Forum

Spoštovane poetese in poeti!

Pozdravljeni!

Obračam se na vas z iskreno prošnjo, da predvsem tisti s ponderji od 10-50, v bodoče več ne ocenjujete mojih pesmi, ker se mi zdi zelo nepošteno, da lahko jaz neki odlični pesmi podelim (ničkolikokrat me je to precej vznevoljilo) le najvišjo oceno 5 (s kakršno razpolagam), a pesnice ali poeti s ponderjem 50 pa lahko moji (če so se seveda tako odločili) namenijo desetkratnik moje najvišje ocene. Tudi če mi jo ocenijo samo z 1 (najnižjo oceno) je to še vedno dvakrat več kot je moja najvišja, torej10. Bom pa seveda vesel, če mi k objavljeni pesmi namenijo kakšno besedico komentarja, kar se mi, seveda ob številu ogledov, zdi še najbolj ustrezno, smotrno in zadovoljivo. Bom pa seveda še naprej z veseljem bral, komentiral in ocenjeval tiste pesmi, ki se mi zdijo presežek, ne glede na to s kako visokim ponderjem razpolaga pesnica ali pesnik.

Hvala za razumevanje napisanega; in seveda lep pozdrav,

Sašo Zorc Florjanski  

 

Tanja Ocelić

Poslano:
10. 04. 2021 ob 23:27

POZOR!

Zdaj pa tako vsi dragi moji... 

Od jutri naprej ne bom več točkovala vaših pesmi. Poezijo katera mi je res  in še bolj zares všeč bom poslala v izbor vsem vam pa bom v komentarjih pustila kakšno lepo besedo, misel, dotik, pozdrav, objem... Prosim vas za razumevanje z željo da pri mojih pesniških objavah storite enako...

Vesela sem in še naprej bom  vesela že vašega branja ter prijaznega, iskrenega pozdrava...Tanja


Sašo... se strinjam tudi z tvojo prošnjo kajti razmišljava enako...

 lv! 

Zastavica

Katica Badovinac

Poslano:
12. 04. 2021 ob 18:51

Pokušat ću poštivati vaše želje, a možda mi i zapne prst.

Pozdrav, Katica

Zastavica

triglav

Poslano:
13. 04. 2021 ob 10:20
Spremenjeno:
13. 04. 2021 ob 15:54

Ja, hihi, se strinjam s Katico (-_-))) :D


Tudi jaz bi imela problem s prstom (in seveda, z dolgoletno navado ----> kaj češ, med Slovenci je še vedno:

"navada železna srajca".


Sicer pa;

ta tema je bila RESSSSS že velikokrat izpostavljena in mogoče bi skrbniki portala le upoštevali želje in predloge in vsakemu članu omogočili ocenjevanje od 1 - 5 (tako kot v šoli, mislim, da so to kar lepe ocene) in z njimi lahko vsakdo izrazi svoje videnje in občutenje ob branju posamezne pesmi.

To je le moje skromno mnenje in ne vem, kaj vse potegne za seboj sprememba v programu, če je sploh mogoča?


Bodite lepo, Marija

Ps.:Sašo in Tanja, že vnaprej se vama opravičujem, moj prst verjetno ne bo miroval, je že robotiziran (*_*)

Zastavica

Katica Badovinac

Poslano:
29. 07. 2021 ob 16:41
Spremenjeno:
29. 07. 2021 ob 16:58

Dragi Urednici, poetese i poeti,

 

unatoč mojim pokušajima da zanemarim razlike za pojedine korisnike i visine ocjena na Pesem.si, ipak me to pitanje muči i ne da mi mira. Govorila sam sama sebi da nema veze, to je samo igra, ali i svaka igra ima neka pravila. U ovoj „igri“ nisam uspjela dokučiti pravila, a niti pronaći u nekom od modula portala odgovor.
Naime, i ja kao i poštovani poeta Sašo Zorc Florjanski smatram da je velika nepravda kada moja pjesma dobije ocjenu 50, a ja za izvrsnu pjesmu toga ili nekog drugog autora mogu dati samo ocjenu 5.
Pokušala sam proanalizirati kako koji autori koriste portal (objave, forum, delavnice, ocjenjivanje) i što je razlog takve velike razlike, ali nisam uspjela naći odgovor. Osobno objavljujem i koristim vrlo intenzivno  Pesem.si od dana 15.06.2016. i pratim sva događanja.
Lijepo vas molim, ako mi može netko odgovoriti koji su kriteriji da pojedini korisnici imaju maksimalnu vrijednost ocjene 50, a neki samo 5 bez obzira na učestalost korištenja portala, duljini "staža", pa i vrlo dobroj i raznovrsnoj poeziji?

