziskovanje sebe in lastnega razvoja sega vse do zarodka in nadaljuje od tam, postane pri izkušnjah z ljubimci, ki pa s svojo moškostjo niso uspeli izgovoriti (občutititi, nuditi) ljubezni - vse, kar se je zgodilo, je z vidika (omejenih, krivičnih) opazovalcev (ki filozofsko privzdigujejo obrv) nezaslišano, obsodbe vredno ... Zato je edino oddaljeno Sonce mogoč pomočnik in razsodnik, saj se ga zemeljska umazanija ne more dotakniti. In vendar ni končna rešitev: pesniška subjektka se zaveda, da mora na tej strani (med gozdovi) opraviti obračun in preden preide na drugo stran, v svobodo, zakoplje uhan in z njim vse (svoje) zmote in zablode. Prava rešitev je povezanost z Dežjem - vodo, ki opere sram, strah, s katerim lahko narašča in je samo (golo, žejno) bitje. In tam se to vraščanje (prilagajanje, zanikanje lastne biti) konča. Odprta ostaja interpetacija o tem, ali je z dežjem že prešla na drugo stran ali ne. Bralci skozi pokrajino pesmi (in večkratna branja) dobimo ključ za uvid lastnih neprirojenih alergij in se po branju počutimo prenovljene, kot bi na nas padel očiščujoč dež. (Ana P)

 

Pri prevodih nas je znova najbolj navdušil JUR, saj je postregel z vrsto dobrih prevodov, npr. v slovenščino Nikitino transliteracijo ali v hvraščino pesem Zlatno zelena nade pecavar.

Vsem avtoricam in avtorjem nominiranih in izbranih pesmi pomladi 2021 iskreno čestitamo in vam želimo še veliko novih in raznorodnih, ki nas bodo navduševale tudi v prihajajočih mesecih.

clouds i

Foto: Uwe Rothuysen

 
 < 1 2

Bojan Foršček

Poslano:
19. 10. 2021 ob 12:12

Aforizmov pomladi pa ne ocenjujete?

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
19. 10. 2021 ob 19:39

Res je ... zaenkrat ;)

Lp, Ana

Zastavica

Tanja Ocelić

Poslano:
20. 11. 2021 ob 10:45

Čestitke vsem !!! 


Lp Tanja

Zastavica

 < 1 2

Komentiranje je zaprto!