Forum

Pesmi pomladi 2020

Čestitamo Majdi Kočar Ob potoku, ki je napisala zmagovalno pesem pomladi 2020 Neskončnosti po izboru bralcev. Uredništvo je med kratkimi pesmimi nominiralo:

Dno, dimitrij

Haiku 914, Lea199

10. veliki traven 2020, Sašo Zorc

Haiku, Yoda

ter izbralo

Haiku, pi - irena p., z utemeljitvijo:

Pred nami je haiku, ki riše veliko večjo sliko, kot se zdi na prvi pogled. Kljuka priča o vratih, ta o prostoru, ki razpada, ki se je izgubil v nekem času in se sedaj razprostira kot pozabljena klet, zapuščena hiša ali zgolj vhod v neko davno pozabljeno skrivnost. Potem je tukaj rja, znanilka minevanja, vendar ne popolnoma običajnega, temveč minevanja brez pozornosti, nekaj, kar se spreminja daleč od človeškega pogleda. Ko se le-ta pojavi, pa je že tam, kot opomnik, da smo očitno proces rjavenja spregledali. Vendar nas tukaj haiku pospremi za še en razmislek naprej – nekdo je vendarle prišel, ko je bila kljuka že pozabljena in rja razrasla. Odtis neke roke je tako tudi odtis vrste vprašanj, ki se nam ob spremljanju kljuke porajajo. Mi kot bralci namreč stopimo v prostor veliko kasneje, vidimo lahko preplet prostora, časa in človeškega dotika, vse skupaj pa nam izriše popolno sliko minevanja. Pesmi tako uspe zarisati prostran prostor in čas, ki pa je nakazan zgolj z miniaturno mojstrovino – kot se za haiku tudi spodobi. (Helena Z)

 

Med dolgimi pesmimi smo izpostavili:

Korenine bengalskega smokovca, Ananda

Potovanje v središče Zemlje, Lara Božak

Ljudska v tričetrtinskem taktu, Polona C. Pegan

Konec, Mirjam Dular

Podtalnica, Kefir

Čapljin vzlet, Henrik Korpnik

ČIV ČIV, Matej Krajnc

Zvezdne stezice, Magnezij

zdaj ko se je nestvor umaknil, Milan Novak

in izbrali pesem Rumena, janez, z utemeljitvijo:

 

Pesem je napisana kot zemljevid potovanja po notranjih pokrajinah, ki jih napolnjuje specifična atmosfera. Slednja učinkuje kot povabilo, ki pa ni izrečeno lahkotno, marveč kot izziv: nekakšen poziv lirskemu subjektu, naj se junaško spusti v te negotove, napete prostore. Tako kot Lorcova zelena je tudi pesnikova rumena, tj. simbol, ki ga v pesmi uporablja, stvar domene eteričnega in jo odločilno zaznamujeta dve okoliščini: ljubezen in nevarnost. Subjekt brusi svoja rezila -- slišati je le napetost v zraku -- in "ogrnjen v rumeni vonj" (nekaj, kar ponuja moč, zavetje?) se spusti v preperelost, hlad ter druga pomanjkanja in preizkušnje. Vse te šibkosti, ki jih prebudi junakovo gazenje in s katerimi se je potrebno soočiti, izvirajo iz pra-pomanjkanja ali pra-odsotnosti; iz kraja ali stanja, ki ga pesnik imenuje Lakota. Primerja jo z zverjo, nad katero plane lirski junak. Pa vendar se zdi, da je edini način, kako se z Lakoto spopasti, ta, da se junak sooči z vsemi "zvermi", ki iz nje izhajajo. Da prehodi mučno pot skozi gozdove hladu, mahu in pepela, in si tako povrne svoja imena; tista, ki niso votla, pač pa so polna. Zdi se, da je Lakota v pesmi prispodoba za večna hrepenenja in skrivnosti, ki človeka ženejo v življenje, odkrivati svoje izgubljene dele -- še neznana imena. Rumena pa se kaže kot junakova najintimnejša, najnotrišnja substanca -- njegova duša? --, ki mu na tej poti daje identiteto, moč, vero in pogum. (Luka B)

Med pesmimi v formi smo izpostavili:

*, haven

Richelieu, Matej Krajnc

Greva - pridi, Maša GL

Sonet 108, Peter Rangus

Bele domine, pi - irena p.

ter izbrali pesem Ubožni poet, Matej Krevs, z utemeljitvijo:

 

Pesem Ubožni poet je napisana v tekoči formi, domiselno, asociativno in zdi se, brez velikih naporov. Pesem je aktualna v smislu umestitve osebne zgodbe v okvir, ki družbo in posameznika v njej omejuje z vpadom korona virusa. Kljub nič kaj veseli tematiki, ki prikaže pesnikovo revščino in neovrgljivo svetobolje, je izredno živahna in hkrati lahkotna, besede se nalagajo v pogumnem, svetlem ritmu, na katerem zgodba plava od začetka do konca. Pesem povezuje situaciji dveh časov in ustvarjalcev: Heineja in njegov Romanzero ter zdajšnjega prevajalca v slovenščino. Situacije, ki se odvijajo v pesmi, nam dajejo slutiti, da položaj ustvarjalca skozi zgodovino in napredek ni prav nič spremenjen in se ves čas giblje na meji revščine. Prepletanje prvoosebne pripovedi neznanega prevajalca Romazera z znanim avtorjem te zbirke, je domiselno, nevsiljivo prepletena in pesmi dodaja pripovedno moč povezovanja dveh zgodb iz časovno različnih sfer. Zgodovina se torej res ponavlja, čeprav je njeno ponavljanje že tragikomično. (Lidija B)