 

Unaprijed zahvaljujem.

 

Srdačan pozdrav i lijep dan vam želim,

Katica

Zastavica

MAKI

Poslano:
29. 07. 2021 ob 17:36

Spoštovani, 

Uredniki, člani, 

Želim na tem mestu dati javno podrško članici Katici Badovinac, kakor tudi članu Sašotu Zorcu, v zvezi z njunimi vprašanji glede ocenjevanja pesmi na portalu Pesem.si. Sem dolgoletni član Portala (čeprav sem imel kar dolgo pavzo), zaradi česar menim, da lahko podam svoje mnenje, pa tudi vem, kako je bilo pred leti. Naj spomnim, da je bila rubrika "povprečna ocena", ki je zares dala neko realno sliko. Nadalje, vsi objavljamo z namenom, da nas berejo; vsak si žele, da je tega čim več. In, kaj vpliva na število prebranih? Seveda sama kvaliteta objavljenega dela. Kaj pa še lahko pripomore k večjemu branju? Dve reči: če je pesem podčrtana in  "izbor bralcev". Bom kar direkten: ko gre za podčrtanke, osebno sem zelo zadovoljen, pa tudi ne pada mi na misel vplivati na urednike; pri "izboru bralcem" pa nikako ne morem biti zadovoljen. Vzrok: večina kolegov, ki me radi berejo, lahko pesem ocenijo z največ 5 pik. Naj povem najbolj preprosto: vsakič ko dam oceno (običajno med 30 in 50 pik), v bistvu škodujem SEBI, ker bi se dostikrat našel med "bralci priporočajo", ter bi se posledično, moje pesmi več brale. Verjamem, da urejevalci Portala premorejo toliko tehničnega znanja, da lahko odpravijo pomankljivosti, in posledično nelogičnosti, kar bo doprineslo boljšim odnosom v članstvu. 

Lep pesniški pozdrav vsem skupaj! 

Maki

Zastavica

Katica Badovinac

Poslano:
30. 07. 2021 ob 00:06

Poštovani Maki,
najljepša hvala na podršci. Nisam mislila da ću pisati na tu temu, jer do sada sam već o njoj dosta čitala u komentarima drugih članova. Što se tiče  Urednika portala oni rade izuzetno korektno svoj posao i zadovoljstvo mi je surađivati s njima, jer su nam često mentori, na tome im iskreno zahvaljujem.
Naprosto ne razumijem to ocjenjivanje, odnosno raspon bodova od 5 do 50 i bila bih sretna da me netko prosvijetli.

Lijep pozdrav, Katica 


Zastavica

naprimerjanez

Poslano:
30. 07. 2021 ob 12:55


višina ocene je odvisna od tvoje stopnje na portalu, ki je vidna na tvoji predstavitveni strani (pod profilno sliko).


višja kot je stopnja, se ti s tem poviša tud množilec za oceno. stopnjo pa dviguješ tako, da daješ RAZLIČNE ocene različnim pesmim. ne samo 5 in 1 (ker je več nians in malenkosti, da bi lahko samo 5ke štancal, ane?).


js dam 5ko zelo redko, ker so redke pesmi, ki so je zares vredne. si pa lahko vsak pripravi tako, da stisne oceno 50, če mu je že do tega :).


p.s.: poezija je subjektivna zver in ocene so velikokrat temu primerne 'nepoštene'. še večkrat pa prijateljske.


lepo se imejte, številkarji :D.

Zastavica

MAKI

Poslano:
30. 07. 2021 ob 13:32

Spoštovani naprimerjanez, 

Ne vem komu je namanjena tvoja razlaga "ocenjevanja", ker pa sem imel pristavljen svoj pisker, čutim potrebo reči: dobro razumem kako funkcionira "tista črta pod sliko"; imam pa svoje mnenje o tem, in trdim, da ni ravno pravično. Ne vem, če si pozoren na rubriko "bralci priporočajo". Če npr. midva (imava možnost dati 50 pik), nekomur damo vsaj 30, ga dostikrat s tem spravimo na omenjen izbor; posledično se objave še več berejo. Malo si primerjaj med člani; zlahka boš ugotovil, da so eni veliko aktivni, pa imajo na raspolago samo 5 pik, nekateri pa so povsem neaktivni, pa kljub temu imajo več. Za to gre - vsak rad vidi, da ga berejo. Če pa mu je to nepomembno, ne vem, zakaj sploh objavlja svoja dela. 

Lep pozdrav! 

Maki

Zastavica

Katica Badovinac

Poslano:
30. 07. 2021 ob 19:10

Naprimerjanez, hvala na pojašnjenju. No, ja i dalje ne razumijem s obzirom na to da neki članovi imaju istu razinu kao i ja, a bodova 20,30 ili 50 i nisu baš aktivni u davanju ocjena na portalu.
Što se tiče ocjenjivanja drugih pjesama raspon mi je različit. Jedino što ne dajem nikome jedan (1), ako mi se pjesma baš ne sviđa radije ne ocijenim. Mene samo zanimaju kriteriji po kojima neki član ima 5, a neki 50 bodova!? Ali čini se da je to stvar portala.

Razumije se da je poezija subjektivna stvar i svaki čitatelj doživljava na svoj način stihove, a kako će ih doživjeti ovisi o puno faktora. Evo, poklanjam ti par riječi o poeziji iz pera francuskog poete:


" Poezija je zarazna.     Ona je u službi života.

Poezija je u životu.    Ona je ispred života.

Postoji razlog poezije:  to je razlog dobra."

(P. Éluard)

Uz dobre želje šaljem ti poetski pozdrav, Katica ☺Zastavica

Sašo Zorc

Poslano:
07. 08. 2021 ob 17:08

Spoštovani!

Kakšen smisel je permanentno (skoraj vsako leto se ta polemika dogaja) postavljati vprašanja in predloge v zvezi točkovanja pesmi, če pa trčijo ob neprobojen zid uredništva. Zdi se mi, da je že premnogo pesnic in pesnikov zapustilo ta portal (po mojem skromnem mnenju) ali pa prenehalo objavljati svoje pesmi (močno dvomim, da je omenjenim zmanjkalo navdiha), ker o kakršnikoli prenovi ali spremembi pravil ocenjevanja ni ne duha ne sluha, čeprav je bilo to obljubljeno že pred več kot dvema letoma in pol. Menim, da je dozorel čas, da se posvetite včasih tudi tem neprijetnim vprašanjem, ki jih zastavljamo udeleženci tega priljubljenega portala. Že res, da pesmi ne objavljamo zaradi ocenjevanja le teh, a vendarle se je že večkrat pokazala tendenca, da je s tem točkovanjem nekaj zelo narobe. Predvsem je bilo večkrat zaslediti to neenakopravno podelitev točk, ki je v razponu od 5 - 50 (ta večvrednost oziroma manjvrednost pesnika, ki se kaže v tem razponu). Nikakor ne želim biti polemičen ali celo nesramen do spoštovanega uredništva, ki se brez dvoma prizadeva, da ta portal živi in se giblje v sferi kvalitete, a vendarle bi želel nekoliko več posluha za rešitev teh zagat. 

V želji po premisleku mojih besed vas pozdravljam in vam želim lep preostanek poletja,

Sašo Zorc 

Zastavica

Lea199

Poslano:
07. 08. 2021 ob 22:28

Hm, spet razburjanje za prazen nič.

Sama objavljam na pesem.si, ker je to izjemno dobra dobra pesniška delavnica. Veliko sem se naučila ob pomoči urednic. Za kar sem jim zelo hvaležna.

Točke mi zares niso važne, z veseljem dam 50 točk dobri pesmi, nič zato, če mi v sistemu „daj dam“ avtor le te dodeli samo 5 točk. Mislim, da nihče med nami ne more trditi, da so vse pesmi za čisto petico. Res pa je, da bi vsi petkarji lahko imeli 50 točk, če bi ocenjevali po svoji vesti (pošteno), to sta v zadnjem času dokazala Tanja in Stojan (morda še kdo).