Pri tujejezičnih smo izpostavili:

San ozvočen dunavskim talasima, jagodanikacevic

Platno i egejski ćilim, Tatjana M.

nova pjesma (poezija ne umire), Nikita

***, Tanja Ocelić

Ciganka moja pegava, Jelena Stojkovic Miric

ter izbrali pesem Lomljenje pečata, Vladimir Vuković, z utemeljitvijo:

 

Če se pečat prelomi, izveš, kaj je skrito za njim. Zlomljeni pečat je običajno iz dveh polovic; tako je ta pečat morda iz sudanskega bombaža in namibijskih mineralov; svet, prelomljen z mejami in kulturami, ki so nastale z zgodovino … poudarja dvojnost, ki se skozi pesem preobraža: najprej jo zaznamo v nagovarjanju p.s. drugega (razlikovanje med ti in jaz) in nato zbliževanje v najino, ki pa nikoli ni mešanica dveh - najino je različno. Če pogledaš dobro, je kri kri, ne glede na to, da se enkrat pokaže na dlaneh in drugič v plenici. Da bi se izrazil, to storiš lahko s krikom ali pesmijo, četudi si privezan na povodce bivanja v družbi, v katero si rojen. Biti dovzeten za te (skrajne) polovice, združene v celoto, pomeni, da si pripravljen na sobivanje z drugačnim drugim. Pesem ne sporoča, kaj je tisto, kar se je odkrilo po lomljenju pečata ali pa je to ravno sprejemanje različnosti in približevanje. Prelamljanje (nasprotij, razlik) in njihovo poimenovanje je tisto, kar prihaja v ospredje. Pesem, ki nagovarja drugega (drugačnega) znotraj ali zunaj nas, s svojimi podobami in stopnjevanjem vleče v svojo globino. Zdi se, da je to le ena od možnih interpretacij, saj sporočilnost lahko bralci razbiramo iz pesmi po svoje, kar je njena velika odlika. (Ana P)

 

Med narečnimi pesmimi smo pohvalili Seme Ljubice Ribić, med prevodi smo izpostavili brezin prevod nikitine pesmi Črni spavač, ter Jurova prevoda pesmi janeza Rumena - Žuta in Speculumove pesmi Jednom - Nekoč.

 

Čestitke vsem nominiranim in izbranim avtorjem za imenitne pesmi. Želimo vam prijetno ustvarjalno poletje. Naj vas spomnimo, da lahko kako svojo pesem objavite tudi kot Pesniško razglednico.

 

The nature inspires me (explore)

Foto: Maria Eklind

 

 

Henrik Korpnik

Poslano:
16. 07. 2020 ob 13:58

Zahvaljujem se uredništvu za izpostavitev moje pesmi. Čestitke vsem izbranim, nominiranim in izpostavljenim avtorjem, pravzaprav vsem sodelujočim na tem portalu, z zanimanjem spremljam vaše objave.

Lep pozdrav vsem, Henrik

Zastavica

jagodanikacevic

Poslano:
16. 07. 2020 ob 15:47

Čestitke izabranim i nominovanih pesnicima i Uredništvu na izboru!

Zastavica

Lea199

Poslano:
16. 07. 2020 ob 22:28

Čestitke izbranim in sonominiranim! Hvala uredništvu in ne nazadnje vsem, ki pišete!

Lp, Lea

Zastavica

koni

Poslano:
17. 07. 2020 ob 18:33

Še en lep pomladni šopek nominiranih in izbranih pesmi bogati zatočišče ljubiteljev poezije.

Čestitam Majdini Neskončnosti po izboru bralcev, vsem avtoricam in avtorjem izpostavljenih pesmi po izboru uredništva in urednikom za poglobljene utemeljitve izbranih pesmi. 

Z lepimi pozdravi,

koni

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
18. 07. 2020 ob 08:53

Hvala <3

Čestitke vsem in čestitke poeziji.


Lp

pi

Zastavica

Matej Krevs

Poslano:
18. 07. 2020 ob 14:25

hvala za izbor, rekel bi samo, da je komentar oz. analiza pesmi še boljša kot sama pesem:)


Lp Matej

Zastavica

li

li

Poslano:
18. 07. 2020 ob 19:21

Čestitam izbrancem in nominirancem.


lp, Lidija

Zastavica

triglav

Poslano:
19. 07. 2020 ob 07:21

Bravo, čestitke vsem;

nominiranim in izbranim. 


Lep pozdrav, Marija






Zastavica

Janez Virant

Poslano:
22. 07. 2020 ob 14:00

Hvalezen !

Zastavica

Maša GL

Poslano:
22. 07. 2020 ob 18:28

Čestitke in hvala!

Zastavica

Ananda

Poslano:
22. 07. 2020 ob 22:23

Najlepša hvala za izpostavitev pesmi! Čestitke vsem izbranim pesnikom in njihovim lepim stvaritvam. Branje izbrank pomladi 2020 je velik užitek.

Pozdrav vsem in lep večer!

Ananda 

Zastavica

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
29. 07. 2020 ob 12:39

Čestitke in poletni pozdrav vsem!

Ida

Zastavica

branka

Poslano:
12. 08. 2020 ob 18:48

Čestitke vsem! Bodimo še naprej zdravi in ustvarjalni!

Zastavica

modricvet

Poslano:
21. 08. 2020 ob 11:18

Tudi moje čestitke vsem izbranim in nominiranim!


LP, mcv

Zastavica

Jelena Stojkovic Miric

Poslano:
25. 08. 2020 ob 23:37

Čestitke svima.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!