Lahko prisežem, da moje manj pogoste objave niso povezane s točkovanjem, ampak s problemi, ki so me doleteli v življenju. Ko bo bolje, bo tudi objav več. Imam še nekaj zaloge, vendar sem zvečer običajno tako izmozgana, da se mi ne ljubi, ali še bolje povedano, ne zmorem objavljati.

Bodite lepo, pišite, objavljajte, se učite in ne nazadnje se veselo zabavajte!

Lep pozdrav, nocoj in verjetno še veliko večerov brez mojih točk.

Lea - Ivanka

Zastavica

Sašo Zorc

Poslano:
08. 08. 2021 ob 19:29

In ker pač nisem kolerik, ali pa se komu neupravičeno dozdeva, da drezam v uredniško delo, na katerega, mimogrede, nimam nikakršnih pripomb, se na tvoje besede, ki govorijo o nekakšnem razburjanju za prazen nič, spoštovana poetesa Ivanka, načelno ne bom odzval ...  

Lep pozdrav,

Sašo


Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
12. 08. 2021 ob 10:24

Pozdravček, uredništvo deluje in se trudi in tudi nam ni vse naj naj, ampak žal bomo morali še malo počakati, saj so naši programerji (ki bi edini lahko to urejali) preveč zasedeni (in da ne ponavljam spet, vsi smo prostovoljci ...), tako da nam ne preostane zaenkrat drugega, kot da delujemo v okvirih, ki so nam trenutno na voljo,

lp, Ana

Zastavica

Sašo Zorc

Poslano:
12. 08. 2021 ob 19:39
Spremenjeno:
12. 08. 2021 ob 19:47

Spoštovana glavna urednica Ana!

Nikoli, ampak res nikoli, nisem bil niti v najmanjšem dvomu, da uredništvo ne dela in si prizadeva urejati to kvantiteto pesmi po svojih najboljših močeh, čeprav opravlja to zelo obsežno in posledično temu težaško delo prostovoljno, v svojem prostem času; kar pozornemu bralcu ni moglo uiti iz mojih predhodnih komentarjev, ko sem pisal o tem. V popolnosti sem v zavedanju, da je ta sitna reč, o kateri smo, ali so se že večkrat razpisali: torej točkovanje, predvsem tehnične narave in kot taka zahteva drugačen pristop kot je samo urednikovanje. Saj nisem nikoli trdil, ker pač do tega tudi nimam nobene pravice, da je treba za prmej česar koli spremeniti okoli pravil ocenjevanja. Samo svojo misel sem po sedmih lepih letih na tem portalu ubesedil, kaj me tu nekoliko moti, predvsem v zadnjem letu. Če pač ne bo nobene spremembe, sem globoko prepričan, da s tem ne bo konec sveta, saj bo poezija dihala in živela še naprej, pa če jo bo kdo točkoval ali pač ne (ker to je podobna zgodba kot ocenjevanje zapetih pesmi, torej subjektivno in večkrat tudi malce pristransko). Toliko, okoli te materije, da mi kdo ne bi očital, da sem hudo našpičen proti spoštovanim urednicam in urednikom pesemsi-ja. 

Pa z lepim pozdravom,

Sašo

Zastavica

afrokinetika

Poslano:
24. 08. 2021 ob 10:27
Spremenjeno:
24. 08. 2021 ob 12:04

to je res sramota! kdo lahko? predvsem gre za ocenjevanje dvojega, svoje kompetence in smisla za jezik in poetiko.

da ne bo kdo mislil, da me šusi matrajo. dejansko mi je hudo za tiste, ki se s tem merijo; z vsako (o)ceno; sram me je za njihovo nemoč prepoznavanja iluzije svoje kakorkoli nepomembne teže pogleda.

prosila bi, da se ob moji poeziji ukine zmožnost ocenjevanja. 

sicer pa je verjetneje nemogoče, zaradi kode, zaradi vrednosti, ki jo portal umetno in provokativno podtika vsakemu.

o količniku ocen je pa vsaka beseda odveč. to res govori i malodušju kompetence.

 

hvala vsem šolarčkom

Zastavica

Komentiranje je zaprto!